szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Európai Unió által kitűzött célok teljesítéséhez 2020-ra a gabonatermés körülbelül 18 százalékát bioüzemanyagok termelésére kell majd fordítani - állapította meg az európai bizottság.

Az európai bizottság arra alapozza a számítást, hogy a bioüzemanyagok részarányának a teljes üzemanyag-felhasználásban a fenti időpontra legkevesebb el kell érnie a 10 százalékot. Ehhez akkor mintegy 59 millió tonna gabonára lesz majd szükség. A bizottság azzal számol, hogy az uniós gabonatermés évente növekszik átlagban egy százalékkal, azaz a mostani termést 38 millió tonnával múlja majd felül, emellett újra termesztésbe vonnak két millió hektárnyi földet, és ezekről is várható mintegy 14 millió tonna gabona. Mindazonáltal a hazai felhasználású gabona mintegy 18 százaléka megy el majd primer és másodlagos jellegű bioüzemanyag-gyártásra. Másodlagosnak tekinti az EU a szalmát, illetve a faanyag alapú cellulózt.
 
Az EU szerint elsősorban ez utóbbival kellene a bioüzemanyag-termelést felfuttatni, mivel a primer felhasználású gabona energiaigényes, egyebek között a termesztésnél alkalmazott műtrágyák miatt, melyek gyártásához annyi energiát kell felhasználni, hogy az így keletkezett CO2-kibocsátás már-már kiegyenlíti a bioüzemanyagok alkalmazásának széndioxid-kibocsátást csökkentő hatását. Emellett az EU energetikai helyzetét is kedvezőtlenül befolyásolná, ha a bioüzemanyaghoz a nagy energiaráfordítást igénylő termesztéssel nyert gabonát - elsősorban kukoricát és lágybúzát - primer módon, közvetlenül használnák fel a bioüzemanyagot gyártó vállalkozások.
 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Autó

Bioetanol-gyár épül Békéscsabán

Mintegy 25 milliárd forintos beruházás eredményeként bioetanol-gyár épül Békéscsabán - jelentette be Vantara Gyula, a város polgármestere sajtótájékoztatón kedden, Békéscsabán.

MTI Plázs

Mikor és mitől bio az öko-termék?

Napjainkban egyre divatosabb a biotermékek fogyasztása, így részletesen bemutatjuk a biotermékek előállításának menetét, szabályozását is, illetve a termékek hiteles minősítésének jellemzőit.

Curtisnek a foci is "jól megy"

Curtisnek a foci is "jól megy"

Álhírt terjesztett a koronavírusról, 705 ezer forintra büntették

Álhírt terjesztett a koronavírusról, 705 ezer forintra büntették

Mémesedik a rejtélyes fémoszlop, mutatjuk a legjobbakat

Mémesedik a rejtélyes fémoszlop, mutatjuk a legjobbakat