szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az idei 2,7 százalék után jövőre egészében mindössze 2,3 százalékkal nő a fejlett világ gazdasága - jósolja friss előrejelzésében a 30 legfejlettebb ipari államot tömörítő nemzetközi Gazdasági és Együttműködési Szervezet (OECD).

Tavasszal kiadott globális gazdasági előrejelzésében a szervezet még jövőre is az idei gazdasági növekedési ráta megismétlődését jósolta. 2009-re most a fejlett világban egészében 2,4 százalékos növekedést jövendöl a Gazdasági és Együttműködési Szervezet (OECD), azaz halvány élénkülést a jövő évhez képest.
 
Ugyanakkor friss előretekintésében leszögezi, hogy az ingatlan- és tőkepiaci problémákat mérsékli a viszonylag alacsony munkanélküliség, a vállalati eredményesség magas foka és a fejlődő világban végbemenő erőteljes gazdasági növekedés.
 
Az OECD azt javasolja, hogy a legfejlettebb államok jegybankjai, beleértve az euróövezet központi bankját, tartsák fenn legalább egy évig alapkamataik mostani szintjét, elősegítendő a gazdasági növekedést, illetve elkerülendő az Egyesült Államokban a visszaesést. Az Egyesült Államoknak jövőre "erős hideget" jósol a szervezet gazdasági téren, de valószínűnek tartja a recesszió elkerülését. Az euróövezetben is lassul, de egészséges marad a gazdasági növekedés jövőre, és mivel az infláció enyhülni, a hitelezés szűkülni fog és az euró erős marad, nem lesz szükség kamatemelésre az Európai Központi Bankban, írták az OECD elemzői.
 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

A Pénzügyminisztérium a GDP 5,8 százalékának megfelelő deficitet vár

Ma teszi közzé a Pénzügyminisztérium az államháztartás novemberi előzetes adatait. A szaktárca novemberre – önkormányzatok nélkül – 172,2 milliárd forint hiányt prognosztizált, az első 11 hónap alatt 1369,1 milliárd forint deficit halmozódhat fel. Az év egészére a Pénzügyminisztérium a GDP 5,8 százalékának megfelelő, 1479,9 milliárd forint pénzforgalmi deficitet vár.

MTI Gazdaság

Ifo: tartósan kedvező világgazdasági hangulat

A jelzáloghitel piaci válsága ellenére lendületben marad az amerikai gazdaság a következő hónapokban is, mivel ellenőrzés alatt lehet tartani a hitelpiac likviditási gondjait - közölte Gernot Nerb, az Ifo gazdaságkutató intézet vezető közgazdásza a müncheni intézet kedden közzétett jelentése kapcsán.

MTI Gazdaság

Ifo: határozottan romlott a világgazdasági klíma

Határozottan romlott a világgazdasági klíma a negyedik negyedévben az Ifo német gazdaságkutató intézet elemzése szerint. A hangulat mérésére szolgáló mutató 99,3 pont volt az előző három hónapban mért 113,6 ponttal szemben.

Amerika 48 államában rohamosan emelkedik a fertőzöttek száma

Amerika 48 államában rohamosan emelkedik a fertőzöttek száma

Több száz dolgozóját elbocsátja a Finnair

Több száz dolgozóját elbocsátja a Finnair

Rendkívül kellemetlen helyzetbe hozta a világ egyik legnagyobb energiacégét Trump

Rendkívül kellemetlen helyzetbe hozta a világ egyik legnagyobb energiacégét Trump