szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Megújul az erdőgazdálkodás jogszabályi környezete 2008-ban, a változásokat a jövő év első felében módosuló erdő törvény határozza majd meg – közölte Kiss János, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium főosztályvezetője.

Kiss János kifejtette, hogy az FVM célja a védett erdőkben szigorúbb, a faanyag-termelőkben viszont egyszerűsített módon végrehajtható fakitermelés feltételeinek megteremtése. Az erdőterületek kettéválasztásával válik lehetővé, hogy a faanyag-termelés engedélyezési folyamatában bürokratikus akadályok szűnjenek meg. A védelmi funkciójú erdőkben területeken pedig nem csupán a fakivágások mértéke csökkenhet, de azok módja is környezetkímélőbbé válik.

A főosztályvezető jelezte, hogy a jogszabályok módosulásával a falopások megelőzése is hatékonyabbá válhat. Szigorú bizonylatolási rendszer jön létre, amivel nyomonkövethetővé válik az illegális fakitermelés. Utalt arra, hogy ma a tolvajok gyakran a kivágott fák után saját maguk írnak szállítási levelet, ezáltal nehezen érhetőek utol. A tárca tervei szerint megváltozik jövőre a bírságolási rendszer. A bírságok adó módjára behajthatóvá válnak, a bírságtételek a jelenlegi 3-10-szeresére emelkednek.

Megoldás születhet a gazda nélküli erdők kezelésére is. Kiss János elmondta, hogy ma mintegy 200 ezer hektár olyan erdő van Magyarországon, amelynek van tulajdonosa, de gazdálkodója nincs. Ezekből az erdőkből több tízezer hektáron szükség lenne különböző munkálatok elvégzésére, de azok rendre elmaradnak. A főosztályvezető példaként az elszaporodó kártevők elleni védekezést, és a faültetéseket említette.

A jogszabályi változásokat követően az állam felhatalmazást kap ezeken a területeken a munkálatok elvégeztetésére, amelynek végrehajtására valószínűleg közbeszerzésen választ majd ki cégeket. Az állam a munkálatok költségét az ingatlan tulajdonosára terheli majd rá.

Kiss János kitért rá, hogy a 2007-2013-as időszakban az állam a tervek szerint 67 ezer hektár erdő telepítéséhez ad támogatást, zömében uniós forrásokból. Az idén ősszel 10 ezer hektár erdő telepítésére érkezett pályázat, a területek 70 százalékán már el is ültették a facsemetéket. Az idei telepítésekre, továbbá a korábbi telepítések utófinanszírozására mintegy 10 milliárd forint jutott, hasonlóan az elmúlt évi összeghez.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Gazdaság

Szélerőmű-erdő épül a Dunántúlon

A napokban megkapta a jogerős környezetvédelmi engedélyt az EETEK Hungary Energia-hatékonyság Technológiai Rt. bágyogszováti és hárskúti szélerőmű beruházása, amelyek tervezett összértéke eléri a 26 milliárd forintot.

MTI/hvg.hu Gazdaság

A hazai erdők nem tudják kielégíteni a tűzifa igényeket

A fakitermelés Magyarországon elérte a maximumot, az erdők már nem tudják kielégíteni az energetikai szektor és a lakosság növekvő igényeit – jelentette ki a Somogyi Erdészeti és Faipari Zrt. kereskedelmi osztályvezetője szerdán a baranyai megyeszékhelyen.

hvg.hu Ingatlanmenedzser

Mennyiért lehet erdőnk?

Erdőt venni nem kis kockázat: a valóban jó minőségűeket drágán mérik, és a kötelező teendőket sem végzik el ingyen. Ráadásul elég néhány kötelességről megfeledkezni, és máris mi fizethetünk. Néhány hasznos ötlet erdővásárlóknak.

Mihez kezd egy valóságshow a nemi erőszakkal?

Mihez kezd egy valóságshow a nemi erőszakkal?

154-en kapták el a koronavírust egy soproni idősotthonban

154-en kapták el a koronavírust egy soproni idősotthonban

A Jóbarátok Monicája megint megcsinálta: fejére húzta a hálaadásnapi pulykát egy táncra

A Jóbarátok Monicája megint megcsinálta: fejére húzta a hálaadásnapi pulykát egy táncra