szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Idén január-októberben a bruttó átlagkeresetek összességében 8,2, a nettó átlagkeresetek 2,5 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, a reálkereset – a fogyasztói árak 8,1 százalékos növekedése mellett – 5,2 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A legalább 5 fős vállalkozásoknál és a költségvetési intézményeknél alkalmazásban állók száma a nemzetgazdaság egészét tekintve 2007. január-októberben átlagosan 2 millió 769 ezer volt, ez 2 ezerrel kevesebb a január-szeptemberi adatnál és 23 ezerrel kevesebb az egy évvel korábbinál.

Január-szeptemberben a bruttó átlagkereset 8,2, a nettó 2,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a reálkereset – 8,3 százalékos fogyasztóiár-index növekedés mellett – 5,6 százalékkal csökkent.

Tavaly január-októberben a nemzetgazdaságban a bruttó átlagkereset 7,9 százalékkal, a nettó 7,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a reálkereset – a fogyasztóiár-index 3,4 százalékos emelkedése mellett – 4,3 százalékkal nőtt.

Az év első tíz hónapjában a költségvetési szférában 754 ezren, a versenyszférában mintegy 1 millió 937 ezren dolgoztak. A költségvetési intézményekben közel 4,9 százalékkal csökkent a létszám, míg a versenyszférában 0,2 százalékkal emelkedett.

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagosan bruttó 180 400 forintot, ezen belül a vállalkozásoknál dolgozók 172 600 forintot, a költségvetési szervezeteknél 202 200 forintot kerestek, ez utóbbi júniustól már tartalmazza az egyhavi külön juttatás tizenketted részét is.

Január-októberben a költségvetési szférában dolgozók bruttó átlagkeresete 5,5 százalékkal, a versenyszférában dolgozóké 10 százalékkal volt magasabb, mint az előző év azonos időszakában.

Az átlagot meghaladó mértékben, 17 százalékkal nőttek a keresetek az építőiparban 11,9 százalékkal, az ingatlanügyletek, gazdasági szolgáltatás területén, 10,2 százalékkal a szálláshely-szolgáltatásban és a vendéglátásban, 10,1 százalékkal a kereskedelemben illetve a javítás gazdasági ágban.

A keresetek növekedésében szerepet játszott a minimum-járulékalap bevezetése, amit az is jelez, hogy a legalább 50 főt foglalkoztató vállalkozásoknál a bruttó átlagkereset növekedési üteme alacsonyabb volt, mint a kisebb szervezeteknél - állapítja meg a KSH.

Az év első tíz hónapjában a nettó keresetek átlagosan 2,5 százalékkal emelkedtek, ezen belül a versenyszférában 3,8 százalékos, a költségvetési szervezeteknél pedig 0,5 százalékos volt a növekedés.

A nettó keresetek havi növekedési ütemének alakulásában meghatározó szerepet játszott az alkalmazottakat terhelő egészségbiztosítási és munkavállalói járulék múlt év szeptemberi, illetve az egészségbiztosítási járulék idén januárban történt további emelése.

A nemzetgazdasági havi nettó átlagkereset 111 900 forintot tett ki, ezen belül a fizikai foglalkozásúaké 84 000 forint, a szellemi foglalkozásúaké 143 600 forint volt.

A nemzetgazdasági szintű havi átlagos munkajövedelem 190 500 forintra nőtt, 8,4 százalékkal haladta meg az előző év január-októberi szintet. A munkajövedelmen belül az egyéb munkajövedelem aránya 2007. január-októberben átlagosan 5,3 százalék volt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

6,8 százalékkal csökkent a reálkereset

Az idei év első négy hónapjában a bruttó átlagkeresetek összességében 7,4, a nettó átlagkeresetek 1,2 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet, a reálkereset - a fogyasztóiár-index 8,6 százalékos növekedése mellett - 6,8 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

KSH Gazdaság

Méretes reálkereset-csökkenés az év elején

Az idei év első két hónapjában a bruttó átlagkeresetek összességében 6,5, a nettó átlagkeresetek 0,5 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, a január-februári reálkereset – a fogyasztóiár-index 8,3 százalékos növekedése mellett – 7,2 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

MTI Gazdaság

Első félév: a reálkereset 6,2 százalékkal csökkent

Január-júliusban a bruttó átlagkeresetek 8,2, a nettó átlagkeresetek 1,8 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, a reálkereset - a fogyasztóiár-index 8,5 százalékos növekedése mellett 6,2 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán.

KSH Gazdaság

Reálkereset: 6,3 százalékos csökkenés

A január-augusztusi reálkereset – a fogyasztóiár-index 8,5 százalékos növekedése mellett – 6,3 százalékkal csökkent 2006 azonos időszakához képest, a bruttó átlagkeresetek 8,1, a nettó átlagkeresetek 1,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

MTI/hvg.hu Gazdaság

A reálkereset 7 százalékkal csökkent egy év alatt

Az idei év első három hónapjában a bruttó átlagkeresetek összességében 7,1 százalékkal, a nettó átlagkeresetek 0,9 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, a reálkereset – a fogyasztóiár-index 8,5 százalékos növekedése mellett – 7,0 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

MTI Gazdaság

A reálkeresetek 6,8 százalékkal csökkentek

Az idei év első öt hónapjában a bruttó átlagkeresetek összességében 7,4, a nettó átlagkeresetek 1,2 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet, a reálkereset – a fogyasztói árindex 8,6 százalékos növekedése mellett – 6,8 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Németh Zsolt lett az Európa Tanács demokráciával foglalkozó parlamenti szakbizottságának elnöke

Németh Zsolt lett az Európa Tanács demokráciával foglalkozó parlamenti szakbizottságának elnöke

Harry herceg a tervezettnél később utazhat vissza Kaliforniába

Harry herceg a tervezettnél később utazhat vissza Kaliforniába

Államtitkár: Akik nem tudnak a versenyszférában dolgozni, mehetnek közmunkásnak is

Államtitkár: Akik nem tudnak a versenyszférában dolgozni, mehetnek közmunkásnak is