szerző:
MTI

Az euróövezetben decemberben átlagosan 0,4 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak, és 3,1 százalékkal voltak magasabbak, mint 2006. decemberben, jelentették az EU statisztikai hivatalában szerdán végleges becslésként.

A január 4-én megjelent előzetes becslés is 3,1 százalékos tizenkét havi inflációt valószínűsített decemberről. Ezzel az évi átlagos infláció 2,1 százalékos volt az euróövezetben tavaly. Az euróövezetben novemberben átlagosan 0,5 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak, és akkor is 3,1 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit.

A tizenkét havi infláció hat és fél éve a leggyorsabb, de ezzel szemben az Európai Központi Bank (EKB) tehetetlen, mert az inflációt nem növekvő kereslet, hanem az energia és az élelmiszerek rendkívüli drágulása táplálja. A lakossági fogyasztás növekedése immár krónikusan nagyon szerény az euróövezetben, az idén a tavalyi ütemtől is elmarad, miközben a gazdasági növekedés még viszonylag erős. Az EKB mindenesetre rendszeresen figyelmeztet, hogy ebben a helyzetben különösen fontos féken tartani a bérek és a fizetések emelkedését.

Októberben 2,6 százalékos, szeptemberben 2,1 százalékos, előtte, 2006. szeptembertől tavaly augusztusig végig az Európai Központi Bank (EKB) kamatpolitikája számára irányadó, legföljebb 2 százalék alatt volt a tizenkét havi fogyasztóiár-emelkedés az euróövezetben.

A felmérésben legnagyobb súllyal szereplő Németországban decemberben 3,1 százalékos volt a tizenkét havi infláció EU-szabvány szerint számolva, kissé enyhébb a novemberi 3,3 százaléknál.

Az egész EU-ban decemberben átlagosan szintén 0,4 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak, és 3,2 százalékkal voltak magasabbak, mint tavaly decemberben. Novemberben 3,1 százalékos, októberben 2,7 százalékos, szeptemberben 2,2 százalékos, augusztusban 1,9 százalékos volt a tizenkét havi infláció az EU átlagában.

Az Európai Központi Bank (EKB) a legutóbbi, múlt csütörtöki kamatdöntésével ismét változatlanul, 4,00 százalékon hagyta az irányadó, kéthetes refinanszírozási kamatminimumát. Előzőleg, december elején rontotta előrejelzését az euróövezet gazdasági növekedésére, valószínűtlenné téve, hogy belátható időn belül folytatná a szigorítást. A legújabb inflációs adatok pedig megerősítik azt a várakozást, hogy kamatcsökkentés sem lehetséges. Az EKB két tűz közé került, egyelőre mozdulatlanságra van ítélve.

Idén az EKB az infláció fokozatos enyhülésére számít, habár úgy véli, hogy a folyamat lassúbb lesz a korábban vártnál. Más oldalról a vezető központi bankok decemberben meghirdetett, egyeztetett akcióterve, hogy pótlólagos forrásokkal próbálják enyhíteni a szűk keresztmetszetet a rövid lejáratú hitelek bankközi piacán, enyhíti az EKB-ra nehezedő kamatcsökkentési nyomást. Az infláció miatt a kamatcsökkentés helytelen üzenet lenne a gazdaság egészének, hiába várható a GDP-növekedés lassulása jövőre, viszont a célzott árverésekkel kamatcsökkentés nélkül is kezelhető a "nem elsőrendű válság" kamatemelő hatása a bankközi piacon, vélik az EKB-ban. Ettől nem egészen függetlenül az M3-as pénzellátás növekedése éves összehasonlításban továbbra is rekord ütemű az euróövezetben, nem utolsó sorban a vállalati hitelezés folytatódó bővülése miatt, ami szintén szükségtelenné teszi, sőt, egyenest kizárja a kamatcsökkentés lehetőségét.

A bank legutóbb tavaly június elején szigorított, az addig másfél éves ciklusban megszokott negyed százalékponttal 4 százalékra, hatéves csúcsra. A 2005. decemberében kezdett szigorítási ciklusban a júniusi a nyolcadik negyed százalékpontos emelés volt.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI/hvg.hu Gazdaság

Euróövezeti növekedés: lassan, de biztosan

Az euróövezetben a GDP a tavalyi harmadik negyedévben 0,8 százalékkal volt nagyobb, mint a második negyedévben, és 2,7 százalékkal haladta meg a 2006-os harmadik negyedévit, közölték az EU statisztikai hivatalában szerdán második felülvizsgálatként.

MTI Karrier

Tovább csökkent a munkanélküliség az euróövezetben

A harmadik negyedévben kissé felgyorsult gazdasági növekedés meglátszott a munkapiacon még októberben is. A munkanélküliség 7,2 százalékra csökkent az euróövezet átlagában szezonális kiigazítással a szeptemberi 7,3 százalékról - jelentették az EU statisztikai hivatalában hétfőn.

MTI Gazdaság

Rekordon az infláció az euróövezetben

Az euróövezetben decemberben átlagosan 3,1 százalékkal voltak magasabbak a fogyasztói árak, mint 2006. decemberben, jelentették az EU statisztikai hivatalában pénteken előzetes becslésként.

MTI Világ

Két új tagállam az euróövezetben

Ciprus és Málta helyi idő szerint kedd 0 órától az euróövezet tagja lett, vagyis az eddig forgalomban volt ciprusi font és a máltai líra helyett mostantól az európai pénzegység az országok hivatalos fizetőeszköze. Szlovénia közben átvette azEU soros elnöki tisztét.

Tízmilliókra büntethetik a cégeket, ha kettős minőségű élelmiszereket árusítanak Csehországban

Tízmilliókra büntethetik a cégeket, ha kettős minőségű élelmiszereket árusítanak Csehországban

112 988 hacker érzékeny adatai kerültek ki a netre, börtön várhat rájuk

112 988 hacker érzékeny adatai kerültek ki a netre, börtön várhat rájuk

Többen jöttek vissza Magyarországra tavaly, mint ahányan elmentek

Többen jöttek vissza Magyarországra tavaly, mint ahányan elmentek

Könnyeivel küszködött Alain Delon, amikor a tiltakozások ellenére megkapta az életműdíját

Könnyeivel küszködött Alain Delon, amikor a tiltakozások ellenére megkapta az életműdíját

Eltűnt 14 éves lányt keresnek Budapesten

Eltűnt 14 éves lányt keresnek Budapesten

Több posta is hamarabb zár jövő szombaton

Több posta is hamarabb zár jövő szombaton