szerző:
MTI

Ha a kaszinóiról híres Nevada állam szerencsejáték-iparának forgalma a mérce, akkor az amerikai gazdaság a recesszió szélén van, áll a Moody's Investors Service legújabb londoni elemzésében.

A nemzetközi hitelminősítő Londonban kiadott rendszeres amerikai hitelfolyamat-elemzéseinek legfrissebb összeállítása szerint a nevadai szerencsejáték-barlangok bevétele a 2005 júniusával zárult 12 hónapban 8,8 százalékkal, az egy évvel későbbi azonos időszakban 10,8 százalékkal emelkedett. A 2007 júniusával véget ért egy évben azonban az éves szintű forgalombővülés már csak 4,5 százalékos volt, és a tavaly július-novemberi időszakban - az egy évvel korábbi hasonló időszakkal összemérve - alig 1,4 százalékkal emelkedtek a kaszinók bevételei.

A Moody's összehasonlító elemzése szerint a legutóbbi, 2001-es amerikai recesszió előtt, a 2000 júniusával zárult egy évben a nevadai szerencsejáték-forgalom még 11,3 százalékkal nőtt, a következő egy évben azonban már csak 2,2 százalékkal, és a 2002 júniusáig eltelt 12 hónapban 3,7 százalékos visszaesést mértek.

A hitelminősítő szerint - ha nem is a nevadai kaszinóvilág mind sanyarúbb pénzügyi helyzete miatt - már ebben a hónapban agresszív kamatcsökkentés várható a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) részéről.

Az elemzés szerint, ha a máris lanyha reálgazdasági teljesítményhez további részvényárfolyam-esés és a cégadósság-piaci kockázati hozamfeláraknak a kincstárjegyhez mért még nagyobb mértékű emelkedése járul, a Fed legalább fél százalékpontos kamatcsökkentést hajthat végre akár már monetáris testületének (FOMC) január 30-ai ülése előtt.

A Moody's szerint a legutóbbi amerikai foglalkoztatási és kiskereskedelmi adatok alapján nem indokolt 3,75 százaléknál magasabb Fed-kamat. A Federal Reserve jelenlegi szövetségi napikamat-célja 4,25 százalék. Az idei amerikai recesszió gyakorlatilag konszenzussá vált a londoni elemzői közösségben, sőt több szakértő szerint az amerikai gazdaság már be is lépett a visszaesés szakaszába.

A Merrill Lynch befektetési csoport nemrég Londonban ismertetett elemzése szerint például az amerikai gazdaságban 16 éve első ízben teljes körű - tehát nemcsak egy-egy szektorra kiterjedő - recesszió kezdődött, amely jelenleg az első hónapjában jár.

A Goldman Sachs globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlege két-három negyedévig tartó idei recessziót jósol az Egyesült Államokban. A Moody's és az Economist Intelligence Unit (EIU) - a világ legnagyobb, nem befektetési banki jellegű gazdaságelemző és előrejelző háza - egyaránt 40 százalékosra, a JP Morgan befektetési csoport 35 százalékosra tette az idei amerikai recesszió esélyét 2008-ra kiadott londoni előrejelzéseiben.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Trend

Hitelválság és nyersanyagpiaci árrobbanás

Visszakerült az elemzők szótárába az 1970-es évek közepe óta elfeledett fogalom, a stagfláció. Sokan attól tartottak ugyanis, hogy a világgazdaságot három évtized után ismét a minimális növekedés, a magas infláció és a munkanélküliség kötheti béklyóba. A félelmet az egyre dagadó amerikai másodlagos jelzáloghitel-piaci válság okozta, egyre nagyobb számban váltak ugyanis fizetésképtelenné a rossz minősítésű adósok. Jóllehet az USA-ban lakáskölcsönt felvevő adósok jelzáloghitelei már 2006 őszén kezdtek bedőlni, a nemzetközi pénzpiacok 2007 nyarán váltak feszültté, amikor a tovaterjedő bizalmatlanság miatt elapadt a szabad pénz a bankközi hitelezésben. A tőzsdék idegesek lettek, a tomboló vállalatfelvásárlási láz lefékeződött, a kormányok pedig újraértékelték növekedési kilátásaikat. Az amerikai befektetési bankok és brókerházak sora jelzett összesen több tízmilliárd dollárnyi veszteséget a harmadik negyedévben, és a válság a jelzáloghitelek fedezetével kibocsátott kötvények értékvesztése révén közvetlenül, a bizalmi problémákon keresztül pedig közvetve az egész nemzetközi pénzügyi szektort érzékenyen érintette.

MTI Gazdaság

Hitelválság: újjáéledő feszültségek az euró piacán

Az Európai Központi Bank (EKB) "felfigyelt az euró piacán újjáéledő feszültségre", és ezért "az újfent jelentkező bizonytalanságot ellensúlyozandó, ameddig szükséges, de legalább ez év végéig, fölerősíti a több likviditás kiutalásának politikáját a fő refinanszírozási műveleteiben" - közölték az EKB-ban hétfőn.

MTI Gazdaság

EKB: változatlanul 4 százalékon az alapkamat

Az Európai Központi Bank (EKB) csütörtöki kamatdöntő tanácskozásán változatlanul az eddigi 4,0 százalékon hagyta az irányadó kamatot. A bank úgy ítélte meg, hogy az inflációs kockázatok elkerülését továbbra is fontosabbnak tartja, mint az alacsony növekedési ütemből fakadó veszélyeket, ezért nem folyamodott kamatmérsékléshez. Az EKB már a hetedik hónapja nem módosított a kamatokon.

MTI Gazdaság

Hitelválság: jön az igazság pillanata?

Az amerikai jelzáloghitel-piacról kiinduló pénzügyi piaci turbulencia Magyarországon eddig nem okozott olyan erőteljes, azonnali hatásokat a bankközi pénzpiacokon, illetve a hitelintézetek esetében, ami hatósági beavatkozást igényelt volna; a Magyar Nemzeti Bank (MNB) eszköztára a vezető jegybankokhoz hasonlóan felkészült és képes akár hasonló jellegű rendkívüli lépésekre is - állapítja meg a jegybank kedden publikált negyedik negyedévi jelentésében.

MTI Gazdaság

Hitelválság: bajban vannak a nagy amerikai bankok

Több nagy amerikai bank jelentős veszteségekről számol be, és külföldről próbál tőkeinjekcióhoz jutni, miközben a központi bankok folytatják decemberben meghirdetett, rendkívüli árveréseiket a bankközi piacon: sorsdöntő események hete előtt áll a tavaly nyár végén nemzetközivé szélesedett "nem elsőrendű válság".

MTI/hvg.hu Gazdaság

Hitelválság: sorsdöntő események hete

Több nagy amerikai bank jelentős veszteségekről számol be, és külföldről próbál tőkeinjekcióhoz jutni, miközben a központi bankok folytatják decemberben meghirdetett, rendkívüli árveréseiket a bankközi piacon: sorsdöntő események hete előtt áll a tavaly nyár végén nemzetközivé szélesedett nem elsőrendű válság.

Nagy Blanka MSZP-s szavazóköri delegált lesz

Nagy Blanka MSZP-s szavazóköri delegált lesz

Keményen megbüntetik Budvában a fürdőruhában grasszálókat

Keményen megbüntetik Budvában a fürdőruhában grasszálókat

Egyre többen hazudják doktornak magukat az üzleti életben, és nehéz megcsípni őket

Egyre többen hazudják doktornak magukat az üzleti életben, és nehéz megcsípni őket

Theresa May könnyek között jelentette be lemondását

Theresa May könnyek között jelentette be lemondását

"10 éve vagyok ebben a szakmában, de még tudnak sokkolni" – mondta Jávor a Hír Tv riporterének

"10 éve vagyok ebben a szakmában, de még tudnak sokkolni" – mondta Jávor a Hír Tv riporterének

A BKV szerint nem hibázott a sofőr, akinek busza nyitott szerelőnyílással közlekedett

A BKV szerint nem hibázott a sofőr, akinek busza nyitott szerelőnyílással közlekedett