szerző:
MTI/hvg.hu

Tavaly 3446 közbeszerzési eljárásban 1521,3 milliárd forint közpénz sorsáról született döntés; az eljárások száma 31 százalékkal, a beszerzési érték 10 százalékkal csökkent 2006-hoz viszonyítva – közölte Berényi Lajos, a Közbeszerzések Tanácsának elnöke.

Gyenge forgalom. Kevesebb
autópálya, kevesebb közbeszerzés
© hvg.hu
Berényi szerint a jelentős csökkenés oka, hogy a 2006-os rekord év volt a közbeszerzések tekintetében, mivel az volt az I. Nemzeti Fejlesztési Terv utolsó éve, ami emelte a kiírások számát - mondta Berényi. A számadatok még nem tartalmazzák az egyszerű eljárásokat, amelyekről csak május végén lesznek adatok. Ezek az értékét 200-250 milliárd forintra becsülik. Becslése szerint az uniós támogatások beindulásának köszönhetően 2008-ban a közbeszerzések értéke már várhatóan újra eléri a 2006-os rekordszintet.

A KT elnöke a 2007. évi közbeszerzések visszaesésének okai között még megemlítette, hogy 2006-ban autópályaépítési boom volt, a választás éve miatt az állami, önkormányzati szektor 2006. első felére előrehozta közbeszerzéseit, valamint a költségvetési kiadások visszafogása is hatással volt a központosított beszerzésekre, beruházásokra.

Berényi Lajos kiemelte: közbeszerzési piaci kereslet szűkülése miatt kínálati oldalról élesedett a verseny, az egy közbeszerzési eljárásra jutó összeg 442 milliárd forintra emelkedett a 2006-os 340 milliárdról, és egy eljárásra átlagosan 11 ajánlat jutott, a korábbi 7-8 után.

A közbeszerzési eljárások 60 százaléka a nemzeti, míg 40 százaléka a közösségi eljárás szabályainak megfelelően bnyolódott le, értében viszont 12 és 88 százalék volt az arány.

Miből mennyi? (Oldaltörés)Az eljárások 53 százaléka volt nyílt, míg korábban 61 százalék. A tárgyalásos procedúrák aránya 36 százalék volt, ami 6 százalékponttal volt több, mint a 2006. évi. A meghívásos eljárások 4,5 százalékot képviseltek, ami 2 százalékpontos csökkenés.

Az egyszerűsített eljárások (ami nem azonos az egyszerű eljárással) az összes eljárás 6,6 százalékát tették ki, ami 0,3 százalékpontos mérséklődés a bázis időszakhoz viszonyítva.

Értékben 30 százalék volt nyílt eljárás, szemben a 2006. évi 45 százalékkal, a tárgyalásos eljárások aránya 61 százalékra emelkedett a bázis időszaki 48 százalékról, a meghívásosoké 6,5, az egyszerűsítetteké 2,2 százalék.

A külföldi székhelyű cégek tavaly az eljárások 2,2 százalékát nyerték el, míg a közbeszerzési összértékre vetítve részesedésük 19 százalékról 6 százalékra csökkent.

A közbeszerzések tárgyát tekintve 2007-ben az építési beruházások dominanciája érvényesült: míg részesedésük 4 százalékpontos növekedéssel az összértékből 51 százalékot tett ki, addig a szolgáltatásoké 30 százalékot, az árubeszerzéseké pedig 19 százalékot.

A mikro-, kis- és középvállalkozások 2007-ben szám szerint a közbeszerzési eljárások 71 százalékát nyerték el, ami 4 százalékpontos emelkedés, értékét tekintve részesedésük a korábbi évi, 34 százalékos szinten stabilizálódott.

Az ajánlatkérők közül a közbeszerzések összértékét tekintve az első helyen a központi költségvetési szervek állnak 42 százalékkal, a közszolgáltatók 26 százalékkal, a helyi önkormányzatok 21 százalékkal, míg a közjogi szervek 11 százalékkal részesedtek.

A Közbeszerzési Döntőbizottságnál (KDB) 2007-ben 751 alkalommal támadtak meg közbeszerzési döntést (2006-ban 858-szor), 227 esetben állapítottak meg jogsértést, ami 30 százalékos aránynak felel meg, szemben a 2006. évi 35-37 százalékkal, ami Berényi Lajos szerint azt jelenti, hogy javult a jogorvoslatok szakszerűsége.

Deli Betty, a KDB elnöke elmondta: a múlt évben 300 millió forint bírságot vetettek ki, szemben a 2006. évi 379 millió forinttal. A KDB határozataival kapcsolatban 122 esetben fordultak keresettel a Fővárosi Bírósághoz, melyek túlnyomó többségében a bíróság a KDB határozatát helyben hagyta.

Berényi Lajos kiemelte, hogy várhatóan 2008 őszén az Országgyűlés elfogadja a közbeszerzési törvény átfogó módosítását, ami 2009-ben léphet hatályba. Véleménye szerint egy terjedelmében kisebb, jobban áttekinthető jogszabályt kell alkotni, amiben a nemzeti és az egyszerű eljárásokat össze kell vonni. Érthetőbben kell megfogalmazni a nagy vitákat kiváltó hiánypótlások, és az idegen erőforrások igénybevételével kapcsolatos szabályozást is, és egyszerűsíteni kell az ajánlatokhoz szükséges engedélyek beszerzését is. A Közbeszerzési Értesítő 2008. I. félévében az elektronikus változat mellett, még papír alapon is megjelenik, ám elképzelhető, hogy a II. félévtől már csak az interneten lesz elérhető.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Itthon

Titkolózik a GKM-es közbeszerzésen nyertes cég vezetője

Nem árulja el, milyen alvállalkozókkal dolgozik az a cég, amely öt tanulmány elkészítésére több mint húszmillió forintot nyert el a gazdasági minisztérium egyik közbeszerzési pályázatán. A tanácsadó kft a szerződéskötés előtt fél évvel alakult, vezetője ingatlanos cégben érdekelt.

MTI Gazdaság

Magyar Posta: 3 milliós közbeszerzési bírság

A Magyar Posta Zrt. Beszerzési és Ellátási Szolgáltató Központját hárommillió forintra bírságolta a Közbeszerzési Döntőbizottság, mivel a levélbélyegző gépekre kiírt tenderen érvénytelen ajánlatot fogadott el nyertesnek - a határozat a Közbeszerzési Értesítőben jelent meg.

MTI Itthon

Gripen-jelentés: közbeszerzés nélkül, OGY-határozattal ellentétesen

Elkészült a kormány Gripen-bizottságának jelentése, amely egyebek között megállapította, hogy közbeszerzési eljárás nélkül folytatták le a Gripen vadászrepülőgépek beszerzését 2001-ben, illetve a beszerzés ellentétes volt egy Országgyűlési határozattal is, amely a beszerzést 2003 utánra tervezte - mondta Vadai Ágnes honvédelmi államtitkár, a testület elnöke a pénteki kormányszóvivői tájékoztatón.

MTI Itthon

Kormányzati negyed: vis maior miatt hiúsult meg a közbeszerzés

Az ajánlatkérő eredménytelennek nyilvánította a kormányzati negyed felépítésére kiírt közbeszerzési eljárást - mondta Görözdi György miniszterelnöki megbízott az, miután a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. közleménye szerint az eredményről tájékoztatták az ajánlattevőt.

MTI Gazdaság

Jogsértő volt a repülőtéri közbeszerzés eredménytelenné nyilvánítása

A Budapest Airport Rt.-t ötmillió forintra bírságolta a Közbeszerzési Döntőbizottság, valamint megsemmisítette a ferihegyi repülőtér bővítésére kiírt tendert lezáró döntését, amelyben eredménytelenné nyilvánította az eljárást. A Budapest Airport bírósághoz fordult jogi orvoslatért a döntés ellen. A döntőbizottság határozata a Közbeszerzési Értesítőben jelent meg.

hvg.hu Vállalkozás

Közbeszerzés: kiskapuk, kivételek, jogorvoslat és korrupció

A Magyar Posta kerékpár beszerzésével, a Miniszterelnöki Hivatal által megrendel tanulmányokkal, valamint a kórházi széfek esedékes beszerzésével kapcsolatban megjelent hírekre reagálva a Transparency International magyarországi tagozat a közleményében a döntéshozókhoz fordul. A szervezet a közbeszerzési eljárások visszáságaira szeretné felhívni a figyelmet és javaslatokkal is előállt.

Félnek a törökszentmiklósi romák Toroczkaiék tüntetésétől

Félnek a törökszentmiklósi romák Toroczkaiék tüntetésétől

Vajon függő vagyok? Ez a 10 jel segít eldönteni

Vajon függő vagyok? Ez a 10 jel segít eldönteni

Meglepően lusták: oroszlán módjára vadásznak a tigriscápák

Meglepően lusták: oroszlán módjára vadásznak a tigriscápák

Ez történt: kínosan egyszerűen buktatták le a kormány informatikai trükkjét

Ez történt: kínosan egyszerűen buktatták le a kormány informatikai trükkjét

Kocsis Györgyi: Csúcs ez a választás

Kocsis Györgyi: Csúcs ez a választás

Húszezer kivándorolt magyar jelentkezett csak be szavazni

Húszezer kivándorolt magyar jelentkezett csak be szavazni