szerző:
MTI/hvg.hu

A Pénzügyminisztérium (PM) - önkormányzatok nélkül – 27,5 milliárd forint pénzforgalmi hiányt vár januárra, egész évre 1111,2 milliárd forintot, ami a GDP 4,0 százaléka – jelentette be Várfalvi István szakállamtitkár. A PM prognózisa szerint az első negyedévben 581,5 milliárd forint deficit várható, ami a GDP 2,1 százalékát teszi ki.

Porcelángyár Magyarországon. A magánszektor kibírta a restrikciót
© hvg.hu
„A hiány szempontjából, mint minden év, 2008 is erős szezonalitást mutat, vagyis az első negyedévben a bevételek kisebbek, a kiadások pedig nagyobbak az időarányosnál” – jelezte a szakállamtitkár. Várfalvi István elmondta: bevételi oldalon például az 530 milliárd forintra tervezett éves társasági adóból március végéig 94 milliárddal számol a PM. Ugyanakkor az első negyedévet terheli a központi államigazgatásban és a közigazgatásban kifizetett 13. havi bér fele, ami 40 milliárd forint, a 13. havi nyugdíj kétheti része 80 milliárdot jelent, az energiaár kompenzáció összege 43 milliárdot, agrártámogatásokra pedig 82 milliárd forintot utal át a költségvetés.

A most közzétett 2008. évi – önkormányzatok nélküli – államháztartási prognózis szerint a központi költségvetés deficitje várhatóan 1131 milliárd forint lesz, az elkülönített állami pénzalapoknál és a társadalombiztosítási alapoknál többletet tervezett a PM, 4,9 milliárd, illetve 14,9 milliárd forintot. Az elsődleges egyenleg 12,7 milliárd forint hiányt jelez. (Az önkormányzatok miatt várhatóan 0,4 százalékkal nő a deficit, a GDP 4,4 százalékára.)

A tavaly decemberi végleges pénzforgalmi többlet 48 milliárd forint volt, szemben a prognosztizált 14 milliárd forint hiánnyal. A 2007. év teljes pénzforgalmi hiánya 1291,4 milliárd forint, a GDP 5 százalékát tette ki.

Várfalvi István ismertette a 2007. évi, GDP arányosan 6,6 százalékról 5,0 százalékra csökkent költségvetési hiányjavulás összetevőit. Eszerint adóból és járulékokból a tervezettnél 317 milliárddal forinttal több folyt be, a kamat és egyéb bevételi többlet 45 milliárdot jelentett. Kiadási oldalon 97 milliárd forint megtakarítás jelentkezett a gyógyszer, táppénz tételnél, a tervezettnél kisebb EU befizetés miatt, valamint egyéb kiadásoknál.

A tervezettnél 275 milliárd forinttal lett nagyobb a kiadási oldal: a többlet nyugdíjkifizetés 75 milliárdot jelentett, a 13. havi bér előrehozott kétheti része 70 milliárdot, a MÁV-ra 60 milliárdot kellett költeni, ezenkívül intézményi kiadásokra is 70 milliárd forinttal fordított többet a költségvetés.

Az egyensúly javuláshoz hozzájárult az is, hogy 2006 utolsó negyedévében olyan adósságokat vállalt át a költségvetés, amelyet 2007-re tervezetek, emellett a kamatkiadások 105 milliárd forinttal voltak kisebbek a tervezettnél.

A költségvetési intézményeknél felhalmozódott maradvány 2007 elején 420 milliárd forintot tett ki, ez az összeg az év végére 390-400 milliárdra mérséklődött, a végleges adat márciusra alakul ki – magyarázta a szakállamtitkár. Véleménye szerint 2008 végére 350 milliárd forintra mérséklődhet a maradványok összege.

A Pénzügyminisztérium becslése szerint tavaly a GDP 1,5-1,7 százalékkal emelkedett – mondta Haraszti Katalin főosztályvezető, hozzátéve, hogy miközben a közösségi fogyasztás visszaesett, addig a magángazdaság közel 4 százalékkal nőtt. Elmondta azt is, hogy az ország külső finanszírozási igénye a GDP 4,5 százalékára csökkent a 2006. évi 5,8 százalékról.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Hét nap gazdaság

Terven belüli hiány

Minden elemzői várakozásnál és még a pénzügyi tárca novemberi prognózisánál is kedvezőbben alakult az államháztartás tavalyi mérlege. A helyi önkormányzatok nélkül számított, pénzforgalmi szemléletű deficit a költségvetési törvényben meghatározott 1668 milliárd forint helyett csupán 1291,4 milliárd forint volt, valamivel kevesebb, mint a hazai össztermék (GDP) 5 százaléka. Így az eredményszemléletű uniós hiánymutató is legalább a GDP 1 százalékával kisebb lesz annál a 6,8 százalékos deficitcélnál, amire a kormány a konvergenciaprogramban kötelezettséget vállalt. A javulás főleg a tervezettet 430 milliárd forinttal meghaladó bevételeknek tulajdonítható; a kiadások - az utóbbi évek pontatlanságaihoz viszonyítva elenyésző - túllépése alapvetően a tervezettnél nagyobb infláció miatt szükségessé vált utólagos nyugdíjkifizetések következménye.

MTI Gazdaság

Az államháztartás hiánya tavaly a GDP 5,3 százaléka volt

Ma teszi közzé a Pénzügyminisztérium az államháztartás 2007. decemberi, illetve a 2007. teljes évi előzetes pénzforgalmi adatait. A szaktárca decemberre – önkormányzatok nélkül – 14 milliárd forint hiányt prognosztizált, 2007. év egészére 1353,4 milliárd forint deficitet, ami a GDP 5,3 százalékával egyenlő.

MTI Gazdaság

Kormányzati szektor: 4,9 százalékos hiány

A kormányzati szektor hiánya 309,1 milliárd forint, a GDP 4,9 százaléka volt 2007 III. negyedévében, és 1124,9 milliárd forint, a GDP 6 százaléka az első háromnegyed évben a nemzeti számlák rendszerének (ESA95) módszertana szerint – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A bevételek 12,8 százalékkal, a kiadások 11,2 százalékkal emelkedtek 2006 III. negyedévéhez képest.

MTI Gazdaság

Államháztartási hiány: 1291,4 milliárd forint

Az államháztartás decemberben - önkormányzatok nélkül - 48 milliárd forint többlettel zárt, 2007 egészében a pénzforgalmi hiány 1291,4 milliárd forint volt, a GDP 5,0 százaléka - közölte a Pénzügyminisztérium (PM).

Lemondott a NASA holdprogramjának igazgatója

Lemondott a NASA holdprogramjának igazgatója

Dúró Dóra szerint az RTL cenzúrázza a pártját

Dúró Dóra szerint az RTL cenzúrázza a pártját

A klímavédelemre szavazna vasárnap? Kiderítettük, mennyire felkészültek a pártok

A klímavédelemre szavazna vasárnap? Kiderítettük, mennyire felkészültek a pártok

30 méteres tréler-pótkocsi-tréler-pótkocsi vontatást videóztak Szolnokon

30 méteres tréler-pótkocsi-tréler-pótkocsi vontatást videóztak Szolnokon

Két kép is készült arról, milyen lehet a Samsung Galaxy Note10

Két kép is készült arról, milyen lehet a Samsung Galaxy Note10

Visszavonta az osztrák belügyminiszter a menedékkérők órabérét lecsökkentő rendeletet

Visszavonta az osztrák belügyminiszter a menedékkérők órabérét lecsökkentő rendeletet