szerző:
MTI

Budapest elsőrendű "A2"-es adóskockázati besorolása erőteljes pénzügyi teljesítményt és jó likviditási helyzetet tükröz, áll a Moody's Investors Service pénteken Londonban kiadott éves jelentésében, amely rövid időn belül a második kedvező Moody's-elemzés a magyar főváros gazdálkodásáról.

A nemzetközi hitelminősítő szerint a stabil kilátású osztályzatban a cégnek az a véleménye is tükröződik, hogy Budapest számíthat a magyar kormány teljes körű támogatására, és arra, hogy a kormány közbelépne egy esetleges nem fizetővé válás megakadályozására.

A besorolás ugyanakkor figyelembe veszi "a jelentős, bár kezelhető" adósságállományt, amely a nagyszabású beruházási programok végrehajtása során halmozódott fel. Ugyancsak benne van a kockázati osztályzatban, hogy a magyarországi önkormányzati intézményi háttér korlátozza a főváros költségvetési rugalmasságát, áll az elemzésben.

A Moody's szerint Budapest gazdálkodása megfelelő mértékben kiszámítható és stabil ahhoz, hogy elkerülhető legyen bármely jelentős romlás a városi költségvetésben. Mindemellett a közvetlenül hozzáférhető likviditási tartalékok és a jelentős bruttó működési többlet "kényelmes" pénzügyi védőzónát nyújt a fővárosnak az emelkedő adósságállomány ellenére is.

A Moody's már január elején is kiadott egy szűkebb körű, úgynevezett adósértékelési összegzést Budapestről. Ebben a ház a magyar főváros alapszintű adósi megítélési osztályzatát a jó kategóriájú 7-es szinten állapította meg az 1-től 21-ig terjedő sávon belül, ahol az 1-es a legkisebb kockázatot jelöli.

Az akkori Moody's-elemzés szerint Budapest adóssága 2001 óta gyors ütemben - éves átlagban 27 százalékkal - növekszik, ezzel együtt is azonban a hosszú távú adósságállomány folyamatosan a központilag meghatározott limit alatt, és jóval Budapest törlesztési kapacitásán belül maradt. A törlesztési menetrend "zökkenőmentes", és nem jelent különösebb refinanszírozási kockázatot, állt a Moody's Budapestről kiadott január eleji londoni elemzésében.

Ez az elemzés a főváros adóskockázatát jelentősen csökkentő kulcstényezőnek nevezte, hogy az összes aláírt hitelszerződés kétharmada mögött feltétel nélküli állami garancia áll.

A Moody's 2006 decemberében vette vissza az addigi "A1"-ről a jelenlegi, stabil kilátású "A2"-re Budapest adósi osztályzatát, miután a szuverén magyar adósbesorolást is azonos mértékben rontotta.

A hitelminősítő annak idején a költségvetési takarékossági program teljes végrehajtása iránti kétségeire hivatkozva minősítette le egy fokozattal a magyar adósságot, de ezzel együtt is az elsőrendű kockázati kategóriában hagyta Magyarország szuverén adósi besorolását.

A Moody's magyar osztályzata a leminősítés után is két szinttel meghaladja a másik két nagy nemzetközi hitelminősítő, a Standard & Poor's és az európai Fitch Ratings által érvényben tartott, "BBB plusz" hosszú távú közepes befektetői fokozatot.

A Standard & Poor's - a világ legnagyobb hitelminősítője - épp a múlt héten erősítette meg Budapest külön hosszú és rövid futamú városi adóskockázati besorolásait, szintén megállapítva, hogy a magyar főváros általános gazdasági profilja "szilárd".

Az S&P ehhez fűzött londoni elemzése szerint Budapest osztályzatai - "BBB plusz/A-2" - tükrözik a város jó pénzügyi teljesítményét, valamint kényelmes likviditási helyzettel alátámasztott, megfontolt adósságkezelési gyakorlatát.

Az egy főre jutó GDP-érték a kétszerese az országos átlagnak, a foglalkoztatás és a termelési érték 80 százalékát a szolgáltatási szektor adja, a helyi gazdaságszerkezetből adódóan az átlagnál alacsonyabb a munkanélküliség, és a város a Magyarországra irányuló közvetlen külföldi befektetések 45 százalékát veszi fel, így Budapest "egyedülálló pénzügyi és kereskedelmi központként továbbra is domináns szerepet élvez", állt a Standard & Poor's múlt heti londoni elemzésében.

Az S&P is megjegyezte ugyanakkor, hogy a magyar főváros besorolására korlátozó tényezőként hat az a költségvetési rugalmatlanság, amely a magyarországi helyi és térségi önkormányzatok intézményi szabályozói keretéből, valamint a BKV-val kapcsolatos potenciális (finanszírozási) nyomásból adódik.

Budapestnek nagyon alacsony a saját adóbevétel-emelési kapacitása, és egyáltalán az a képessége, hogy hasznot húzzon saját gazdasági környezetéből, ami "a város különleges gazdasági ereje és vitalitása" ismeretében különösen erőteljes korlát - szögezte le a Standard & Poor's.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Rontották Magyarország hitelbiztosítási besorolását

Az "általában pozitív gazdasági környezet ellenére" negatív megfigyelési listára tette Magyarországot legújabb országrangsorában az ÖKV coface nemzetközi hitelbiztosító - adta hírül kedden az osztrák hírügynökség.

MTI Világ

Emberkereskedelem: jó besorolást kaptunk

Az amerikai külügyminisztérium emberkereskedelemmel kapcsolatos éves jelentése először sorolta Magyarországot a legjobb, egyes kategóriába, ez azt jelenti, hogy az ország eleget tesz az emberkereskedelem elleni küzdelem alapvető követelményeinek - tájékoztatta Odze György, a külügyi tárca szóvivője.

MTI Gazdaság

Moodys: marad az elsőrendű magyar besorolás

Az elsőrendű befektetői magyar adósbesorolás Magyarország előrehaladott pénzügyi és gazdasági EU-integrációját, valamint a szilárd közadósság-kezelést tükrözi – áll a Moody's Investors Service jelentésében.

Fülke: Az Orbán-rezsimet már nem nevezhetjük demokratikusnak

Fülke: Az Orbán-rezsimet már nem nevezhetjük demokratikusnak

Nem engedik be a Magyar Narancsot a Fidesz eredményvárójára

Nem engedik be a Magyar Narancsot a Fidesz eredményvárójára

Tarr Béla új produkciója is látható lesz a Bécsi Ünnepi Heteken

Tarr Béla új produkciója is látható lesz a Bécsi Ünnepi Heteken

Nem kapott orosz vízumot egy fontos volt amerikai külügyes

Nem kapott orosz vízumot egy fontos volt amerikai külügyes

Tízmilliárd forinttal támogatta a kormány a külföldi egyetemistákat

Tízmilliárd forinttal támogatta a kormány a külföldi egyetemistákat

31 gyerekülés a 2019-es nagy tesztben, 2 nagyon elvérzett

31 gyerekülés a 2019-es nagy tesztben, 2 nagyon elvérzett