Szakemberek számára is nehezen meghatározható mit is értünk a város fogalmán. Abban azonban mindenki egyetért, hogy a város elég bonyolult és összetett jelenség, amelynek – egyebek mellett – a természeti környezet, az infrastruktúra, az épületek, és a társadalom egyaránt részét képezik.

Ennek a szerteágazó rendszernek a fejlesztéséhez ad segítséget Bajnai László Városfejlesztés című kézikönyve. A nemcsak szakemberek számára íródott hiánypótló kiadvány ugyanis az alapfogalmaktól a legapróbb részletekig mutatja be, mit kell városfejlesztésen, illetve város rehabilitáción érteni; melyek a városfejlesztés európai eszközei; milyen elemekből épül fel egy komplex városfejlesztési akcióterv. Emellett beszél a finanszírozás lehetséges eszközeiről is, kitérve arra, hogyan működhet hatékonyan, egymást támogatva a köz- és a magánszféra. Ebben a kérdésben a szerző konkrét példákat sorakoztat annak alátámasztására, miért hasznos, ha a városfejlesztést a közszféra tartja kézben, és elviszi a folyamatot addig a fázisig, amikor már bekapcsolódhatnak a vállalkozások, amelyek a beépíthetővé tett területeken, építési telkeken megvalósíthatják építési projektjeiket.

A kötet igazi aktualitását az adja, hogy a regionális operatív programok komoly hányadát alkotják azok a város-rehabilitációs pályázatok, amelyek a közeljövőben jelennek meg, jelentős forrásokat megnyitva a tervek megvalósításához. A kötet segít eligazodni az uniós pályázatok miatt megújult, bizonyos kérdésekben bonyolultabbá vált szervezeti, és jogi eszközök között is.

A szerző, aki a terület egyik legavatottabb szakértője, többet is felvázol a lehetséges buktatók közül, és ezek megoldásai közül. Ezek között kitér arra, milyen elavult szemlélet uralkodott a rendszerváltás után Magyarországon ebben a kérdésben is. Jellemző példaként egy olyan mondatot idéz, amelyet az aktív szerepvállalást firtató kérdésre adott az önkormányzat, és amely így szól: „Köszönjük a javaslatot, de városfejlesztés ügye már megoldódott, elkészült az általános városrendezési terv."

Bajnai László ezek nyomán olyan sikertörténeteket is bemutat, amelyek a problémák ellenére születettek meg. Ezek közül az egyik legjelentősebb a budapesti Ferencváros rehabilitációja. Itt lényegében a városfejlesztés, város-rehabilitáció minden lényeges eleme megfigyelhető: hogyan alakul ki egy elavult, helyenként már romos városrészben olyan lakókörnyezet, amely harmóniát teremt a természeti és a épített környezet között. A Ferencvárosban az élhetővé és szerethetővé vált, megújult városrész nem csak lakókat, de az ingatlan fejlesztőket, befektetőket is vonzott. Ennek a fejlesztésnek a sikeréről nem csak a szöveg, de szép kivitelű képek is árulkodnak.

A sokszínűség és az alaposság használható kézikönyvvé, hasznos olvasmánnyá teszi Bajnai László munkáját a városfejlesztésben részt vevő összes szereplő számára.

Kovács M. Veronika

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Most szembesülnek a magyar városok a fideszes világ hátrányaival

Most szembesülnek a magyar városok a fideszes világ hátrányaival

Több mint 3000 dolgozótól válik meg a Tesla

Több mint 3000 dolgozótól válik meg a Tesla

A gyilkos, aki az áldozatai szemébe néz

A gyilkos, aki az áldozatai szemébe néz

Újabb állami megbízást nyert el Pintér Sándor volt cége

Újabb állami megbízást nyert el Pintér Sándor volt cége

A francia szélsőjobb kihátrál az egyik legnagyobb melléfogásából

A francia szélsőjobb kihátrál az egyik legnagyobb melléfogásából

Korrupció után kutatott a fociban, meggyilkolták az újságírót

Korrupció után kutatott a fociban, meggyilkolták az újságírót