szerző:
MTI

Még ebben a hónapban, és az első negyedév későbbi szakaszában is további, "példátlanul" agresszív kamatcsökkentést, nemsokára 3 százalék alatti alapkamatot várnak az amerikai jegybanktól londoni befektetési házak. Egyikük szerdai elemzésében forinterősítő célú retorikának, ugyanakkor "pánikszerűnek" is minősítette, hogy a magyar jegybank kamatdöntő ülésén felmerült a kamatemelés.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlege által befektetőknek összeállított napi felzárkózó piaci helyzetelemzések szerdai kiadása szerint a Federal Reserve előző napi, 0,75 százalékpontos kamatcsökkentése azt jelzi, hogy a Fed "mind erősebben érzi a recessziós kockázatot, és a fejlemények elébe akar kerülni".

A soron kívüli csökkentést kísérő Fed-nyilatkozat megemlíti, hogy "figyelemreméltó lefelé ható kockázatok terhelik a növekedést". A JP Morgan londoni elemzői ennek alapján a Fed pénzügypolitikai testülete (FOMC) jövő heti menetrendszerű ülésétől további agresszív, fél százalékpontos csökkentést várnak, és azzal számolnak, hogy márciusban lesz még egy negyed százalékpontos csökkentés, amely után 2,75 százalék lenne a Fed irányadó napikamatcélja.

Az elemzés szerint ha a FOMC a jövő heti hivatalos ülésen valóban végrehajt egy újabb, 0,5 százalékpontos enyhítést, akkor két hét alatt 1,25 százalékponttal csökkenne az amerikai irányadó szövetségi kamat. Ez példátlan lenne, de precedens nélküli volt az egy menetben végrehajtott 0,75 százalékos csökkentés is, és "most mégis megtörtént". Most már egyértelmű, hogy a Ben Bernanke vezette Fed "nem érzi kötelezőnek a régi szabálykönyv alkalmazását", áll az elemzésben.

Egy másik nagy londoni befektetési csoport, a Barclays Capital még agresszívabb amerikai kamat-előrejelzést adott szerdai elemzésében. Ez a ház is további fél százalékpontos csökkentést vár a január végi FOMC-üléstől, és szerinte a Fed pénzügypolitikai testülete márciusban is ugyanekkora kamatcsökkentést hajt végre, 2,50 százalékra süllyesztve az alapkamatot. A Barclays Capital szerint utána a Fed irányadó kamata az év végéig ezen a szinten marad.

Az elemzés hozzáteszi ugyanakkor, hogy a Barclays Capital szerint a tőkepiaci mozgások határozzák meg a legnagyobb mértékben a Fed jövő heti döntését. Ha a részvénypiaci hangulat markánsan javulna a FOMC-ülésig, akkor a testület esetleg beéri egy negyed százalékpontos csökkentéssel, de további meredek árfolyamzuhanás esetén még egy 0,75 százalékpontos kamatcsökkentés is lehetséges, áll az előrejelzésben.

Az alapeseti prognózisban szereplő fél százalékpontos jövő heti Fed-kamatcsökkentés abból a feltételezésből indul ki, hogy addig a piaci helyzet nem javul érdemben, de az árfolyamesések üteme nem is erősödik, áll a Barclays Capital szerdai londoni előrejelzésében. 

A Fed agresszív lépése a londoni elemzői közösséget is meglepte. A londoni konszenzus e hétig az volt, hogy az amerikai alapkamat az idei első negyedév végére csökken a most elért 3,50 százalékra, és az idei első enyhítés a FOMC január végi ülésén lesz, akkor is csak fél százalékpontnyi.

A magyarországi alapkamat emelésének felvetése „kissé pánikszerűnek” tűnik (Oldaltörés)


A JP Morgan a magyar pénzügypolitikai helyzetről szerdai londoni elemzésében azt írta: "meglepő", hogy az MNB e hét eleji kamatdöntő ülésén, tavaly február óta először, felmerült egy negyed százalékpontos emelési javaslat is. A voksolás azonban végül viszonylag egyértelmű volt, jelezve, hogy a Monetáris Tanács jelenleg valójában "igen kevéssé hajlik" a kamatemelésre.

Az emelés megemlítése így "minden bizonnyal" csak kemény retorikai fogás volt, a forint erősítése végett. Ezzel együtt is a kamatemelés megemlítése "kissé pánikszerűnek" tűnik a jelenlegi magyarországi környezetben, amelyet "a belső fogyasztás összeomlása" és a másodlagos inflációs hatások hiánya jellemez, áll a JP Morgan szerdai londoni elemzésében.

A cég elemzői szerint az, hogy a kamatdöntést kísérő nyilatkozatban ezúttal feltételes módban sem szerepel a későbbi kamatcsökkentések lehetősége, ehelyett a másodlagos inflációs kockázatoktól és a globális fejleményektől függő "jövőbeni kamatpályáról" van benne szó, egyenértékű azzal, hogy az MNB feladta az enyhítés felé hajló irányvonalat.

A JP Morgan alapeseti forgatókönyve az, hogy az amerikai gazdaság végül nem süllyed recesszióba - ezzel a londoni elemzői közösségben sokan nem értenek egyet, sőt többen úgy vélik, hogy az amerikai recesszió már el is kezdődött -, és a kockázatkerülési hajlam jelenlegi erősödése átmeneti. Mivel azonban a cég a magyar enyhítési ciklus újrakezdésének előrejelzését a tartósan 250 forint felé süllyedő euróárfolyam feltételezéséhez kötötte, új prognózisa szerint a következő magyarországi jegybanki kamatcsökkentés csak a második negyedév kései szakaszában várható.

A ház mindazonáltal kitart azon eredeti jóslata mellett, hogy 2008 végéig összesen 1,00 százalékpontos MNB-kamatcsökkentés várható, miután továbbra is valószínű az infláció erős csökkenése a második félévben, 4 százalék körüli éves szintekre. A JP Morgan londoni elemzői szerint valószínűtlen a kamatemelés, ha a forint nem gyengül legalább 280-ig az euróval szemben.

Ez egybecseng más londoni elemzők véleményével, jóllehet a City nem egyöntetűen ítéli meg az MNB-kamatemelés esélyét. A 260-as árfolyam előző napi átlépése után Olivier Desbarres, a Crédit Suisse londoni befektetési részlegének felzárkózó piaci devizastratégiáért felelős alelnöke szintén azt mondta: a kamatemelés csak akkor válna realitássá, ha a forint a 270-es sáv tetejéig, vagy a 280-as sávig gyengülne.

A Goldman Sachs londoni részlege ugyanakkor úgy vélekedett, hogy már a forint mostani gyengülése is "jelentősen növelte" a kamatemelés kockázatát.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Gazdaság

A Fed kamatot vágott

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve kedden 75 bázisponttal 3,5 százalékra csökkentette az irányadó kamatát. A Fed a recesszió veszélyétől tartva határozott a rendkívüli kamatcsökkentésről.

MTI/hvg.hu Gazdaság

Az amerikai recessziót 100 százalékos valószínűségre árazzák

Az általános londoni konszenzusnál negyedévvel korábban és negyed százalékponttal nagyobb mértékben csökkentette irányadó napi kamat célját kedden az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed), bár volt olyan londoni elemzői vélemény is, hogy a Fed nem várja meg a január végi kamatdöntő ülést.

MTI Gazdaság

Az IMF üdvözli a Fed rendkívüli kamatcsökkentését

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) kedden üdvözölte az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) kamatcsökkentését, és előre támogatásáról biztosította hasonló intézkedések meghozatalát, ha a helyzet tovább romlik az Egyesült Államokban. Az IMF szerint idén elkerülhetetlen a növekedés jelentős lassulása.

MTI Gazdaság

Teljes a pánik a piacokon, Amerika már recesszióban

"Színtiszta pánik" van a globális piacokon, és ez a spekulatív kategóriájú cégadósságok válságszintre duzzadt hozamfelárán is látszik, áll a hétfőn kiadott londoni elemzésekben, amelyek szerint Amerika már recesszióban van, és az európai felzárkózó térség sem remélheti, hogy ennek hatásaitól el tudja szigetelni magát.

hvg.hu Gazdaság

A Fed kamatvágása egyelőre megnyugtatta a Wall Streetet

Már-már fekete keddről beszéltek az elemzők, a Wall Streeten közvetlenül nyitás előtt a vezető részvények árfolyamát tükröző Dow Jones 500 pontos zuhanását jósolták. A nyitáskor valóban 400 ponttal esett a Dow, de ekkor jött a hír: a Fed merész kamatvágásra határozta el magát. Néhány órával később a Dow visszatornászta magát a múlt pénteki szintre. Nem tudni, a bizalom tartósan helyreállott-e, hiszen a recessziós félelmek nem múltak el.

Bezár az ingyenes fotótároló: már csak egy napja van, hogy lementse a képeit

Bezár az ingyenes fotótároló: már csak egy napja van, hogy lementse a képeit

A Porsche, amire BMW-logót tettek

A Porsche, amire BMW-logót tettek

Itt a bizonyíték: a BMW dolgozik a debreceni beruházáson

Itt a bizonyíték: a BMW dolgozik a debreceni beruházáson

Budapestre érkezhet a Fekete Özvegy, és vele Scarlett Johansson

Budapestre érkezhet a Fekete Özvegy, és vele Scarlett Johansson

Észak-koreai nők tízezrei tengődnek filléres szexrabszolgaként Kínában

Észak-koreai nők tízezrei tengődnek filléres szexrabszolgaként Kínában

Rezsicsökkentés: az EU-ban Magyarországon volt a legolcsóbb a gáz, de az állam így is nyert rajta

Rezsicsökkentés: az EU-ban Magyarországon volt a legolcsóbb a gáz, de az állam így is nyert rajta