szerző:
MTI

Pénteken Moszkvában Boris Tadic szerb köztársasági elnök és Vojislav Kostunica miniszterelnök, illetve Vlagyimir Putyin orosz államfő jelenlétében átfogó orosz-szerb energiaügyi megállapodást írtak az illetékes miniszterek és a Gazprom gázipari vállalat képviselői.

A pénteken aláírt megállapodás értelmében a felek tárgyalni fognak egy egyezményről a Gazpromexport és a szerb gáztársaság, a Srbijagas között, amely szerint a tervezett Déli Áramlat gázvezetéket kiterjesztik Szerbia felé, az elágazást együtt építik meg és üzemeltetik, illetve gáztározót építenek a Vajdaságban, jelentette a Tanjug hírügynökség. Egyidejűleg jegyzőkönyvet írtak alá arról, mik az alapvető feltételek ahhoz, hogy a szerb NIS olajvállalat 51 százalékát a Gazprom olajrészlege, a Gazprom Neft szerezhesse meg. A hét elején még igen eltértek a két fél elképzelései a NIS-részesedés áráról. A pénteki megállapodás szerint erről is folytatják a megbeszéléseket.

Az aláírás előtt a szerb államfő hálás köszönetet mondott mindazért a segítségért, amit Oroszország adott a nemzetközi diplomáciában Koszovó elszakadásának megelőzésére. Az orosz Gazprom földgázipari vállalat garantálja, hogy évente 10 milliárd köbméter földgáz halad majd át Szerbia területén a tervezett Déli Áramlat vezetéken, mondta a szerb kormány egy meg nem nevezett illetékese korábban a Dow Jones hírügynökségnek. A Déli Áramlat vezetékrendszer teljes tervezett szállítókapacitása évi 30 milliárd köbméter.

A szerb kormány kedden hagyta jóvá a megállapodást, amely szerint a vezeték szerbiai részét a Gazprom és a szerb állami gáztársaság, a Srbijagas vegyesvállalata fogja megépíteni és kezelni. A közös vállalatban 51 százalékkal részesedik a Gazprom, 49 százalékkal a Srbijagas.

A megállapodás alapján folytatódnak a tárgyalások a Gazprom exportága, a Gazprom Export és a Srbijagas között arról is, hogy földalatti gáztározót építenek a vajdasági Szőlősudvarnokon (Banatski Dvor). A Gazprom évi 300 millió köbméter földgázt garantál a tározó számára, ezt később évi 850 millió köbméterre lehet emelni, mondta a szerb illetékes a hírügynökségnek.

A Gazprom olajipari leányvállalata, a Gazprom Neft és a szerb kormány pedig a szerb állami olajvállalat, a NIS eladásáról fog tovább tárgyalni, tette hozzá a meg nem nevezett nyilatkozó a hét elején Belgrádban. Azt mondta, hogy a szerb kormány még nem fogadta el a NIS 51 százalékára tett orosz ajánlatot, mert az ár még nagyon kérdéses. A Gazprom nem szabott határidőt a megbeszélésekre. A szerb sajtó szerint a Gazprom 600 millió eurót ígért a NIS-részesedésért - korábban 400 millió euró hírlett -, de a Gazpromnál ezt cáfolták. A Gazpromon kívül az osztrák OMV és a Mol Nyrt. is érdeklődik a NIS iránt.

Szerbia jelenleg csak Magyarországon keresztül kap földgázt. A Gazprom decemberben tett ajánlatot, egy csomagban a NIS-ajánlattal, a Déli Áramlat kiterjesztésére Szerbia felé is.

A Gazprom és az olasz Eni olajtársaság november 22-én Moszkvában megállapodást írt alá fele-fele arányú vegyesvállalat alapítására. Ez a közös vállalat lesz közvetlenül felelős az évi 30 milliárd köbméter szállítókapacitásra tervezett Déli Áramlat vezeték üzemeltetéséért orosz földön és a tenger alatti szakaszon. Egyelőre piackutató munkát végez, és a megvalósíthatósági tanulmányokat készíti el.

A földgáz nagyobb részét a Gazprom adja majd, kisebb része az Eni oroszországi lelőhelyeiről származhat; ez utóbb lelőhelyek korábban a csődbe ment orosz YUKOS olajcégé voltak.

A legkevesebb 10 milliárd euróba kerülő vezeték Novorosszijszk kikötőjétől 900 kilométeren a Fekete-tenger alatt húzódik majd a bolgár tengerpartig. Onnan két útvonalra szólnak a jelenlegi tervek: vagy Görögországon át és ismét tenger alatt Dél-Olaszországig, vagy Románián, Magyarországon, Csehországon és Ausztrián át Észak-Olaszországba tartana a vezeték folytatása. - Jelenleg úgy gondoljuk, hogy mindkét útvonalat megépítjük. Intenzív politikai diplomáciára van szükség sok országban - mondta a moszkvai aláíráskor az Eni vezérigazgatója, Paolo Scaroni, de akkor még szerbiai leágazásról nem volt szó.

Január 18-án aláírták a megállapodást arról, hogy fele-fele arányú orosz-bolgár vegyesvállalatot alakítanak a Déli Áramlat bulgáriai szakaszának építésére és kezelésére. A Déli Áramlat vezetéken 2013-ban indulhat meg a földgázszállítás Európába, a jelenlegi tervek szerint.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Lehet, hogy Szerbián keresztül halad a Kék Áramlat

Lehetséges, hogy mégis Szerbián keresztül halad majd az Oroszországot Nyugat-Európával összekötő, Kék Áramlat nevű gázvezeték, s akkor bizonytalanná válik, hogy mi lesz a stratégiai jelentőségű ellátó vonal magyarországi szakaszával.

MTI Világ

Északi Áramlat: Lavrov az észtek józan eszére apellál

Szergej Lavrov ügyvezető orosz külügyminiszter együttműködésre szólította fel Észtországot az Északi Áramlat (Nord Stream) gázvezeték ügyében, és meggyőződésének adott hangot, hogy a józan ész rábírja a balti államot erre.

MTI Gazdaság

Bulgária betársult a Déli Áramlat gázvezetékbe

Immár biztosra vehető, hogy Bulgária részt vesz a Déli Áramlat gázvezeték-programban, miután az orosz elnök csütörtökön kezdődött szófiai látogatásán sikerült tisztázni a nézetkülönbségeket. A bolgár kormányfő pénteki bejelentése szerint az erről szóló megállapodást még pénteken aláírják Vlagyimir Putyinnal.

Theresa May könnyek között jelentette be lemondását

Theresa May könnyek között jelentette be lemondását

Ön is szeretne akkora béremelést, mint amekkora a honvédelmi tárcánál volt

Ön is szeretne akkora béremelést, mint amekkora a honvédelmi tárcánál volt

A kormány 12 millió forinttal segíti a háborúkban megerőszakolt nőket

A kormány 12 millió forinttal segíti a háborúkban megerőszakolt nőket

A kínaiak megcsinálták a vonatot, ami 600 km/h-val repeszt

A kínaiak megcsinálták a vonatot, ami 600 km/h-val repeszt

Három férfit gyanúsítanak az autókereskedő megölésével

Három férfit gyanúsítanak az autókereskedő megölésével

A francia anyacég legfontosabb motorját gyártják majd Szentgotthárdon

A francia anyacég legfontosabb motorját gyártják majd Szentgotthárdon