szerző:
MTI

Francia politikusok és elemzők nehezen tartják elképzelhetőnek, hogy egyetlen bróker lenne felelős a Franciaország második legnagyobb tőzsdén jegyzett bankja közel ötmilliárd eurós veszteségéért.

A Société Générale elnök-vezérigazgatója, Daniel Bouton magajelentette be csütörtökön, hogy egyik párizsi brókere, "egy csaló, egy terrorista óriási intelligenciával" kijátszotta a bank biztonsági rendszerét és minden idők legnagyobb, jelenleg 4,9 milliárd euró névértékűre becsült csalárd származékos ügyletláncolatát építette ki, csak éppen a rossz irányban. 
   
A 31 éves Jérome Kerviel - aki nyolc éve dolgozik a banknál - fiktív kliensszámlákat kreálva egymásra épülő hosszú pozíciókat vett fel, vagyis azonnali vételi és határidős eladási ügyletek láncolatát kötötte, arra játszva, hogy januárban a piacok emelkedni fognak. A Société Générale csak pénteken tett feljelentést az állítólag
eltűnt fiatalember ellen. Ügyvédje, Elisabeth Meyer viszont a francia médiumokban azt állította, hogy védence egyáltalán nem szökött meg, csütörtökön bent volt munkahelyén és az igazságszolgáltatás rendelkezésére áll. Amennyiben Kerviel bűnössége bebizonyosodik, öt év szabadságvesztéssel büntethető. A párizsi ügyészség pénteken megindította az előzetes eljárást, de jelezte, hogy az ügy bonyolultsága miatt egyelőre korai lenne bármilyen következtetést levonni.
   
Egyelőre az is ismeretlen, hogy mi volt Kerviel indítéka, hiszen semmilyen személyes haszna nem származott a csalásból. A Société Générale vezetői által őrült informatikai zseniként leírt portréval ellentétben kollegái visszahúzódó, csendes embernek ismerik. Tény, hogy nyolc hónapja egyetlen nap szabadságot sem vett ki attól
tartva, ha elhagyja posztját, leleplezik - állították munkatársai. A Le Monde című napilap úgy tudja, hogy a csalás felfedezésekor tagadta, hogy pénzt veszített volna, egy maga által kialakított világban élt, amelyben csak a nyereségeket észlelte.
   
A bretoni fiatalember a lyoni egyetemen a pénzügyi piacok operációs biztonsági rendszerének ellenőreként szerzett diplomát 2000-ben, ahol a társaihoz hasonló "problémamentes és szorgalmas" diáknak ismerték, de nem észlelték rajta, hogy zseni lett volna - mondta egyik volt tanára. Az Indiában tartózkodó Nicolas Sarkozy francia államfő elsőként kívánta megnyugtatni a Société Générale több millió francia ügyfelét és a nemzetközi közvéleményt a "francia pénzügyi rendszer megbízhatóságáról". Az elnök szerint kizárólag a bank "belső
problémájáról" van szó. Hasonlóan vélekedik Jean-Claude Juncker luxemburgi kormányfő, az euróövezeti országok pénzügyminiszteri csoportjának vezetője. 
   
Nem sokkal az államfő szavai után a Luxembourgban tárgyaló Francois Fillon miniszterelnök jelezte: nyolc napon belül jelentést vár a gazdasági minisztériumtól, hogyan történhetett ekkora csalás. "Nehéz elképzelni, hogy egyetlen személynek viszonylag rövid idő alatt alkalma lett volna ilyen jelentős veszteséget termelni egy egyébként komoly és megbízható pénzügyi intézményben". A francia kormányfő elmondta, mivel magáncégről van szó, őt csak szerdán értesítették az előző pénteken felfedezett csalásról.
   
A bank ugyanis múlt vasárnap először a jegybankot és a pénzügyi hatóságokat értesítette, amely válságstábot hívott össze, s addig a kormány előtt is titokban tartotta a csalást tényét, amíg a bank a hét első felében értékesítette a bróker által felvásárolt pozíciókat, 48 milliárd euró értékben. Kerviel öt főnökét pedig azonnal elbocsátották. 
   
A La Tribune című pénzügyi napilap "Egy ötmilliárdos csalás rejtélyei" című vezércikkében azt a kérdést feszegeti, amellyel Franciaországban a legtöbb elemző foglalkozik: "hogyan lehetséges, hogy egy ekkorra kaliberű, a tapasztalt piaci tevékenységei miatt elismert bankkal ekkora szerencsétlenség történjen? És miért kellett
ennyi idő, hogy az óriási kárra fényre derüljön?" A francia médiában megszólaló elemzők azt elképzelhetőnek
tartják, hogy ilyen nagy összegű veszteség történjen egy bankban, de azt valamennyien kizárják, hogy az egyetlen bróker elszigetelt tevékenysége miatt történt volna, amelyet a biztonsági rendszer egyáltalán nem érzékelt.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Ötmilliárd eurót csalt el a bróker

Franciaország második legnagyobb tőzsdén jegyzett bankja leleplezte egyik brókere jelentős összegű csalását, emiatt a bank 4,9 milliárd eurós veszteséget szenvedett el.

Brazil cég vásárolja fel az Avont

Brazil cég vásárolja fel az Avont

Yuval Noah Harari: A klímaváltozás most történik, most kell vele foglakoznunk

Yuval Noah Harari: A klímaváltozás most történik, most kell vele foglakoznunk

A Mokkában ma reggel anyatejes palacsintát sütöttek

A Mokkában ma reggel anyatejes palacsintát sütöttek

Változik a Google mobilos keresője, érdemes lesz rá figyelni

Változik a Google mobilos keresője, érdemes lesz rá figyelni

Törvénytelen kilakoltatással vádolnak egy céget Korláton

Törvénytelen kilakoltatással vádolnak egy céget Korláton

Kurz ajánlatot tett az osztrák ellenzéknek

Kurz ajánlatot tett az osztrák ellenzéknek