szerző:
MTI

Kelet-Európa sem fogja megúszni a globális pénzpiaci sokk hatásait, de a térségen belüli hatásmegoszlás bizonytalan, áll a keddi Financial Times szakértőket idéző elemzésében, amely szerint Magyarország - ha a hitelpiaci származékos termékek kockázatmérő hozamfelára a mérce - még a jobb helyzetben lévők között van.

Pradeep Mitra, a Világbank európai felzárkózó piaci főközgazdásza a londoni gazdasági napilap idézete szerint azt mondta, hogy a hitelválság "ezeket az országokat is sújtani fogja ... ebből nincs kiút". Mitra hozzátette: az országcsoport "alapvetően elég erős ahhoz, hogy ellenálljon, de egyesek sebezhetőbbek, mint mások".

Ezzel egyetért a londoni Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) is, amely szerint az egykori szovjet térség és a Balkán gazdaságainak finanszírozási költségei sokkal nagyobb mértékben ugrottak meg tavaly nyár óta, mint a fejlett közép-európai gazdaságokéi.

Az elemzéshez fűzött grafikon szerint például Ukrajna és Szerbia esetében tavaly június óta egyaránt 1,51 százalékponttal 3,00 százalékpont közelébe emelkedett az irányadó európai ráták felett a nem teljesítővé válási kockázatra kötött határidős hitelpiaci származékos csereügyletek (CDS) hozamfelára. Kazahsztán esetében 2,18 százalékpontos e derivatív pénzpiaci termékek kockázati felárának növekedése ugyanezen idő alatt, de az EU-tag Lettország és Románia esetében is 1,28 százalékponttal, illetve 1,11 százalékponttal nőtt e kockázatmérő piaci prémium.

Magyarország CDS-prémiuma ugyan a legnagyobb mértékben emelkedett tavaly nyár eleje óta a négy közép-európai EU-gazdaság közül, de az emelkedés így sem haladja meg a 0,68 százalékpontot.

Lengyelország esetében 0,44, Szlovákiában 0,28, Csehországban 0,26 százalékponttal emelkedett a CDS-ügyletek hozamfelára, amely egyikük esetében sem éri el az 1 százalékpontot.

A Financial Times szerint Magyarország a figyelmeztetés arra, hogy olyan ország is gazdasági nehézségekbe kerülhet, amely korábban a reformok éllovasa volt.

BNP: ami késik, nem múlik (Oldaltörés)


A globális hitelpiaci válság várható felzárkózó piaci hatásairól ugyanakkor megoszlanak a vélemények a londoni elemzői közösségben; a vita főleg arról folyik, hogy a felzárkózók milyen mértékben "váltak le" az amerikai gazdaságról. A BNP Paribas befektetési csoport éppen e héten, Londonban kiadott elemzésben például erősen megkérdőjelezi a szétkapcsolódás" (decoupling) elméletét, vagyis azt a széles körű londoni piaci konszenzust, hogy a felzárkózó térség egésze ezúttal elszigetelheti magát az amerikai gazdaság bajaitól. A cég elismeri, hogy az erősebb hazai alapmutatók révén sok felzárkózó gazdaság most jobban kivédheti az amerikai sokkot, mint korábban, azt azonban szerinte még nem lehet látni, hogy az átszűrődés mértékének tényleges csökkenéséről, vagy csak a folyamat lassulásáról van-e szó.

A BNP Paribas a maga részéről az "ami késik, nem múlik" álláspont felé hajlik, és úgy véli, hogy a piacok "túl készségesen kapták be a szétkapcsolódás csaliját", állt az elemzésben.

A Goldman Sachs globális pénzügyi szolgáltató csoport Londonban közzétett heti felzárkózó piaci elemzéseinek legújabb összeállítása szerint ugyanakkor feltűnő volt, hogy a felzárkózó térség részvénypiaci indexei viszonylag jól teljesítettek - a nagyokhoz képest - a legrosszabb napokon is; százalékban mért veszteségeik gyakran kisebbek voltak a fejlett piacokéinál.

Ez szokatlan olyan időszakban, amikor "radikálisan csökken" a kockázatvállalási hajlam, és a jelenség azt mutatja, hogy jóllehet a felzárkózó térség nem tudja magát teljesen elszigetelni a globális fejleményektől, a befektetők mégis változatlanul úgy tartják, hogy a gyorsan növekvő, jórészt Európa-központú "új piaci" gazdaságok valamelyest védve vannak egy esetleges amerikai recesszió közvetlen hatásaitól, állt a Goldman Sachs londoni elemzésében.

A ház szerint eddig a felzárkózó térség valutái is viszonylag jól tartják magukat; az árfolyammozgások csekélyek a 2006. május-júniusi, illetve a tavaly augusztusi megingásokhoz képest.

Magyarországon, Törökországban és Dél-Afrikában is a 2007. augusztusi mélypontnak kevesebb mint a felével gyengültek a helyi valuták, állt a GS kimutatásában.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Hitelválság: bajban vannak a nagy amerikai bankok

Több nagy amerikai bank jelentős veszteségekről számol be, és külföldről próbál tőkeinjekcióhoz jutni, miközben a központi bankok folytatják decemberben meghirdetett, rendkívüli árveréseiket a bankközi piacon: sorsdöntő események hete előtt áll a tavaly nyár végén nemzetközivé szélesedett "nem elsőrendű válság".

MTI Gazdaság

Hitelválság: jön az igazság pillanata?

Az amerikai jelzáloghitel-piacról kiinduló pénzügyi piaci turbulencia Magyarországon eddig nem okozott olyan erőteljes, azonnali hatásokat a bankközi pénzpiacokon, illetve a hitelintézetek esetében, ami hatósági beavatkozást igényelt volna; a Magyar Nemzeti Bank (MNB) eszköztára a vezető jegybankokhoz hasonlóan felkészült és képes akár hasonló jellegű rendkívüli lépésekre is - állapítja meg a jegybank kedden publikált negyedik negyedévi jelentésében.

Trend

Hitelválság és nyersanyagpiaci árrobbanás

Visszakerült az elemzők szótárába az 1970-es évek közepe óta elfeledett fogalom, a stagfláció. Sokan attól tartottak ugyanis, hogy a világgazdaságot három évtized után ismét a minimális növekedés, a magas infláció és a munkanélküliség kötheti béklyóba. A félelmet az egyre dagadó amerikai másodlagos jelzáloghitel-piaci válság okozta, egyre nagyobb számban váltak ugyanis fizetésképtelenné a rossz minősítésű adósok. Jóllehet az USA-ban lakáskölcsönt felvevő adósok jelzáloghitelei már 2006 őszén kezdtek bedőlni, a nemzetközi pénzpiacok 2007 nyarán váltak feszültté, amikor a tovaterjedő bizalmatlanság miatt elapadt a szabad pénz a bankközi hitelezésben. A tőzsdék idegesek lettek, a tomboló vállalatfelvásárlási láz lefékeződött, a kormányok pedig újraértékelték növekedési kilátásaikat. Az amerikai befektetési bankok és brókerházak sora jelzett összesen több tízmilliárd dollárnyi veszteséget a harmadik negyedévben, és a válság a jelzáloghitelek fedezetével kibocsátott kötvények értékvesztése révén közvetlenül, a bizalmi problémákon keresztül pedig közvetve az egész nemzetközi pénzügyi szektort érzékenyen érintette.

MTI/hvg.hu Gazdaság

Hitelválság: sorsdöntő események hete

Több nagy amerikai bank jelentős veszteségekről számol be, és külföldről próbál tőkeinjekcióhoz jutni, miközben a központi bankok folytatják decemberben meghirdetett, rendkívüli árveréseiket a bankközi piacon: sorsdöntő események hete előtt áll a tavaly nyár végén nemzetközivé szélesedett nem elsőrendű válság.

Szabó Zsuzsanna Gazdaság

Rettegjenek-e a magyar adósok a hitelválságtól?

A múlt heti nagy tőzsdei zuhanások után az amerikai recessziótól való félelem és a világgazdasági válság felemelkedő rémképe még mindig nem oszlott el teljesen. Sőt egyes elemzések szerint ez nem is várható egyhamar. Vajon mire kell számítaniuk az eladósodott magyaroknak, vajon elszigetelheti-e magát Magyarország a New Yorktól Hongkongig, Tokiótól Londonig hullámzó pénzügyi válságtól?

Rejtélyes vírus miatt szigorítják az ellenőrzést három amerikai repülőtéren

Rejtélyes vírus miatt szigorítják az ellenőrzést három amerikai repülőtéren

Akkor most képzelje el, hogy Sigmund Freud egy algoritmus

Akkor most képzelje el, hogy Sigmund Freud egy algoritmus

Barack Obama nem tud leállni a hülyéskedéssel Michelle Obama mellett

Barack Obama nem tud leállni a hülyéskedéssel Michelle Obama mellett

Orbán Viktort sem vacsorázni hívták meg, amikor kártérítést kapott

Orbán Viktort sem vacsorázni hívták meg, amikor kártérítést kapott

Ha száraz lábbal járná be a miskolctapolcai barlangfürdőt, most itt az alkalom

Ha száraz lábbal járná be a miskolctapolcai barlangfürdőt, most itt az alkalom

Idén is fizeti a kormány a 35 év alattiak nyelvvizsgáját

Idén is fizeti a kormány a 35 év alattiak nyelvvizsgáját