szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Idén januárban az Ecostat Top-100-as nagyvállalati konjunktúra-indexe 86,6 százalék volt, szemben a decemberi 115,0 százalékkal, míg a kis- és középvállalatoké 79,4 százalékra mérséklődött a decemberi 91,9 százalékról.

Az adatok azt mutatják, hogy a felmérésben részt vevő nagy, közepes és kisvállalkozások sem számítanak rövid távon a gazdasági környezet javulására – tartalmazza az Ecostat közleménye.

A nagyvállalatok rövid távú, a tevékenységük bővítésére vonatkozó előrejelzését a pesszimizmus jellemzi. Az exportorientált szektor fejlődési lehetőségeit negatívan érinti a külföldi piacok mérséklődő bővülése. Az elmúlt három hónapban a Top-100-as vállalatok 39 százalékánál termelésnövekedés, majdnem minden tizediknél pedig teljesítménycsökkenés következett be. A teljesítményük rövid távú jövőbeni alakulásáról szóló előrejelzés szerint növekedést a vállalkozások 22 százaléka feltételez, 30 százalékuk március végéig csökkenő termeléssel kalkulál.

A magyar nagyvállalatok a termelés alapvető feltételeiben kedvező fordulat bekövetkezésével idén nem számolnak. Megítélésük szerint a szektor fejlődését a gyenge belföldi vásárlóerő, a magas adóterhek és a szakemberhiány akadályozza.

Fél éven belül belföldi piacának növekedését feltételezi a vállalatcsoport egytizede, csökkenését viszont 23 százalékuk. Külpiaci relációban ennél jóval derűlátóbbak a cégek. Több mint egyharmaduk bővülő, 65 százalékuk stabil exportpiacokkal számol.

A multik beruházásokat jeleznek (Oldaltörés)

Összességében kedvező, és a beruházások élénkülésére vonatkozó várakozásokat támasztja alá, hogy a multinacionális cégek csaknem kétharmada egy éven belül új beruházás indítását tervezi. A versenyképes cégcsoport 59 százalékának véleménye szerint a pénzügyi helyzet fél éven belül várhatóan nem változik. Javuló likviditásban 27 százalékuk bízik.

Az exportrendelések állományát a felmérés idején a Top-100-as kör 13 százaléka a szokásosnál magasabbnak értékelte, alacsonyabbnak mindössze 6 százalékuk minősítette.

Ez év első negyedévében a döntően magyar tulajdonú, kevésbé tőkeerős és versenyképes kis- és középvállalatok a növekvő költségek és a gyenge hazai kereslet miatt nem számítanak gazdasági lehetőségeik rövidtávú javulására.

A múlt év utolsó negyedévében 29 százalékuknál termelésnövekedés, 34 százalékuknál viszont csökkenés következett be. Többségük teljesítménye három hónap alatt nem változott.

A jövőre vonatkozó várakozások borúlátóbbak. A cégek 50 százalékban stabil, 37 százalékban bázis alatti teljesítményt jeleznek március végéig. Megítélésük szerint vállalkozásuk működését döntően a hazai vásárlóerő szűkülése, a magas munkáltatói terhek és a túlzott adóelvonás akadályozza.

Fél éven belüli értékesítési lehetőségeit a kkv-k kétharmada mindkét relációban változatlannak ítéli. Belföldön 17 százalékuk, külföldön egynegyedük számít eladásai bővülésével. A képzett munkaerő-utánpótlás elégtelenségére utal, hogy a vállalkozások egyharmada elégedetlen a munkaerőpiaci kínálat összetételével. Az üzleti környezet megítélése is kedvezőtlen, a cégek 46 százaléka szerint a makrogazdasági feltételek negatívan hatnak működésükre.

A kkv-k beruházási hajlandósága nem változott, 37 százalékuk tervez egy éven belül megvalósítandó fejlesztést. Az előrejelzések szerint fél éven belül a cégek 46 százalékának likviditási helyzete nem fog megváltozni. Javulásban 20 százalékuk bizakodik. Cége rendelésállományát a kkv-k döntő hányada – belföldön 54, külföldön 61 százalékuk – a szezonnak megfelelőnek értékeli.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
MTI Gazdaság

Ecostat: idén 1,8 százalékkal, jövőre 3 százalékkal nő a GDP

Ebben az évben 1,8 százalékkal, jövőre 3 százalékkal nő a bruttó hazai termék (GDP) miközben az államháztartás eredményszemléletű hiánya a GDP 6,3 százaléka lesz 2007-ben, jövőre 4,8 százalékra csökken - mondta Belyó Pál, az Ecostat Kormányzati Gazdaság-Társadalom-Stratégiai Kutató Intézet főigazgatója.

MTI Gazdaság

Ecostat: nőtt a TOP-100 index

A legnagyobb magyarországi vállalatok várakozásait tükröző Ecostat TOP-100 konjunktúra index augusztusban 103,4 százalék volt, 3 százalékponttal magasabb a júliusi értéknél - közölte az Ecostat Kormányzati Gazdaság- és Társadalom-stratégiai Kutató Intézet csütörtökön.

MTI Vállalkozás

Ecostat: alig változott a kkv-index augusztusban

Az Ecostat kis- és középvállalati (kkv) konjunktúra indexe augusztusban 93 százalék, ami csaknem megegyezik az egy hónappal korábbi szinttel, tavaly augusztusban 82,5 százalék volt - közölte hétfőn legújabb felmérését az intézet.

MTI Gazdaság

Ecostat: jövőre 3 százalékos GDP növekedés

Belyó Pál, az Ecostat főigazgatója szerint a számok alapján eredményesnek tűnik az idei kiigazítás, a 2007-re várható 6 százalék körüli államháztartási hiány azt mutatja, jó úton halad a magyar gazdaság.

MTI Gazdaság

Ecostat: a tavalyihoz képest javuló Top 100 konjunktúra-index

Az Ecostat TOP-100 konjunktúra indexe - amely a legnagyobb hazai vállalatok várakozásait fejezi ki - szeptemberben 95,8 százalék volt, szemben az előző havi 103,4 százalékkal - közölte a gazdaságkutató intézet. Tavaly szeptemberben a legnagyobb magyarországi vállalatok gazdasági várakozásait tükröző mutató 74,8 százalék volt.

MTI Gazdaság

Ecostat: kissé nőtt a "TOP 100" index decemberben

Az Ecostat "TOP-100 konjunktúra indexe" decemberben 102,2 százalék lett, valamivel magasabb az előző havi értéknél, a hazai nagyvállalatok mérsékelten javuló üzleti várakozásaikat a még kedvező világgazdasági környezet nyújtotta lehetőségekre alapozzák - áll az Ecostat legfrissebb felmérésében.

MTI Érdekesség

7,6 százalékos inflációt jósol az Ecostat

Az év utolsó hónapjaiban az olajpiaci fejlemények és a mezőgazdasági valamint az élelmiszer árak emelkedése gyorsíthatja, az erős forint lassíthatja a fogyasztói árak emelkedését, így 2007. átlagában a fogyasztói árak 7,6 százalékkal nőnek, jövőre az infláció 4,6 százalékra csökken - áll az Ecostat Kormányzati Gazdaság- és Társadalom-stratégiai Kutató Intézet legújabb, októberi előrejelzésében.

MTI Gazdaság

Ecostat: áprilisban 5 százalékos 12 havi infláció

A 12 havi infláció 2008 áprilisában várhatóan 5 százalék lesz, a termelői árak szintje pedig 3,4 százalékkal haladja majd meg az egy évvel korábbit - prognosztizálja az Ecostat Kormányzati Gazdaság- és Társadalom-stratégiai Kutató Intézet hétfőn megjelent Mikroszkóp című kiadványában.

Húsvéti korlátozásokat vezethetnek be Szlovákiában

Húsvéti korlátozásokat vezethetnek be Szlovákiában

Európai Marshall-tervet hirdetett a válság ellen Ursula von der Leyen

Európai Marshall-tervet hirdetett a válság ellen Ursula von der Leyen

Ég az erdő az egykori csernobili atomerőmű körül

Ég az erdő az egykori csernobili atomerőmű körül