szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az OPEC pénteken változatlanul hagyta a 12 tagországára vonatkozó, napi 29,67 millió hordós termelési összkvótát. A szintén OPEC-tag Irak nem tagja a kvótarendszernek.

Az OPEC bécsi miniszteri értekezletének döntéséről újságírókat tájékoztató, meg nem nevezett OPEC-illetékesek azt mondták, hogy a termelést legközelebb a március 5-re tervezett miniszteri értekezleten vizsgálják felül, és várható, hogy akkor több tagállam az összkvóta csökkentését fogja szorgalmazni az évszaknak megfelelő és a világgazdasági lassulás miatt külön is esetleg csökkenő kereslet miatt.

Az OPEC az elmúlt hónapokban ténylegesen növelte a termelését, korábbi jelentések szerint a felhozatal kissé meghaladta az összkvótát. Az OPEC határozata után, pénteken dél felé az északi-tengeri Brent könnyűolaj referenciafajta hordónként 91,64 dollár volt a legközelebbi, márciusi határidőre az Intercontinental Exchange (ICE) londoni IPE-jegyzésében, 57 centtel olcsóbb a csütörtöki zárónál.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Az OPEC visszafoghatja az olajkitermelést

Az OPEC termelési kvótájának a további csökkentéséről dönthet az olajkartell decemberi ülésén, amennyiben az olajpiacon fennmarad az egyensúlyhiány - jelentette ki a szaúdi olajügyi miniszter, akinek a szavaira 1 dollárt meghaladó nyereségen állt a kőolaj ára New Yorkban.

MTI Gazdaság

Az IEA bírálja az OPEC döntését, amely a legrosszabbkor jött

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) rosszul időzített döntésnek minősítette a Kőolajexportáló Országoknak a kitermelt nyersolaj mennyiségének visszafogásáról hozott döntését. Az IEA vezetője szerint az északi féltekén közeledik a téli csúcsfogyasztási szezon, az OPEC döntése tehát a kínálat szűkösségének kockázatával jár.

MTI Gazdaság

OPEC-csúcs - a közlemény nem foglalkozott a termeléssel és a dollárral

Az OPEC országok vezetőinek a szaúdi Ríjádban megtartott csúcsértekezletéről vasárnap kiadott közlemény szerint a résztvevők azt hangsúlyozták, hogy az olajszervezet a továbbiakban is elegendő kőolajjal látja el a nemzetközi piacokat, miközben a tagországok aggodalmuknak adtak hangot a globális klímaváltozással kapcsolatban.

MTI Gazdaság

OPEC: termelésvisszafogás decembertől

A szaúdi olajügyi miniszter vasárnap azt mondta, hogy a Kőolajexportáló Országok Szervezete (OPEC) termelési kvótájának csökkentéséről dönthet decemberben Nigériában tartandó soros miniszteri ülésén.

Újabb vállalkozást indítottak a telexesek

Újabb vállalkozást indítottak a telexesek

1100 magyar fiatal kap idén az EU-tól ingyenes vonatbérletet

1100 magyar fiatal kap idén az EU-tól ingyenes vonatbérletet

A közösségi oldalán szereplő kép buktatta le a 26 évvel ezelőtti gyilkosság elkövetőjét

A közösségi oldalán szereplő kép buktatta le a 26 évvel ezelőtti gyilkosság elkövetőjét