szerző:
MTI

A jövő hétfőn ugyanannyi elemző vár 25 bázispontos kamatemelést a Monetáris Tanácstól, mint amennyi a kamat változatlan mértékére számít – ez derül ki a Reuters csütörtökön közölt februári elemzői körképéből.

Tanácstalan a pénzügyi piac a Magyar Nemzeti Bank következő, február 25-i kamatdöntését illetően, hiszen a februári körkérdésre választ adó 25 elemző közül 13-an számítottak hétfői kamatemelésre és 12-en változatlan alapkamatra. Az előrejelzések konszenzusa negyed százalékpontos kamatemelés, ami úgy jött ki, hogy egy elemző 50 bázispontos emelést valószínűsített (a többiek 25 bázispontot).

Bizonytalanok a budapesti devizakereskedők is: egy másik Reuters felmérés során nyolcan vártak kamatemelést és hatan változatlan kamatot. Az elemzők távolabbra tekintve úgy gondolják, hogy az év második felében az MNB megint kamatcsökkentésekbe kezdhet. A konszenzusok szerint a következő hónapokban az alapkamat 8-8,5 százalékon tetőzhet, majd az év végére 7,25 százalékra csökkenhet, azaz valamivel a jelenlegi szint alá.

Sok függ attól, hogy a Magyar Nemzeti Bank hétfőn megjelenő új inflációs jelentése, milyen inflációs előrejelzéseket tartalmaz majd. Az elemzők várakozásai szerint 2009-re a stáb 3,0 százalékról 3,5-4,0 százalékra emelheti előrejelzését az éves átlagos inflációra, azaz jóval a 3 százalékos középtávú jegybanki cél fölé. Ugyanakkor vélhetően a kockázatok még ehhez az új előrejelzéshez képest is felfelé mutathatnak, hiszen a jelentés módszertanából eredően nem veszi figyelembe a legutóbbi hetek olajár emelkedését, forintgyengülését, illetve a még be nem jelentett hazai energiaár emeléseket.

Maguk az elemzők már hónapok óta folyamatosan felfelé tolják inflációs előrejelzéseiket és ez alól a februári felmérés sem volt kivétel. Az éves átlagos inflációt illetően konszenzus előrejelzésük 2008-ra 35 bázisponttal 5,9 százalékra, 2009-re pedig 20 bázisponttal 3,7 százalékra emelkedett.

Erre az évre az elemzői konszenzus szerint az infláció átlagosan 5,9 százalék lesz, decemberre 4,5 százalékra süllyedhet a 12 havi mutató.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Gazdaság

Csütörtökön a piac már a hétfői kamatdöntésre spekulál

Csütörtökön 265-267/euró sávban várják a forint mozgását a kereskedők. A Magyar Nemzeti Bank jövő hétfőn tartja következő kamatértekezletét, addig nagyobb mozgás nem valószínű, a befektetők latolgatják a várható döntést és óvakodnak az üzletkötésektől – írta londoni kereskedők véleményét idézve a Dow Jones hírügynökség.

MTI Gazdaság

Londonban most már agresszív kamatemeléseket jósolnak

Egy hónapon belül fél százalékpontos, a második negyedév végéig összesen akár 1,00 százalékpontos magyarországi jegybanki kamatemelés kockázatát valószínűsítette kedden Londonban megjelent előrejelzésében a világ egyik legnagyobb befektetési csoportja, amely szerint az MNB nem a növekedést, hanem saját pénzügypolitikájának hitelességét félti. A Cityben mindazonáltal továbbra sem egyértelmű a magyar monetáris kilátások megítélése.

Donald Trump és Kim Dzsong Un ismét nekifut a világbékének

Donald Trump és Kim Dzsong Un ismét nekifut a világbékének

Árulkodó Microsoft-szabadalom: mégis csak lesz újra windowsos telefon? Ráadásul összehajtható?

Árulkodó Microsoft-szabadalom: mégis csak lesz újra windowsos telefon? Ráadásul összehajtható?

Hadházy nem akarja, hogy az LMP-ből Vágó Gábor szólaljon fel az október 23-i tüntetésen

Hadházy nem akarja, hogy az LMP-ből Vágó Gábor szólaljon fel az október 23-i tüntetésen

Ha azt hitte, hogy a külföldön megütött lottónyeremény után nem kell itthon adóznia, van egy rossz hírünk

Ha azt hitte, hogy a külföldön megütött lottónyeremény után nem kell itthon adóznia, van egy rossz hírünk

Mosolyra hangolva: teszten a Citroen C3 Aircross

Mosolyra hangolva: teszten a Citroen C3 Aircross

Az olaszok dacolnak Brüsszellel, egyenesen "gyönyörűnek" tartják aggályos költségvetési tervezetüket

Az olaszok dacolnak Brüsszellel, egyenesen "gyönyörűnek" tartják aggályos költségvetési tervezetüket