szerző:
MTI

A szakértők várakozása szerint a jövő héten 25 bázispontú kamatemelésről dönt a lengyel jegybank elsősorban az infláció és a bérek növekedése miatt.

A megkérdezett 17 szakértő közül kilenc azzal számol, hogy a lengyel központi bank kamatdöntő bizottságának február 27-én záródó kétnapos ülésén az alapkamatot 25 százalékponttal 5,50 százalékra emelik. Egy korábbi felmérésben az elemzők még úgy vélték, hogy a jegybank márciusig biztosan nem növel kamatot. Azután erősödött fel a februári kamatemeléssel kapcsolatos várakozás, hogy a legújabb adatok szerint januárban az éves szintű infláció 4,3 százalékra nőtt elsősorban az élelmiszer- és az energiaárak emelkedésére.

Ez jócskán meghaladta a jegybank 2,5 százalékos inflációs célját és felülmúlta a szakértők által januárra várt 4,1 százalékot. A magánszektorban a bérnövekedés - amit a jegybank különösen figyelemmel kísér, mert az a későbbi infláció alakulásának egyik jelzője - ugyancsak jelentősen meghaladta a szakértői becsléseket és
januárban éves szinten 11,5 százalékos volt. A szakértők és a jegybank egyaránt arra számít, hogy a következő
hónapokban nő az infláció részben a hatóságilag ellenőrzött áram- és gázdíjak emelkedése miatt, továbbá a benzin és az élelmiszerárak további drágulására. 
   
A jegybank 10 kamatdöntő illetékese közül "héjának" tartott Dariusz Filar azt mondta, hogy szerinte 4 százalék feletti marad az infláció a harmadik negyedév végéig. Filar szerint az első negyedévben 5,75-6,0 százalékra kellene emelni az alapkamatot. A jegybank tavaly április óta ötször emelt kamatot, legutóbb januárban, 5,25 százalékra.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Gazdaság

A svájci jegybank a hitelválság hatásaitól fél

Egyre nagyobb annak a kockázata, hogy a svájci gazdaság a vártnál lassabban növekszik majd - jelentette ki a hét végén a NZZ am Sonntag című svájci lapnak az ország jegybankjának elnökhelyettese, Philipp Hildebrand.

Remek új funkciót kapott a Gmail, de nem örülhet neki mindenki

Remek új funkciót kapott a Gmail, de nem örülhet neki mindenki

Mentse meg a családját az érzelmi csődtől!

Mentse meg a családját az érzelmi csődtől!

Drónok helyett albatroszokat küldenek harcba a halrablók ellen

Drónok helyett albatroszokat küldenek harcba a halrablók ellen

Klímaváltozás, természeti katasztrófák, kiberháború – a jövő évi CES ezekre is megoldást villant

Klímaváltozás, természeti katasztrófák, kiberháború – a jövő évi CES ezekre is megoldást villant

Kisvárosnyi ember vonul keresztül Mexikón, hogy belépjen az USA-ba

Kisvárosnyi ember vonul keresztül Mexikón, hogy belépjen az USA-ba

Donald Trump rémálma zajlik épp a mexikói határnál

Donald Trump rémálma zajlik épp a mexikói határnál