szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Három lehetséges, 2009-ben megvalósítható adóváltoztatási koncepciót vázolt fel előadásában Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kedden a Magyar Tudományos Akadémián, kiemelve a járulékokra koncentráló változatot, amely szerint az adóterhelés szintje 200-250 milliárd forinttal, a GDP 0,8 százalékával csökkenthető.

Egy ország versenyképességét alapvetően a társadalmi kultúra határozza meg - jelentette ki Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, aki bevezetőjében elmondta azt is, hogy a vállalati szintű termelékenység Magyarországon az utóbbi években csökkent, márpedig ez nem kormányzati kategória. 

"Az adócsökkentés önmagában nem csodafegyver, a foglalkoztatás növeléséhez, a gazdaság élénkítéséhez nagyon sok eszköz párhuzamos, összehangolt alkalmazására van szükség, például vállalkozásbarát fejlesztési politikára, a fekete-szürke gazdaság kifehérítésére, fejlett infrastruktúrára, felelős költségvetési politikára" - fogalmazott a miniszterelnök. 

A 38,5 százalékos magyar adócentralizáció nem kiugóan magas, közel van az Európai Unió átlagához, ugyanakkor a munkaadó és a munkavállaló által együttesen fizetett 49 százalékos járulékteherrel a legrosszabb pozíciót foglaljuk el, tehát ezen kellene változtatni - tette hozzá. 

Az adóváltoztatásokkal kapcsolatban a jegybank álláspontja, hogy "csínján bánjunk a csökkentéssel", a Pénzügyminisztérium a jövő évi, GDP-arányosan 3,2 százalékos államháztartási hiánycélt tartja szem előtt - jelezte a mozgásteret a miniszterelnök, hozzátéve, csak annyit szabad adó- és járulékcsökkentésre fordítani, ami ezt a célt nem veszélyezteti. 

A pénzügyminiszter által csökkentésre fordítható összeg 200-250 milliárd forint - szögezte le Gyurcsány Ferenc, majd három lehetséges, 2009-ben megvalósítható adóváltoztatási koncepciót vázolt fel. 

A járulékközpontú adóváltoztatás nettó hatása 200-250 milliárd forinttal csökkenti az adóterheket, az adóátrendezési hatása viszonylag csekély, növeli a foglakoztatást, gyorsítja a növekedést - jellemezte a Pénzügyminisztérium javaslatát, amelyet a leginkább támogathatónak ítélt Gyurcsány Ferenc. 
 
A személyi jövedelemadó csökkentésére összpontosító adóváltoztatás 420 milliárd forint adómegtakarítást hoz, jelentős adóátrendezés mellett, a foglalkozatásra semleges hatású. 
 
A harmadik változat az úgynevezett bérbruttósításra épül és 250-300 milliárd forint adómegtakarítással jár, miközben a foglalkoztatást csökkenti, a növekedést gyorsítja ugyan, de inflációs hatása van - hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc. 
 
Kinek lesz jó? (Oldaltörés)

A www.miniszterelnok.hu internetes oldalon közzétett miniszterelnöki prezentáció alapján a járulékközpontú javaslat a vállalkozásoknak, az átlagos és átlag körüli keresetűeknek kedvez, semleges hatású az inflációra, növeli a reálkereseteket és gyorsítja a gazdasági növekedést. 
 
A prezentáció alapján 2,5 milliós éves jövedelemig a személyi jövedelemadó-kulcs 20 százalék, felette pedig 30 százalék lenne, a különadó 7 millió forint felett megszűnne. Az elképzelés szerint a szakképzési-munkaadói járulék együtt 1,5 százalékponttal csökkenne, az iparűzési adó a jelenlegi legfeljebb 2 százalékról 1 százalékra mérséklődne, megszűnne a kulturális járulék. Ez a javaslat jelentős bevételnövelést követelne, elsősorban a magas keresetűeknek és a vállalkozásoknak kedvezne, semleges hatású az inflációra, és ez is gyorsítaná a gazdasági növekedést. 
 
A szuperbruttó bérekre vonatkozó javaslat szerint minden közterhet a munkavállaló fizetne. Az új bruttó bérek tartalmaznák a munkáltató 32 százalékos járulékát és a havi 1950 forint egészségügyi hozzájárulást. Mind az szja-t, mind pedig a járulékokat ebből a bruttó összegből a munkavállaló fizetné.  Ez a javaslat közepes adóátrendezést, bevételnövelést követelne. Elsősorban a magas keresetűek járnának jól, emelné az inflációs hatást, kiugróan növelné a reálkereseteket és gyorsítaná a gazdasági növekedést.
 
Áprilisra törvényi normaszöveget, május-júniusra a parlament elé vihető törvényjavaslatot kell készíteni ahhoz, hogy az adóváltoztatások 2009-ben bevezethetők legyenek - mondta  a miniszterelnök.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!