szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az első hónapok hazai gazdasági folyamatai nem rosszak. Az infláció, ha lassan is, de harmadik hónapja folyamatosan fékeződik, a reálkeresetek idén már emelkedni fognak. Ha a nemzetközi pénzpiac stabilizálódik, a forintkamatok is csökkenhetnek - állapítja meg a GKI Gazdaságkutató Zrt.-nek az Erste Bank együttműködésével készült előrejelzése.

Miközben 2008 tavaszán a világgazdasági és belpolitikai viszonyok egyaránt romlottak, az első hónapok hazai gazdasági folyamatai nem rosszak. Az ipari termelés és a kivitel gyorsult, az építőipar és a kiskereskedelem visszaesése a 2007 végihez képest lassulni kezdett. Az áruforgalmi egyenlegben aktívum keletkezett, az államháztartás hiánya csökkent. Az infláció, ha lassan is, de harmadik hónapja folyamatosan fékeződik. A versenyszektorban a bérek a megállapodásokban szereplőnél gyorsabban nőnek, a forint viszonylag erős. A kamatok viszont emelkednek.

Az ipar továbbra is exportorientáltan fejlődik, húzóereje a villamosgép- és műszer-, valamint a járműgyártás. A feldolgozóipar hazai értékesítése csökkent. Az év során az ipari kivitel lassulása, s belföldi – főleg beruházási, de részben fogyasztási célú – értékesítése csökkenésének megállása várható. Az építőipar teljesítménye továbbra is messze elmarad az egy évvel korábbitól, azonban februárban mintegy 6 százalékkal nőtt januárhoz képest. Érdemi változás a II. félévtől már erőre kapó EU-támogatású infrastrukturális fejlesztések beindulásától várható. A kiskereskedelemben az élelmiszerek értékesítése az első két hónapban már 1 százalékkal sem, a többi terméké viszont 4 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Csaknem 3 százalékkal emelkedett viszont a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma, igaz, ezen belül a belföldieké csökkent.

Az infláció 2007 decembere óta havi 0,2 százalékponttal lassul. 2008 átlagában 6-6,5 százalékos, az év végén 5 százalék körüli ütem várható. Az élelmiszerek és a háztartási energiahordozók ára azonban bőven 10 százalék fölötti ütemben emelkedik.

Az üzleti szféra bruttó bérnövekedése egyelőre az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) által javasolt 5-7,5 százalékos sáv felső értékénél jóval magasabb. Az év egészében körülbelül 6,2 százalékos infláció mellett a reálkeresetek 0,5-1 százalékkal emelkednek, de ezen belül a költségvetési szektorban inkább csak stagnálnak. A nyugdíjak reálértéken 1 százalékkal nőnek. A vállalkozási szektorban a foglalkoztatás enyhén nő, a költségvetésiben csökken. A 2007 nyara óta szinte folyamatosan, 7 százalékról 8,1 százalékra emelkedő munkanélküliség, ha minimálisan is, de csökkenni kezdett.

A gazdasági növekedés üteme 2008-ban is elmarad a többi új EU-tagállamétól. A gazdaság egésze a tavalyi 1,3 százalék után 2,5-3 százalékkal, a mezőgazdaságon és a közszolgáltatásokon kívüli szektorok együttes teljesítménye 3-3,5 százalékkal nő. Míg az idei első negyedévben még csak a tavalyi 1 százalékhoz, a negyedik negyedévben már a jövő évi 3,5 százalékhoz hasonló növekedési ütem várható.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Gazdaság

GKI: Magyarország megítélése romlott

Bár az első negyedév növekedése még nagyon szerény lesz, 2008-ban a belső és külső egyensúly tovább javul. Az infláció csak az év végén lassul számottevően. Ha addigra a világgazdaság stabilizálódik, a kamatok csökkennek, a forint erősödik – állapítja meg a GKI Gazdaságkutató Zrt.-nek az Erste Bank együttműködésével készült előrejelzése.

hvg.hu Gazdaság

GKI: a belpolitikai helyzet miatt lehetetlen a reformok folytatása

A magyar gazdaság belső és külső egyensúlya 2007-ben jelentősen javult, de a vártnál is jobban lefékeződött a növekedés, s emelkedett az infláció. Ősztől a világgazdasági körülmények is egyre inkább rontják a magyar fejlődés feltételeit, nehezítik a stabilizációt. A túlfűtött belpolitikai küzdelem pedig gyakorlatilag lehetetlenné teszi a reformok folytatását – áll a GKI Gazdaságkutató Zrt. előrejelzésében.

MTI Gazdaság

A GKI további gáz- és az üzemanyag-áremelkedésre számít

Az idén a lakossági gázárak a várható tarifaemelésekkel együtt 25-30 százalékkal emelkednek, ami alig alacsonyabb a 2007. évi 35 százalékos növekedésnél, miközben a nem lakossági földgázáraknál az év második felében további 8-10 százalékos emelést feltételezve, összességében 20 százalék körüli éves átlagos drágulás várható – közölte a GKI Energiakutató Kft.

hvg.hu Gazdaság

GKI: a fogyasztó borúlátóbb lett

Márciusban hanyatlott a GKI szezonális hatásoktól megtisztított konjunktúra-indexe. A GKI Gazdaságkutató Zrt. felmérése szerint a vállalatok várakozásai kissé, a fogyasztóké viszont érzékelhetően romlottak.

MTI Gazdaság

GKI: romlott az üzleti környezeti index tavaly év végén

Az GKI Gazdaságkutató Zrt. a Microsoft Magyarország Kft. támogatásával elkészített üzleti környezeti indexe 2007 negyedik negyedévében 46,9 pontra csökkent a második negyedévi 53,8 illetve a harmadik negyedévi 50 pontról – mondta Vértes András, a GKI Zrt. elnöke.

Elnézést kér az operatív törzs, eltévesztették egy elhunyt nemét

Elnézést kér az operatív törzs, eltévesztették egy elhunyt nemét

A hegyekbe viszi új atomközpontját Irán, műholdképeken látni, ahogy zajlik az építkezés

A hegyekbe viszi új atomközpontját Irán, műholdképeken látni, ahogy zajlik az építkezés

Magyar fotós lett a közönségdíjas az év legviccesebb természetfotója versenyben

Magyar fotós lett a közönségdíjas az év legviccesebb természetfotója versenyben