szerző:
MTI

Az Európai Bizottság hétfőn felfüggesztette az OMV osztrák olaj- és gázipari vállalatnak a Mol Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. felvásárlási terveivel kapcsolatos vizsgálatát.

Az Európai Unió végrehajtó testületének szóvivője elmondta, a vizsgálatot azért függesztették fel, mert valamelyik érintett fél részéről nem kapták meg időben a kért tájékoztatást. Jonathan Todd nem közölte, melyik érintettről van szó.

Az elemzéshez nemcsak a két érintett vállalattól, hanem más szereplőktől is kérnek információkat, így elvileg elképzelhető, hogy nem az OMV vagy a Mol nem szolgált információval. Korábban mindkét cég értésre adta, hogy teljes körűen együttműködik a bizottsággal a vizsgálatban. Egy bizottsági forrás ugyanakkor célzott arra, hogy az információnyújtást a leginkább érintett két cég egyike mulasztotta el. Sajtóértesülések szerint az OMV-nek van ilyen jellegű elmaradása.

A szóvivő jelezte azt is, hogy amint a kért tájékoztatás megérkezik, a vizsgálat újraindul.

A bizottságnak eredetileg 2008. július 22-ig kellett volna végleges határozatot hoznia arról, hogy az összefonódás jelentősen korlátozná-e a tényleges versenyt az egységes piacon. A mostani felfüggesztés miatt várhatóan új határidőt adnak meg.

Megállítottuk az órát - mondta Todd, hozzátéve, az érintettektől függ, mikor folytatódik az elemzés. A bizottság várakozásai szerint a késlekedés néhány hétnél aligha tart tovább.

Nem gyakori eset Brüsszelben, hogy versenyjogi vizsgálatot felfüggesztenek, de nem is példátlan. Legtöbbször a mostanihoz hasonló ok játszik szerepet az ideiglenes leállításban.

Az EU március 6-án az összefonódás-ellenőrzési rendelet értelmében indított részletes vizsgálatot az ügyben, miután az első piaci vizsgálatot követően megállapította, hogy a tervezett ügylet számos piacon versenyjogi aggályokat kelthet. Az OMV még nem tett ajánlatot a Molra, eddig csak azt közölte, milyen feltételekkel tenne ajánlatot, ha elhárulnának az egyesülés általa kifogásolt akadályai. Az ajánlattétel előtti versenyjogi vizsgálatot az OMV kezdeményezte a brüsszeli bizottságnál, a bizottság versenyfelügyeleti hatáskörében jár el.

Jóllehet a kettő nincs összefüggésben, párhuzamosan folyik Brüsszelben a lex Mol néven ismert magyar törvénymódosítás vizsgálata is. E törvénymódosítás egyik célja, hogy a stratégiai fontosságúnak tekintett vállalatokat védeni lehessen az ellenségesnek tekintett felvásárlásoktól.

Bizottsági források hétfőn azt jelezték, hogy ez a vizsgálat is a végéhez közeledik. Nem erősítették meg ugyanakkor azt a bizonytalan híresztelést, hogy a döntés bejelentésére már ezen a héten sor kerülhet. A lex Mollal (teljesebb nevén a közellátás biztonságának szempontjából különösen fontos vállalatokról szóló magyar szabályozások módosításával) kapcsolatban Brüsszelben is elhangzottak afféle aggályok, hogy a jogszabály korlátozhatja az unióban a tőke szabad áramlását, márpedig azt az EU alapszerződése alapértékként rögzíti.

A bizottság a vizsgálat nyomán továbbléphet az ország ellen folyó szabálysértési eljárásban, vagy az év elején beérkezett magyar válaszokat elfogadva és elégségesnek tekintve úgy is dönthet, hogy a kifogások nem bizonyultak megalapozottnak.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

A Mol legkésőbb májusban vár választ az OMV motivációját illetően

A Mol azt várja, hogy az OMV vezetése az osztrák társaság májusi közgyűlésén felfedi saját részvényesei előtt valódi motivációját, hogy milyen okból tart továbbra is lekötve 2 milliárd dollárt Mol részvényekben. Erről a Mol kommunikációs igazgatója beszélt, reagálva az OMV vezérigazgatójának csütörtöki kijelentéseire.

MTI/hvg.hu Gazdaság

Az OMV nem ért el érdemi eredményt a Mol közgyűlésén

Osztalékként bruttó 85 milliárd forintot fizet ki a 2007. év után a Mol Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. a társaság éves rendes közgyűlésén szerdán meghozott döntés alapján. A társaság legfelsőbb fóruma újraválasztotta a cég menedzsmentjét, annak ellenére, hogy a legnagyobb tulajdonos OMV korábbi hírek szerint ezt szerette volna megakadályozni.

MTI Gazdaság

Ragaszkodik a MOL megvételéhez az OMV-vezér

Az OMV vezérigazgatója annak ellenére sem adja fel a Mol bekebelezésére irányuló tervét, hogy a magyar cég budapesti közgyűlése fölöttébb kedvezőtlen döntéseket hozott az osztrák konszern szempontjából.

Ritkaságszámba menő androidos mobilokkal erősíti kínálatát a Telenor

Ritkaságszámba menő androidos mobilokkal erősíti kínálatát a Telenor

Elvesztette a türelmét az Európai Bizottság a magyar kormánnyal szemben

Elvesztette a türelmét az Európai Bizottság a magyar kormánnyal szemben

Budapestre jön a The Dead South

Budapestre jön a The Dead South

Meghalt a csobánkai balesetben megsérült gyerek

Meghalt a csobánkai balesetben megsérült gyerek

Trump engedett a Huaweinek, de egyelőre senki nem mondja meg, hogy mennyit

Trump engedett a Huaweinek, de egyelőre senki nem mondja meg, hogy mennyit

Droglabort számoltak fel Csongrádban

Droglabort számoltak fel Csongrádban