szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Európai Bizottság hétfőn felfüggesztette az OMV osztrák olaj- és gázipari vállalatnak a Mol Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. felvásárlási terveivel kapcsolatos vizsgálatát.

Az Európai Unió végrehajtó testületének szóvivője elmondta, a vizsgálatot azért függesztették fel, mert valamelyik érintett fél részéről nem kapták meg időben a kért tájékoztatást. Jonathan Todd nem közölte, melyik érintettről van szó.

Az elemzéshez nemcsak a két érintett vállalattól, hanem más szereplőktől is kérnek információkat, így elvileg elképzelhető, hogy nem az OMV vagy a Mol nem szolgált információval. Korábban mindkét cég értésre adta, hogy teljes körűen együttműködik a bizottsággal a vizsgálatban. Egy bizottsági forrás ugyanakkor célzott arra, hogy az információnyújtást a leginkább érintett két cég egyike mulasztotta el. Sajtóértesülések szerint az OMV-nek van ilyen jellegű elmaradása.

A szóvivő jelezte azt is, hogy amint a kért tájékoztatás megérkezik, a vizsgálat újraindul.

A bizottságnak eredetileg 2008. július 22-ig kellett volna végleges határozatot hoznia arról, hogy az összefonódás jelentősen korlátozná-e a tényleges versenyt az egységes piacon. A mostani felfüggesztés miatt várhatóan új határidőt adnak meg.

Megállítottuk az órát - mondta Todd, hozzátéve, az érintettektől függ, mikor folytatódik az elemzés. A bizottság várakozásai szerint a késlekedés néhány hétnél aligha tart tovább.

Nem gyakori eset Brüsszelben, hogy versenyjogi vizsgálatot felfüggesztenek, de nem is példátlan. Legtöbbször a mostanihoz hasonló ok játszik szerepet az ideiglenes leállításban.

Az EU március 6-án az összefonódás-ellenőrzési rendelet értelmében indított részletes vizsgálatot az ügyben, miután az első piaci vizsgálatot követően megállapította, hogy a tervezett ügylet számos piacon versenyjogi aggályokat kelthet. Az OMV még nem tett ajánlatot a Molra, eddig csak azt közölte, milyen feltételekkel tenne ajánlatot, ha elhárulnának az egyesülés általa kifogásolt akadályai. Az ajánlattétel előtti versenyjogi vizsgálatot az OMV kezdeményezte a brüsszeli bizottságnál, a bizottság versenyfelügyeleti hatáskörében jár el.

Jóllehet a kettő nincs összefüggésben, párhuzamosan folyik Brüsszelben a lex Mol néven ismert magyar törvénymódosítás vizsgálata is. E törvénymódosítás egyik célja, hogy a stratégiai fontosságúnak tekintett vállalatokat védeni lehessen az ellenségesnek tekintett felvásárlásoktól.

Bizottsági források hétfőn azt jelezték, hogy ez a vizsgálat is a végéhez közeledik. Nem erősítették meg ugyanakkor azt a bizonytalan híresztelést, hogy a döntés bejelentésére már ezen a héten sor kerülhet. A lex Mollal (teljesebb nevén a közellátás biztonságának szempontjából különösen fontos vállalatokról szóló magyar szabályozások módosításával) kapcsolatban Brüsszelben is elhangzottak afféle aggályok, hogy a jogszabály korlátozhatja az unióban a tőke szabad áramlását, márpedig azt az EU alapszerződése alapértékként rögzíti.

A bizottság a vizsgálat nyomán továbbléphet az ország ellen folyó szabálysértési eljárásban, vagy az év elején beérkezett magyar válaszokat elfogadva és elégségesnek tekintve úgy is dönthet, hogy a kifogások nem bizonyultak megalapozottnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

A Mol legkésőbb májusban vár választ az OMV motivációját illetően

A Mol azt várja, hogy az OMV vezetése az osztrák társaság májusi közgyűlésén felfedi saját részvényesei előtt valódi motivációját, hogy milyen okból tart továbbra is lekötve 2 milliárd dollárt Mol részvényekben. Erről a Mol kommunikációs igazgatója beszélt, reagálva az OMV vezérigazgatójának csütörtöki kijelentéseire.

MTI/hvg.hu Gazdaság

Az OMV nem ért el érdemi eredményt a Mol közgyűlésén

Osztalékként bruttó 85 milliárd forintot fizet ki a 2007. év után a Mol Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. a társaság éves rendes közgyűlésén szerdán meghozott döntés alapján. A társaság legfelsőbb fóruma újraválasztotta a cég menedzsmentjét, annak ellenére, hogy a legnagyobb tulajdonos OMV korábbi hírek szerint ezt szerette volna megakadályozni.

MTI Gazdaság

Ragaszkodik a MOL megvételéhez az OMV-vezér

Az OMV vezérigazgatója annak ellenére sem adja fel a Mol bekebelezésére irányuló tervét, hogy a magyar cég budapesti közgyűlése fölöttébb kedvezőtlen döntéseket hozott az osztrák konszern szempontjából.