szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az osztrák OMV olaj- és gázipari vállalat szerdán 446 millió eurós adózott eredményt jelentett az első negyedévről kisebbségi részesedések nélkül, 34 százalékkal többet a tavalyi első negyedévi 332 milliónál. Az elemzők átlagosan 432,3 milliót vártak most.

Üzemi eredménye 55 százalékkal 795 millió euróra emelkedett 512 millióhoz képest – ez negyedévi rekord a csoport történetében –, bevétele 30 százalékkal 5,955 milliárd euróra 4,594 milliárdhoz képest. Az elemzők 5,74 milliárd eurós bevételre számítottak. A tavalyi gyengélkedés után a román Petrom 104 százalékkal többel, 277 millió euróval járult hozzá az üzemi eredményhez.

Az OMV az első negyedévben átlagosan napi 322 ezer hordó olajegyenértékű kőolajat és földgázt termelt ki, nagyjából ugyanannyit, mint a tavalyi utolsó negyedévben. Ezen belül a romániai termelés nőtt, főleg a nagyobb gázfelhozatalnak köszönhetően, Új Zélandon viszont csökkent a termelés.

Romániában a földgáz szabályozott termelői árának átlaga ezer köbméterenként 486,7 lej (197,50 dollár) volt az első negyedévben, magasabb a tavalyi utolsó negyedévi 470 lejnél (197,42 dollár), de a román kormánnyal fennálló megállapodás értelmében a Petrom – az OMV romániai leányvállalata – márciusban 14,5 millió lejjel járult hozzá az újonnan alapított társadalmi gázalaphoz.

A dollár romlása lehúzta a bevételeket

A dollár romlása az euróhoz képest általában ártott az OMV bevételeinek. Ezt részben ellensúlyozta a román lej gyengülése az euróhoz képest. A kutatási-feltárási költségek elmaradtak a tavalyi utolsó negyedévitől.

Az északi-tengeri Brent és az OMV által elért kőolajár közötti különbség nőtt, mert nagyobb a Ural kőolajfajta árengedménye a Brenthez képest. Az OMV-nál a finomítás haszonrése csökkent az első negyedévben a tavalyi utolsó negyedhez képest: a dízelolajnál bővült, a benzinnél és a fűtőolajnál szűkült a haszonrés. A finomított termékek eladása a tavalyi utolsó negyedév szintjén maradt, meghaladva a tavalyi első negyedévit. Finomított termékekből az értékesítés 5,36 millió tonnára csökkent a tavalyi utolsó negyedévi 5,39 millióról.

Az olajvegyészeti termékek haszonrése javult, ám ezt több mint elvitte a saját energiafelhasználás drágulása.

Leállított versenyfelügyeleti vizsgálat

Hétfőn az Európai Bizottság felfüggesztette a versenyfelügyeleti vizsgálatot az OMV osztrák olaj- és gázipari vállalat tervéről a Mol Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. felvásárlására. Az Európai Unió végrehajtó testületének szóvivője elmondta, a vizsgálatot azért állították le ideiglenesen, mert valamelyik érintett fél részéről nem kapták meg időben a kért tájékoztatást. Sajtóértesülések szerint az OMV-nek van ilyen jellegű elmaradása. A szóvivő jelezte azt is, hogy amint a kért tájékoztatás megérkezik, a vizsgálat újraindul.

A bizottságnak eredetileg 2008. július 22-ig kellett volna végleges határozatot hoznia arról, hogy az összefonódás jelentősen korlátozná-e a tényleges versenyt az egységes piacon. A mostani felfüggesztés miatt várhatóan új határidőt adnak meg.

Az EU március 6-án az összefonódás-ellenőrzési rendelet értelmében indított részletes vizsgálatot az ügyben, miután az első, előzetes vizsgálatban megállapította, hogy az OMV tervezte, a Mol által elutasított ügylet számos piacon versenyjogi aggályokat kelthet. Az OMV még nem tett ajánlatot a Molra, eddig csak azt közölte, milyen feltételekkel tenne ajánlatot, ha elhárulnának az egyesülés általa kifogásolt akadályai. Az ajánlattétel előtti versenyjogi vizsgálatot az OMV kezdeményezte a brüsszeli bizottságnál, a bizottság versenyfelügyeleti hatáskörében jár el.

Tavalyi eredmények (Oldaltörés)


Tavaly az OMV 14 százalékkal 1,579 milliárd euróra növelte adózott eredményét a 2006-os 1,383 milliárdról. Üzemi eredménye 6 százalékkal 2,184 milliárd euróra gyarapodott 2,061 milliárdról, ehhez a román Petrom hozzájárulása 14 százalékkal 581 millió euróra csökkent. A bevétel 6 százalékkal 20,042 milliárd euróra nőtt 18,97 milliárdról.

Az OMV csoportszintű olaj- és földgáztermelése átlagosan napi 321 ezer hordó kőolaj-egyenérték volt, 1 százalékkal kevesebb a 2006-os napi 324 ezernél. A kőolajtermelés 3 százalékkal csökkent, a földgáztermelés 1 százalékkal nőtt. A Petrom kőolajtermelése 4 százalékkal esett vissza, a földgáztermelése 3 százalékkal fogyatkozott meg.

A finomított termékek eladásából a bevétel csoportszinten 5 százalékkal 16,312 milliárd euróra csökkent 17,253 milliárdról, e tevékenység üzemi eredménye 30 százalékkal 84 millió euróra esett.

Az OMV 2004. decemberben zárta a legnagyobb román olajvállalat, a Petrom 51 százalékának megszerzését két lépésben, összesen 1,499 milliárd euróért. Így a tervezettnél három évvel korábban, már 2005-ben teljesítette, illetve túlteljesítette azt a célját, hogy megkétszerezik a csoport méretét: a legnagyobb közép-kelet-európai olaj- és gáztársasággá vált.

Az OMV 2004. decemberben, részben a Petrom-ügylet finanszírozása végett, tőkeemelést hajtott végre, ennek eredményeképp az OMV 31,5 százaléka maradt az osztrák államé, 17,6 százaléka az Abu Dzabi-i International Petroleum Investment Companyé (IPIC), a több közkézi.

A Petrom megszerzése révén az OMV kőolaj- és földgáz-kitermelési kapacitása napi 220 ezer hordó kőolaj-egyenértékkel napi 345 ezer hordó kőolaj-egyenértékre nőtt, ezekből a kitermelhető tartaléka egymilliárd hordó kőolaj-egyenértékkel 1,4 milliárd hordó kőolaj-egyenértékre emelkedett.

A finomítókapacitása évi 8 millió tonnával 26,4 millió tonnára gyarapodott. A legnagyobb romániai benzinkúthálózat, a Petrom hálózatának megszerzése 600 kúttal 2382-re szaporította az OMV kútjainak számát a dunai térségben. Romániában 6 százalékról több mint 30 százalékra, a dunai térség 13 országában 13 százalékról 18 százalékra nőtt ezzel az OMV részaránya az üzemanyag-kiskereskedelemben, a cég saját számítása szerint. Az idei terve 20 százalék.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI/hvg.hu Gazdaság

Az OMV nem ért el érdemi eredményt a Mol közgyűlésén

Osztalékként bruttó 85 milliárd forintot fizet ki a 2007. év után a Mol Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. a társaság éves rendes közgyűlésén szerdán meghozott döntés alapján. A társaság legfelsőbb fóruma újraválasztotta a cég menedzsmentjét, annak ellenére, hogy a legnagyobb tulajdonos OMV korábbi hírek szerint ezt szerette volna megakadályozni.

MTI Gazdaság

Ragaszkodik a MOL megvételéhez az OMV-vezér

Az OMV vezérigazgatója annak ellenére sem adja fel a Mol bekebelezésére irányuló tervét, hogy a magyar cég budapesti közgyűlése fölöttébb kedvezőtlen döntéseket hozott az osztrák konszern szempontjából.