szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Újabb rekordot, 122,73 dollárt ért el a nyersolaj hordónkénti ára kedden a New York-i árutőzsdén (NYMEX), nem utolsó sorban egy 200 dolláros előrejelzés lélektani hatására. A legközelebbi, júniusi határidőre az amerikai könnyűolaj referenciafajta végül 121,84 dolláron fejezte be a hivatalos kereskedést, 1,87 dollárral drágábban, mint hétfőn.

Londonban az északi-tengeri Brent könnyűolaj júniusi szállításra 120,99 dolláros új rekordot ért el napközben, záráskor 120,31 dollár volt, 2,32 dollárral drágább az előző zárónál.

Elemzők szerint a keddi vásárlásokat főleg a Goldman Sachs globális pénzügyi szolgáltató új előrejelzése ösztönözte, a cég szerint a kőolaj ára két éven belül 150-200 dollára szökhet fel. A megnövekedett keddi forgalomban ugyanakkor vélhetően szerepet játszottak a gyenge dollár, valamint a csökkenő mexikói és orosz kitermelés miatt aggodalmak is. Oroszország olajtermelése áprilisban 39,78 millió tonna volt, 0,4 százalékkal kevesebb, mint márciusban, és 1 százalékkal kevesebb, mint tavaly áprilisban. A Transneft hálózatán azonban áprilisban 6,6 százalékkal nőtt az orosz kőolaj exportja, 16,416 millió tonnára, ez 5,6 százalékkal kevesebb volt a tavaly áprilisinál. Az orosz export éves csökkenésének több mint feléért kárpótolt a Transneft vezetékhálózatán Közép-Ázsiából továbbított többletkőolaj.
Az jelenleg nem érdekli a spekulánsokat, hogy jelenleg a fogyasztás is csökken: az OPEC-tag Irán kedden éppen a kereslethiánnyal indokolta, hogy exportja április eleje óta vagy napi 200 ezer hordóval csökkent.

Az amerikai energiaügyi minisztérium is megnövelte az olaj és a benzin árára vonatkozó előrejelzését, ugyanakkor közölte, hogy a magas árak nyomán a vártnál nagyobb mértékben fog csökkenni a kereslet. A tárca szerint az olaj átlagára idén 110 dollár lesz; ez 9 dollárral magasabb érték az egy hónappal ezelőtti becslésnél. A 95-ös ólommentes benzin idei csúcsa, júniusban, átlagosan 3,73 dollárnak ígérkezik gallononként (jelenlegi árfolyamon 160 forint/liter) az amerikai benzinkutaknál, a minisztérium szerint, de ezt a becslést hamarosan bizonyára felülvizsgálják. Kedden is rekordon volt a benzin ára országos átlagban, gallononként 3,61 dolláron, ez 56 centtel több az egy évvel ezelőttinél.

Az olaj hordónkénti ára egy év alatt csaknem megkétszereződött, tavaly májusban 62 dollár volt. A Goldman Sachs szerint ez annak a jele, hogy a világ egy nagy olajdrágulási periódus kellős közepén van. A pénzügyi csoport ugyanakkor azt jósolja, hogy az árak miatt a kereslet erősen csökkeni fog.

Nem minden elemző osztja a Goldman Sachs ijesztő becslését. Tim Evans, a Citigroup bankcsoport szakértője például derűlátó: úgy véli, hogy az olajár akár 40 dollárra is lezuhanhat, mert a kínálat szerinte „kényelmes”.

A Goldman Sachs már 2005. áprilisban azt jósolta, hogy az olajár az akkor rekordnak számító 57 dollárról egy példa nélküli drágulási hullám során 105 dollárra fog emelkedni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Csökken az olajár

Péntek reggel, az elmúlt hetek reggeli irányzatához hasonlóan, ismét bizonytalankodott a kőolaj ára a szabadpiacon, némi hétvégi profitkivétel is érezhető, de a piacon nem jósolnak tartós enyhülést. A héten megint árrekordok dőltek a zuhanó dollárból és részvényekből menekülő befektetési alapok spekulációs vásárlásai miatt, ebben csak átmeneti enyhülést hozott a mértékadó központi bankok újabb, egyeztetett likviditásnövelő árveréseinek keddi bejelentése, amely egy napra életet lehelt a dollárba.

MTI Gazdaság

Olajár: több tényező hatására újabb rekord

A piaci nyersolaj ára New Yorkban megközelítette a hordónkénti 114 dolláros rekord árat is kedden délután, közel két dolláros hordónkénti drágulással, és hasonló nagyságrendű áremelkedéssel az északi-tengeri Brent olajféleség ára is csúcsra, 112 dollár közelébe kúszott fel. Az árak ezt követően csak kevéssel ereszkedtek alább.

hvg.hu Gazdaság

Magas olajárak: a félelemre a gatyánk is rámehet

Hétfőn rekordmagasságba szökött a kőolaj ára: Londonban és New Yorkban megközelítette a 108 dollárt hordónként. Sokáig tartotta magát a nézet, hogy a világpiaci kőolajárat és a finomítói termékek árát alapvetően a kereslet-kínálati viszonyok szabják meg, de csak ezzel már nem lehet megmagyarázni a mostani extrém drágaságot. Lássuk, akkor mivel!

MTI Gazdaság

Rekordközelben az olajárak

Hétfőn minden idők rekordszintje közelében mozogtak az olajárak, mert vasárnaptól kiesik Nagy-Britannia nyersolaj-ellátásának csaknem egyharmada, miután az északi-tengeri lelőhelyeket a szárazfölddel összekötő legnagyobb vezetékhálózatot az üzemeltető BP olajcég egy 48 órás finomítói sztrájk miatt lezárta.

MTI Gazdaság

Rekord közeli az olajár

Csütörtök reggel a hordónkénti 115 dolláros rekordszint közelében tartották magukat a nyersolajárak, reagálva az amerikai benzinkészletek mérsékléséből fakadó, túlzottnak tekintett aggodalmakra.

MTI Autó

Már 120 dollár környékén az olajár

Hétfőn - az előzetes, nem hivatalos adatok szerint - újabb rekordon zárt az amerikai könnyűolaj (WTI) ára, alig néhány centtel maradva el a 120 dolláros - újabb - lélektani küszöbtől. A mostani erős emelkedést a gyenge dollár és az Iránnal kiéleződő feszültség váltotta ki.

MTI Autó

Ismét rekordot döntött az olajár

A Brent típusú nyersolaj határidős ára kedden a gyengülő dollár és az ellátási aggodalmak hatására rekordszintre, jóval a hordónkénti 110 dollár fölé emelkedett.

MTI Gazdaság

Rekordot döntött az olajár

Hétfőn délelőtt rekord szintre nőtt a kőolaj ára az ellátás biztonságával kapcsolatos aggodalmakra, illetve az OPEC vezetőinek arra a kijelentésére, hogy nincs szükség a termelés bővítésére.

Feltűnő volt a Jaguar egy tréleren Nagykerekinél, és lopott is

Feltűnő volt a Jaguar egy tréleren Nagykerekinél, és lopott is

Kasztner Rezső unokája lett az izraeli Munkapárt elnöknője

Kasztner Rezső unokája lett az izraeli Munkapárt elnöknője

Akár 15 centis hóra is ébredhetünk

Akár 15 centis hóra is ébredhetünk