szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Számítani lehet a sertéshús árának emelésére, a feldolgozók önköltsége már emelkedett, és várhatóan még tovább nő - közölte Éder Tamás, a Hússzövetség elnöke.

Az idei év elején egy kilogramm sertéshúsért 250 forintot adtak a felvásárlók, most pedig már 300 forintot fizetnek érte.

Éder Tamás szerint az átadási árak növekedését az okozza, hogy a feldolgozók költségeit már növelte az év eleji energiaár-emelés, valamint a magasabb munkabérköltség. Emellett megkezdődött az alapanyag árának emelkedése is. Az önköltség 50-70 százalékát az alapanyag ára teszi ki, ezért elkerülhetetlen, hogy az átadási ár is emelkedjen. 

A Hússzövetség elnöke hozzátette: az alapanyag-kínálat szűkülésével kell számolni, mert tovább csökken a kocaállomány, az elmúlt év végén, az idei év elején 260 -270 ezer kocát tartottak Magyarországon.

Az idei év elején még mintegy 3,8 millió sertés volt az országban, most a szakértők 3,5 millióra becsülik a sertések számát Magyarországon - mondta Éder Tamás. A sertések számának csökkenése nemcsak Magyarországra, hanem több más uniós tagállamra is jellemző, ezért az olcsó alapanyagot már külföldről sem lehet beszerezni.

Egyúttal a fogyasztás is visszaesett, a Hússzövetséghez tartozó cégek az idei első negyedévben a múlt év hasonló időszakához képest 5 százalékos visszaesést tapasztaltak.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

MTI/hvg.hu Gazdaság

Minden kiló sertéshúson 100 forintot bukik a termelő

A hazai sertéságazat megsínyli az európai piac válságát, és a globális verseny megjelenését. Az elmúlt 15 évben a felére csökkent a sertésállomány, de ezt sem érdemes piaci alapon fenntartani. A hasznot a kereskedők és nem a termelők fölözik le. Utóbbiaknak egyre kevesebb az állatuk és a szerencséjük.