szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Európai Központi Bank (EKB) szeptember körül kamatcsökkentésbe fog; az irányadó kamata a jelenlegi 4,00 százalékról a jövő év közepéig 3,00 százalékra mérséklődik - véli a Lehman Brothers vezető gazdasági szakértője.

Paul Sheard, a Lehman Brothers vezető gazdasági szakértője az Il Messaggero című olasz lapnak azt mondta, hogy szerinte az EKB inflációval kapcsolatos aggodalma hamarosan elül és a figyelmének a középpontjába a gazdaság élénkítése kerül.
   
A szakértő szerint az amerikai jegybank (Fed) folytatja a kamatcsökkentést és a jelenlegi 2,00 százalékos alapkamatot további, összesen 75 bázisponttal gyengíti. Amikor eléri az 1,25 százalékot, a Fed lezárja a múlt év közepén elindított kamatcsökkentési sorozatot. 
   
Sheard várakozása szerint az év végére az amerikai gazdaság túljut a nehezén, és valamikor a jövő év közepén a dollár erősödni kezd az euróhoz képest. 
   
Ami pedig az amerikai hitelválságot illeti, a Lehman vezető szakértője azt mondta, hogy Európa mostantól a jövő év végéig érzi majd ennek a hatását. Sheard szerint a legsebezhetőbb az olasz és a spanyol gazdaság, míg a legellenállóbb a német és a francia. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Svájc: kétséges a kamatcsökkentés

A szakértők szerint erősen megkérdőjeleződött az a korábbi várakozás, hogy idén kamatot csökkent a svájci központ bank, miután a tavalyi utolsó negyedévben a vártnál kétszer nagyobb ütemben nőtt a gazdaság, a februári infláció pedig 1993 óta a legmagasabb volt.

MTI Gazdaság

Az EKB lehűti a kamatcsökkentési reményeket

Az Európai Központi Bank (EKB) igazgatótanácsának tagja, José Manuel Gonzalez-Paramo pénteken oszlatni igyekezett a kamatcsökkentési reményeket, és az efféle elképzeléseket közvetve helytelennek minősítette a német gazdasági miniszter, Peter Steinbrück is.

Megdőlt a számlázási rekord Magyarországon

Megdőlt a számlázási rekord Magyarországon

G. W. Bush: A migránsok mindig is értéket jelentettek Amerikának

G. W. Bush: A migránsok mindig is értéket jelentettek Amerikának

Orvosa szerint Alekszej Navalnij „bármelyik percben” meghalhat

Orvosa szerint Alekszej Navalnij „bármelyik percben” meghalhat