szerző:
MTI

Éves összehasonlításban lassult az építőipari termelés visszaesése márciusban a februárihoz képest, a kiigazított adatok alapján a termelés 12,6 százalékkal csökkent, míg februárban még 19,3 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

A havi bázison mért növekedés azonban lassult, márciusban 2,5 százalék, februárban pedig 5,9 százalékos volt. Az építőipar termelése 2008 márciusában kiigazítatlan adatok alapján 13,5 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, míg februárban 19 százalékkal volt alacsonyabb a 2007 februárinál.

Az év első három hónapjában a termelés 20 százalékkal maradt el a 2007. azonos időszakitól, az év első két hónapjában a visszaesés 23,3 százalékos volt. Az építőipar termelői árai 2008 I. negyedévében az előző év azonos negyedévihez viszonyítva 4,9 százalékkal emelkedtek.

Tavaly márciusban az építőipari termelés a kiigazítatlan adatok alapján 3,6 százalékkal, munkanaptényezővel kiigazítva 4,7 százalékkal emelkedett a bázishoz képest, míg az év első három hónapjában a termelés 3,3 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit. A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazítva a termelés márciusban 0,5 százalékkal volt magasabb az előző havinál.

A legnagyobb építőipari alágazat, a szerkezetkész épületek és egyéb építmények építése 16,7 százalékkal kisebb volt a 2007. márciusinál, évkezdettől számítva 21,6 százalékkal csökkent. Az épületgépészeti szerelés termelése 10,4 százalékkal, a befejező építésé 9,3 százalékkal mérséklődött a tavaly márciusihoz képest.

Kiigazítatlan adatok szerint az épületek építésének volumene 18,3 százalékkal, az egyéb építmények építéséé 6,9 százalékkal csökkent 2007 márciusához mérten; évkezdettől az épületek építése 14 százalékkal, az egyéb építményeké több mint egynegyedével lett kisebb. Szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazítva az épületek építése 4,2 százalékkal alacsonyabb, az egyéb építmények építése 2,3 százalékkal magasabb volt az előző havinál.

Az építőipari vállalkozások március végi szerződésállományának volumene 23,6 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A márciusban kötött új szerződések volumene 11,2 százalékkal kisebb volt, mint tavaly ilyenkor. Ezen belül az épületek építésére kötött új szerződések volumene 23 százalékkal csökkent, az egyéb építmények építésére kötötteké 15,7 százalékkal emelkedett. A növekedésben az alacsony bázis mellett az út-, vasút- és közműépítésekre kötött több, kisebb értékű szerződésnek volt szerepe. Az év első három hónapjában kötött szerződések volumene 4,4 százalékkal magasabb volt a 2007. január-márciusinál, az autópálya-építésre még januárban megkötött nagy értékű szerződésnek köszönhetően.

A termelői árak az I. negyedévben az építőiparban legnagyobb súlyt képviselő szerkezetkész épületek, egyéb építmények alágazatban 4,6 százalékkal emelkedtek. Az egyes építményalcsoportokban a növekedés 3,9 százalék és 6,6 százalék között szóródott. Az előző negyedévhez viszonyítva az építőipar egészében az áremelkedés üteme 2,6 százalék volt, a szerkezetkész épületek, egyéb építmények árainak növekedése szintén 2,6 százalékot tett ki.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Karrier

Mintegy 114 ezer építőipari szakmunkás hiányozhat a piacról

Ha a jelenlegi trendek nem változnak, akkor az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) ciklusának végére, 2013-ra, mintegy 114 ezer építőipari szakmunkás hiányozhat a munkaerőpiacról, ami veszélyezteti az előirányzott fejlesztések minőségi és időbeni megvalósítását.

MTI Gazdaság

Építőipar: folytatódik a lejtmenet

Az építőipar termelése februárban a kiigazítatlan adatok alapján 19 százalékkal, munkanaptényezővel kiigazítva 19,3 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, míg szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazítva 5,9 százalékkal magasabb volt az előző havinál – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

MTI Gazdaság

Brutálisan visszaesett az építőipar teljesítménye

Az építőipari termelés 2007 októberében kiigazítatlan adatok alapján 20,1 százalékkal, munkanaptényezővel kiigazítva 21 százalékkal csökkent 2006 októberéhez képest – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden.

MTI Gazdaság

Több mint negyedével csökkent az építőipar teljesítménye

Az építőipari termelés 2008 januárjában korrekciók nélkül és munkanaptényezővel kiigazítva is 27,4 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazítva a termelés januárban 5,9 százalékkal volt kisebb a 2007 decemberinél.

"Urban vs Orban" - Egy biciklis oldalnak is bejött a Városházára érkező Karácsony

"Urban vs Orban" - Egy biciklis oldalnak is bejött a Városházára érkező Karácsony

Lackner Csaba felfüggesztette MSZP-tagságát

Lackner Csaba felfüggesztette MSZP-tagságát

Marad az októberi nyár

Marad az októberi nyár

Egy kis rejtély: eltűnt az egyik laptop 3 modell a Microsoft áruházából

Egy kis rejtély: eltűnt az egyik laptop 3 modell a Microsoft áruházából

Úton a segítség: jön a javítás a Galaxy S10 bármely ujjlenyomatos hibájára

Úton a segítség: jön a javítás a Galaxy S10 bármely ujjlenyomatos hibájára

A Kaukázusban magyar őstörténti vonatkozású sírokat tártak fel

A Kaukázusban magyar őstörténti vonatkozású sírokat tártak fel