szerző:
MTI/hvg.hu

Irreálisan magasnak tartják magyar elemzők brit kollégáiknak a napokban közzétett véleményét, miszerint a magyar mezőgazdaság idei jó gabonatermése – amit a britek 16 millió tonnára becsültek – akár 2-3 százalékponttal is hozzájárulhat a magyar GDP idei növekedéséhez.

Munka a földeken Bács-Kiskunban. Nagyot fog nőníi az agrár-GDP
© MTI - H. Szabó Sándor
Az elmúlt héten az egyik vezető londoni gazdasági előrejelző cég, a 4cast csoport azt jósolta, hogy akár 4 százalék feletti idei GDP-növekedést is eredményezhet Magyarországon a várt, rendkívül jó termés. A 4cast londoni elemző csoportnak a közelmúltban kiadott prognózisa szerint hazánkban már tavaly sem csupán a költségvetési kiigazítás okozta az igen lanyha növekedést: ehhez hozzájárultak a tavaly tavaszi fagyok és a nyári aszály, amelyek hozzávetőleg 20 százalékkal csökkentették a mezőgazdasági hozamokat éves összevetésben.

A 4cast szerint idénre az előrejelzések „elképesztő”, 16 millió tonnás gabonatermést valószínűsítenek. „Ha a hozam valóban eléri a becslésekben szereplő 16 millió tonnát, a magyar GDP-növekedés 2008-ban a 4-5 százalékot is elérheti” – véli az angol cég.

Szabó Márton, a Kopint-Tárki vezető kutatója szerint a magyar agrár-GDP az idén 15-25 százalék között nőhet. Mivel az ország GDP-jéből a mezőgazdaság részesedése 4 százalék, vagy az alatti arányú, a GDP-hez való hozzájárulása a mezőgazdaságnak maximum 1 százalékkal lehet több az idén, 0,6-0,7 százalékos lehet a mezőgazdaság által adható többlet. Jelezte ugyanakkor, hogy 2004-ben, amikor Magyarország csatlakozott az Európai Unióhoz, igen jó termés volt Magyarországon, és többletforrások érkeztek a magyar mezőgazdaságba az uniós támogatások révén. Akkor emelkedett a mezőgazdasági GDP 50 százalékkal, ez akkor 1,2 százalékos többlet-hozzájárulást jelentett az ország nemzeti össztermékének éves növekedéséhez. Ennek megismétlődősét most nem várja a szakértő.

Sok száz milliárddal nőhet a bevétel (Oldaltörés)

Betakarítás. Jó sok lehet, jó drága lehet
© claas.hu
Raskó György, az Antall-kormány volt földművelésügyi államtitkára, független agrárszakértő ugyanakkor a Kopint-Tárki elemzőjénél valamivel optimistább. Szerinte a mostani kilátások alapján 1 százalékos körüli GDP-növekményt produkálhat az idén a magyar mezőgazdaság. Szerinte a növénytermesztésben az idén mintegy 400 milliárd forintos többletbevétel képződhet, a jó gabona- és olajosmag-termés miatt. További többlet termelési értékre számít a volt államtitkár a kertészetben, mivel az ágazat tavaly gyengén teljesített. A tej árának mintegy 30 százalékos növekedése – amelyet Raskó György prognosztizál – újabb, mintegy 100-150 milliárd forintos többlethez juttathatja a magyar mezőgazdaságot. Ez összességében 600 milliárd forintos többlet teljesítést jelenthet a múlt évhez képest. Így számottevően nőhet a magyar agráriumban képződő többlet jövedelemtartalma, ami legalább 1 százalék körüli nemzeti GDP-növekményt jelenthet.

Soós Lőrinc, az Info-Datax Kft. igazgatója pedig a jelenlegi helyzetet alapjában véve úgy ítéli meg, mint Szabó Márton. Ha az időjárás nem szól közbe, akkor a mezőgazdaság 2004-ben mért GDP növelő hatásának mintegy a felével lehet számolni. Tehát a nemzetgazdasági szintű GDP-t az agrárium idei teljesítménye mintegy 0,6-0,7 százalékponttal emelheti meg. A statisztikus szakértő szerint a magyar agrárium a 2003-as mélypont után 2004-ben soha nem látott rekordtermést, 17 millió tonna gabonát takaríthatott be. Ez azt eredményezte, hogy a 2004-ben mért közel 4 százalékos GDP növekedésből a kis súlyú mezőgazdaság adta a teljes GDP növekedés csaknem egyharmadát, vagyis mintegy 1,2 százalékpontot.

A szakember szerint a mostani, május közepi helyzet a növénytermesztésben jelenleg nagyon biztató, ám egyrészt a gabona még sokat „alszik kint földön” a betakarításig, másrészt pedig most még a gyümölcstermés is erősen ingadozónak mutatkozik. Tavaly csaknem 1 millió tonnával több – 9,6 millió tonna – gabona termett hazánkban, mint 2003-ban, tehát jelentősen magasabb a jelenlegi bázis, mint 2004-ben volt.

Soós Lőrinc rámutatott, hogy az állattenyésztés teljesítményét erősen megtörte a csaknem duplájára emelkedett takarmányár, nem lehet ma még biztonsággal megbecsülni, hogy az őszig a gazdálkodók mekkora hányada hagy fel emiatt az állattartással.

A kormány az idei első, ez év áprilisi konvergencia-jelentésében, amelyben az aktualizált makrogazdasági előrejelzés szerepel, a GDP 2,4 százalékos emelkedésével számol 2008-ban. A Pénzügykutató Zrt. kutatói szerint az idén 2-2,5 százalékkal, valószínűleg 2,3 százalékkal nő a GDP, a Kopint-Tárki Zrt. a korábbi 2,5 százalékról 2,2 százalékra módosította a bruttó hazai termék idei növekedésre az előrejelzését.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI/hvg.hu Gazdaság

A mezőgazdasági termelőiár-szint 35,3 százalékkal emelkedett

Az agrártermékek termelőiár-szintje tavaly novemberben 35,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, ezen belül a növényi termékek árszínvonala 60,2 százalékkal, az élő állatoké és állati termékeké 9,4 százalékkal növekedett – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

MTI Gazdaság

Valamivel lassabban drágulnak a mezőgazdasági termékek

Az agrártermékek termelőiár-szintje 2008 januárjában 35,2 százalékkal haladta meg a 2007 januárit – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. A növényi termékek árszínvonala 49,9 százalékkal, az élő állatoké és állati termékeké 17,2 százalékkal nőtt.

MTI Gazdaság

Brutálisan emelkedtek a mezőgazdasági árak

Az agrártermékek átlagos termelői ára 34,4 százalékkal volt magasabb az idén októberben az egy évvel korábbinál, a növényi termékeké 63,1 százalékkal, az élő állatoké és állati termékeké 6,7 százalékkal nőtt - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán. A gabonafélék termelői átlagára 99,7 százalékkal emelkedett 2006 októbere óta.

MTI Gazdaság

Gráf: a mezőgazdasági termelés 6 százalékkal emelkedett

A magyar mezőgazdaság múlt évi kibocsátása elérte az 1600 milliárd forintot, ami 6 százalékkal magasabb az előző évinél - jelentette ki Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter pénteken Budapesten, a kormányülést követő szóvivői tájékoztatón.

MTI Gazdaság

A mezőgazdasági árak 12,7 százalékkal nőttek

Az agrártermékek termelőiár-szintje az idén az első nyolc hónapban 12,7 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, ezen belül augusztusban 18 százalékkal haladta meg a 2006. augusztusi árszínvonalat - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

MTI Gazdaság

Mezőgazdasági árak: márciusban 38,1 százalékos drágulás

Az agrártermékek termelőiár-szintje az idén márciusban 38,1 százalékkal haladta meg a 2007. márciusit, a növényi termékek árszínvonala 52 százalékkal, az élő állatoké és állati termékeké 19,9 százalékkal nőtt – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Borkai Zsolt veszített az Alkotmánybíróságon

Borkai Zsolt veszített az Alkotmánybíróságon

27 éves mélyponton a kínai gazdaság növekedés

27 éves mélyponton a kínai gazdaság növekedés

Két magyar városban egészségtelen, négyben kifogásolt a levegő minősége

Két magyar városban egészségtelen, négyben kifogásolt a levegő minősége

Mi van, ha szállítás közben összetörik a neten rendelt terméket?

Mi van, ha szállítás közben összetörik a neten rendelt terméket?

Csak az EU-ban egyetlen év alatt 400 ezren haltak meg, mert olyan rossz a levegő

Csak az EU-ban egyetlen év alatt 400 ezren haltak meg, mert olyan rossz a levegő

Így használhatja a Google fordítóját böngésző nélkül

Így használhatja a Google fordítóját böngésző nélkül