szerző:
MTI

Az erős forintnak köszönhetően aligha éri veszteség azokat, akik most vásárolnak valutát nyári utazásukhoz, arra azonban nem adható egyértelmű válasz, hogy érdemes-e tovább várni a még erősebb forintárfolyamra - mondták el az MTI-nek kereskedők szerdán.

A piac alapvetően tanácstalan az árfolyam alakulását illetően, csökkent a forgalom, egyoldalúvá vált az érdeklődés, egyes megfogalmazások szerint a piac "széthullott", euróvásárlók már csak nyomokban lelhetőek fel. Vannak olyan információk is, hogy 239-240 forintos szinten élnek, még az árfolyamsáv megszüntetése előtt született megbízások is, "kiütésükhöz" ennek a szintnek legalább a megérintésére lenne szükség.

Másfél hét alatt tíz forinttal csökkent az euró árfolyama, május 9-én még 252,10/30 volt, a szerdai kereskedésben 242,40-re is esett. A dollár ez idő alatt 163,35/50-ről 154,00 forintig gyengült. A szerdaihoz hasonló árfolyamon utoljára 2005 márciusában lehetett eurót vásárolni.

Sokakat foglalkoztat az MNB jövő héten esedékes kamatdöntése is: korábban általános volt a vélekedés, hogy hitelessége érdekében a jegybank 25 bázisponttal emeli az irányadó kamatot, ám a forint jelentős erősödése megkérdőjelezheti a további szigorítást. Lehetséges forgatókönyvnek tartják a piacon, hogy megemeli az alapkamatot a monetáris tanács, ezt követően azonban tartja a kamatszintet, így az nem éri el az elemzők által korábban valószínűsített 8,75/9,00 százalékos csúcsot.

Mindez azonban aligha hat közvetlenül a bankközi devizapiacra, ahol egyelőre nincs jele trendfordulónak. A kereskedők úgy látják, bekövetkezhet a 240-es küszöb áttörése, és úgy vélik -  ha erre egyáltalán sor kerül - nagy valószínűséggel már ezen a héten.

Arra figyelmeztetnek ugyanakkor, hogy a nyaraláshoz nem a bankközi devizapiacon, hanem bankoktól, illetve banki hátterű pénzváltóktól vásárolhatja meg a lakosság a szükséges valutát, és ez a piac, bár kapcsolódik a devizapiaci folyamatokhoz, saját szabályait is követi. Egyértelműen nagyobb a vételi és eladási árfolyam közti rés, az eladásoknál nyáron kihasználják a megnövekedett keresletet, és a forint erősödése által gerjesztett vásárlási kedv is hat a valuták árszabására. Tisztában kell lenni azzal is, hogy az árfolyamokat a reggeli órákban határozzák meg, így a devizapiacok napi változásai nem hatnak közvetlenül a pénzváltóknál alkalmazott árfolyamokra. Előfordulhat ugyanakkor, főként a kisebb, gyakran kedvezőbb árfolyamot kínáló pénzváltóknál, hogy időnként egyszerűen elfogy a rendelkezésre álló euró vagy dollár. Annyi bizonyos, nem érdemes a különböző pénzváltók kínálatát elemezve körbejárni a várost, mert a benzinre, parkolásra elköltött összeg felemésztheti az elérhető hasznot.

A devizapiaci kereskedők különösen a dollár megvételét tartják időszerűnek,  az amerikai deviza esetében ugyanis a forint erősödése együtt jár a dollár gyengülésével, az euróhoz képest, így keresztárfolyama különösen kedvező. Akinek lehetősége van rá, dönthet úgy is, hogy az elköltésre szánt pénzt kiváltja ugyan az utazni szándékozó, de utazása során inkább bankkártyával vásárol, ha ez kedvezőbb. A bankkártyás vásárlás többnyire mindig előnyösebb, mert azt a bankok devizaárfolyamon számolják el, és ez nem jelentéktelen, sokszor még az árfolyamváltozás hatását is meghaladó különbség.

Technikai okok magyarázzák a forint jelentős erősödését

Kizárólag technikai lépések, spekulatív tényezők hatására erősödik a forint az euróval szemben, az árfolyam 240 forint alá, akár 235 forintra is erősödhet - mondták elemzők szerdán. Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője megjegyezte, hogy a forint teljesen elszakadt a részvény- és az állampapírpiacoktól. Suppan Gergely szerint az erős árfolyam ugyan kedvez az inflációnak, veszélyezteti a jegybank kamatemelési kilátásait.

Samu János, a Concorde elemzője egy korábbi alaptalan gyengülés ugyancsak alaptalan mértékű korrekciójának nevezte az erősödést. Úgy vélte az euró akár 235 forintig is gyengülhet, ám, ha a nemzetközi hangulat ismét kedvezőtlenné válik, a forint újabb gyengülése következhet be. Rövid távon a spekulatív tényezők jelentően növelik a forint árfolyamának változékonyságát - figyelmeztetett. Samu János emlékeztetett rá, hogy februárig, márciusig folyamatosan gyengült a forint, akkor 278-300 forintos euró árfolyam előrejelzések is születtek. A forinttal szemben jelentős pozíciókat vettek fel a befektetők, erősen negatív nemzetközi hangulatban. A hangulat javult, és a jegybank hangnemet váltott - tette hozzá. Eltörölték a forint árfolyamsávját, és az MNB szigorú monetáris politikát kommunikált.

A forint elleni spekuláció ettől kezdve egyre inkább értelmét vesztette, március óta erősödött is lassan az árfolyam. A mostani, jelentős erősödés valószínűleg azt jelenti, hogy tömegével zárják le veszteséges pozícióikat a befektetők. A külföldiek megítélése a makrohelyzetről azonban nem javult, nem vásároltak jelentős mennyiségben sem kötvényeket, sem részvényeket, és a hozamok sem estek. Nem látható bizonyosan, hogy mikor áll meg az erősödés, mivel azt sem tudni, hogy mennyi pozíció van még a piacon - tette hozzá.

Bár az elemző szerint a rövid távú kilátásokból a forint gyengülését sem lehet kizárni, közép és hosszabb távon a
fundamentumok javulásával a forint árfolyamának erősödése várható. A májusi jegybanki kamatemelést illetően úgy vélte: elképzelhető, hogy a monetáris tanács - a szigor ismételt kommunikációja mellett - a kamat szinten tartása mellett dönt. Az átmeneti forinterősödés nem lesz hatással az inflációra, ha azonban hosszabb távon ilyen erős marad az árfolyam, az 0,5 százalékponttal is csökkentheti az inflációt - tette hozzá Samu János.
 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Továbbra is erős a forint

A forint árfolyama kedden napközben hullámzott, délután előző napi értékére tért vissza. A budapesti bankközi devizapiacon kedd délután 246,50/60 forintot ért egy euró, éppen annyit, mint egy nappal korábban.

MTI Gazdaság

Tovább erősödött a forint

Tovább erősödött a forint a budapesti bankközi devizapiacon, szerda reggel 244,70/75 forint volt az euró, míg kedden délután 246,50/60.

Zoë Kravitz lesz a Macskanő Robert Pattinson Batmanje mellett

Zoë Kravitz lesz a Macskanő Robert Pattinson Batmanje mellett

Világszerte egyre súlyosabb a nyári algavirágzás az édesvízi tavakban

Világszerte egyre súlyosabb a nyári algavirágzás az édesvízi tavakban

Nem az elhízás, hanem a rossz táplálás veszélyezteti a legtöbb gyereket

Nem az elhízás, hanem a rossz táplálás veszélyezteti a legtöbb gyereket

Az ellenzék újra akarja számoltatni a szavazólapokat Győrben

Az ellenzék újra akarja számoltatni a szavazólapokat Győrben

Olcsóbb lesz a benzin szerdától

Olcsóbb lesz a benzin szerdától

Holtan találták a K-pop 25 éves sztárját

Holtan találták a K-pop 25 éves sztárját