szerző:
MTI

A Magyar Nemzeti Bank az elemzői várakozások szerint hétfőn negyed százalékponttal emeli a jegybanki alapkamatot, és ezzel be is fejezi a monetáris szigorítást a Reuters májusi felmérése szerint. Elemzők szerint a forint májusi erősödési hulláma az előző havinál még szorosabbá teheti a szavazati arányt a monetáris tanács hétfői kamatdöntő ülésén.

Az inflációs előrejelzések azonban folytatták a trendszerű emelkedést, és a felmérésből most először látszik, hogy az elemzők többsége szerint az MNB és a kormány még 2010-ben sem érik el a három százalékos inflációs célt.

A körkérdésben szereplő 25 elemző közül 17 jósolta, hogy hétfőn újabb negyed százalékponttal 8,5 százalékra emeli a jegybanki alapkamatot a Monetáris Tanács, és csak nyolcan várnak változatlan alapkamatot. Ezzel a márciusban kezdődött monetáris szigorítás összesen egy százalékponttal vinné fel a jegybanki kamatszintet.

A többség szerint a várt emelés az utolsó lenne a monetáris szigorítási ciklusban. Arra a kérdésre, hol éri el a csúcsát az alapkamat, 11 elemző válaszolta, hogy 8,5 százaléknál és csak három, hogy 8,75 százaléknál. Öt elemző szerint a kamat már nem emelkedik tovább a múlt hónapban elért szintről. Tizennégy elemző szerint még az idén elkezdheti kamatai lefaragását az MNB, öten pedig azt mondták, hogy az első kamatcsökkentésre csak jövőre kerül sor.

A magyar pénzpiaci kereskedők – mint egy hónapja – most is megosztottak a kamatdöntést illetően. Egy másik, szerdán végzett Reuters felmérés szerint az állampapír-kereskedők többsége 25 bázispontos kamatemelést, a devizakereskedők többsége azonban változatlan kamatot vár. (Ez egy hónapja is így volt, akkor az MNB kamatot emelt.)

Több elemző szerint a kamat változatlanul hagyása árthatna az MNB frissen megerősödött hitelességének, mert azt sugallhatná, hogy a jegybank reagál a rövid távú árfolyammozgásokra és meg szeretné akadályozni a forint erősödését annak ellenére, hogy márciusban a forint szabad lebegtetésére tért át.

A jegybank hétfőn, a kamatdöntéssel egy időben publikálja legújabb inflációs jelentését, amiben egyes várakozások szerint még az előző jelentésben szereplő 3,6 százaléknál is magasabb átlagos inflációt jelezhet előre 2009-re.

Az elemzők ennél is magasabb inflációra számítanak: konszenzus előrejelzésük a múlt havi felméréshez képest 15 bázisponttal emelkedett, 3,9 százalékra. Sőt, a konszenzus szerint az infláció még 2010-ben is magasabb lesz a három százalékos MNB-kormány célnál: 3,4 százalék.

Erre az évre 6,2 százalékos átlagos inflációt vetít előre a felmérés, bár a konszenzus szerint májusban az éves infláció nem csökken tovább az áprilisi 6,6 százalékos szintről.

A forint erősödése, amelyet a februárban eltörölt lebegtetési sáv széléhez közeli opciós pozíciók kiütése is hajtott, akár folytatódhat is, de az elemzők többsége szerint a magyar fizetőeszköz árfolyama az euró ellen nem marad meg tartósan a sáv széle, 240 közelében. A konszenzus június végére 245 forint/eurós szintet mutat, az év végére pedig 250-et, ugyanannyit, mint egy hónappal ezelőtt. Az év végi előrejelzések azonban továbbra is nagyon széles sávban szóródnak, 242 és 275 forint/euró között.

A gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzések arról tanúskodnak, hogy a kínálati oldalról az elemzők nem számítanak lényegesen nagyobb inflációs nyomásra, bár előrejelzéseik többhónapos csökkenés után némileg emelkedtek, miután az első negyedéves növekedés 1,6 százalékos üteme némileg meghaladta az 1,25 százalékos előrejelzést.

Erre az évre 2,2 százalékos növekedést lát előre a konszenzus, kéttizeddel többet, mint egy hónapja, a jövő évre pedig 3,1 százalékot (egytized százalékpontos emelkedés). A növekedés üteme a konszenzus szerint már a második negyedévben gyorsulhat kissé, 1,8 százalékra.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Londoni elemzők agresszív kamatemelésre számítanak

"Sokkolóan magasak" a legutóbbi magyarországi bérkiáramlási adatok, amelyek az MNB által várt idei lassulás helyett gyorsuló bérnövekedésre utalnak, áll az egyik vezető londoni befektetési ház pénteki elemzésében, amely szerint a béradatok miatt már ebben a hónapban újabb agresszív jegybanki kamatemelés várható.

MTI Gazdaság

Londonban a többség kamatemelést vár

Többségben vannak a londoni elemzői közösségben az MNB hétfői kamatdöntő ülésétől szigorítást várók, a várt kamatemelés mértékéről és a későbbi kamatpályáról azonban eltérőek a vélemények, és továbbra is vannak elemzők a Cityben, akik szerint hiba lenne ismét kamatot emelni.

MTI Gazdaság

Simor: biztos többség szavazott a 25 bázispontos kamatemelésre

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa 25 bázisponttal, 8,25 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot hétfői ülésén. Biztos többség szavazott a 25 bázispontos kamatemelésre – jelentette ki Simor András, az Magyar Nemzeti Bank elnöke. Nem okozott meglepetést a kamatemelés az elemzők szerint, akik nem zárták ki egy újabb, 25 bázispontos emelés lehetőségét májusban.

MTI Gazdaság

Agresszív kamatemelés jöhet londoni elemzők szerint

A januári visszaesés után "erőteljesen megugrott" februárban a bérkiáramlás a magyar gazdaságban, ami jó eséllyel erősíti az MNB-nek a növekvő inflációs várakozásokkal kapcsolatos aggodalmait, és a további agresszív kamatemelés kockázatát, vélik londoni felzárkózó piaci elemzők.

MTI Gazdaság

Londoni elemzők: további kamatemelések szükségesek

További kamatemelések szükségesek a magyarországi inflációs várakozások kordában tartása végett, mondták magyar pénzügyi illetékesek az egyik vezető londoni befektetési ház szakértőinek a cég szerdán kiadott ismertetése szerint. Ugyanakkor továbbra is teljes a megosztottság a magyar pénzügypolitikai pálya jövőjéről: év végéig kitartó jelenlegi kamatszint és már áprilisi fél százalékpontos agresszív emelés egyaránt szerepel a jóslatok között.

Idén eddig 69 gyereket ütöttek el gyalogátkelőn

Idén eddig 69 gyereket ütöttek el gyalogátkelőn

Érdekes játékokkal indít az Apple filléres játékszolgáltatása

Érdekes játékokkal indít az Apple filléres játékszolgáltatása

Egy hét alatt 4000 ember került kórházba a hőség miatt Japánban

Egy hét alatt 4000 ember került kórházba a hőség miatt Japánban

Kisiklott egy tehervonat Miskolcon, késések vannak – fotók

Kisiklott egy tehervonat Miskolcon, késések vannak – fotók

Kiszivárgott: egy tévét is bemutathat holnap a Huawei

Kiszivárgott: egy tévét is bemutathat holnap a Huawei

Ingyen tölthető a Grand Theft Auto: San Andreas, az egyik legjobb GTA

Ingyen tölthető a Grand Theft Auto: San Andreas, az egyik legjobb GTA