szerző:
MTI

Az első negyedévben 7,6 millió külföldi látogató érkezett Magyarországra, 1 százalékkal kevesebb, mint 2007 azonos időszakában, miközben a magyarok 3,7 millió alkalommal utaztak külföldre, ami 2 százalékos növekedés a bázishoz képest – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

A közlemény szerint a külföldiek összesen 16 millió napot töltöttek el Magyarországon, ami 8 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakáétól. A külföldiek magyarországi fogyasztása 188 milliárd forint volt, 13 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

A magyar lakosság külföldi utazásai során 134 milliárd forintnak megfelelő összeget költött el. Az első negyedévben az utasforgalmi egyenleg aktívuma 54 milliárd forintot tett ki, ami 2 milliárd forinttal kevesebb, mint 2007 ugyanezen időszakában.

Tavaly az első negyedévben 7,705 millió külföldi látogató 166 milliárd forintot költött el Magyarországon, 1,2 százalékkal kevesebbet, mint a múlt év első három hónapjában, ugyanakkor a magyarok külföldi költései 77,4 százalékkal 110 milliárd forintra emelkedtek.

Tavaly az első negyedévben a külföldi látogatók száma 7,4 százalékkal nőtt a bázishoz képest. Az első negyedévben az egy évvel korábbihoz viszonyítva 3,3 százalékkal több, 3,636 millió magyar utazott külföldre.

Az idén az első negyedévben 3 százalékkal csökkent az egy napra Magyarországra látogatók száma, a több napra érkezőké 5 százalékkal bővült.

Az elmúlt három évben az éjszakázás nélküli utazók száma folyamatosan emelkedett. A KSH szerint ez a tendencia 2007 végén látszott megfordulni, majd az idén az első negyedévben is folytatódott, ám így is közel 80 százalék az egy napra utazók aránya. Az egy napra látogatók kétötöde átutazó.

A külföldi látogatók által eltöltött összes idő 2007 azonos időszakához viszonyítva 8 százalékkal, 16 millió napra csökkent. A beutazók 98 százaléka Európából érkezett, ezen belül a szomszédos országokból regisztrálták a legtöbb érkezést. A legnagyobb mértékben a lengyel, a cseh és a brit látogatók száma emelkedett, 27, 15, illetve 9 százalékkal.

A hosszabb ideig itt tartózkodók 77 százaléka turisztikai céllal érkezett, ebből 19 százalék volt az üzleti utazók aránya. A külföldi látogatók 2008 első három hónapjában 188 milliárd forintot költöttek el itt, ebből 118 milliárd forint volt a turisztikai motivációval utazók költése, ami 0,5 százalékkal kevesebb, mint az előző évben. Az egynapos látogatásokból származott a bevételek 33 százaléka, 62 milliárd forint.

A fogyasztás szerkezete változatlannak mondható a KSH jelentése szerint. Az egy napra látogatók élelmiszerek és egyéb árucikkek vásárlására fordították kiadásaik több mint felét. A több napra érkezők kiadásaik 44 százalékát szállásra és vendéglátó-szolgáltatásokra fordították. 7 százalékban élelmiszerre, 13 százalékban árucikkekre, 8 százalékban egyéb szolgáltatásokra költötték.

Az idei év első hónapjaiban a forint jelentősen gyengébb volt, mint 2007-ben, s ez is hozzájárult az összes és az egy napra jutó fogyasztás értékének alakulásához – jegyzi meg a KSH.

A vizsgált időszakban a magyar állampolgárok egynapos utazásainak száma 1 százalékkal csökkent, míg a többnapos utazásoké 7 százalékkal nőtt. Az egynapos utazások csaknem felét vásárlási céllal tették. A turisztikai motivációjú utazások az egynapos utazásoknak csak 29 százalékát tették ki, míg a többnapos utazásoknak 83 százalékát.

A KSH szerint jelentős, 18 százalék volt a munkavégzési célú kiutazások aránya az egynapos utazásokon belül, de még a többnaposak esetében is 13 százalék volt. A magyarok külföldi kiadásaik 85 százalékát többnapos, 15 százalékát egynapos utazásokon költötték el.

A kiadások 62 százaléka, 83 milliárd forint kötődött a turisztikai motivációval utazókhoz, ami folyó áron 10 százalékkal több mint egy évvel ezelőtt, ám ez korántsem jelenti valóban a turisztikai szolgáltatások vásárlását, a pénzmozgásokat más szempontok is befolyásolhatták, például árfolyamváltozások – közölte a KSH.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

KSH: 1,6 százalékos GDP-növekedés az első negyedévben

A bruttó hazai termék (GDP) 2008 első negyedévében 1,6 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban, naptári hatás kiszűrésével 0,9 százalék volt a növekedés – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön az előzetes adatok alapján. Az elemzők az első negyedévre 1,3 százalékos GDP-növekedést vártak.

Shake

Utazási tippek üzletasszonyoknak

A hotelek különféle figyelmességeket találnak ki, amelyekkel megkönnyíthetik a hölgyutasok számára az otthontól távol eltöltött időt.

MTI Gazdaság

KSH: 1,3 százalékos GDP bővülés

Tavaly az ország gazdasági teljesítménye 1,3 százalékkal bővült, a növekedés húzóereje és a változatlanul dinamikus exportnövekedés forrása továbbra is az ipar hozzáadott értékének emelkedése volt – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a részletes számok alapján pénteken.

MTI Gazdaság

KSH: az ipari termelés 4,3 százalékkal nőtt éves szinten

Az ipari termelés márciusban a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított index szerint 2,6 százalékkal maradt el az előző havitól, és – munkanaptényezővel korrigálva – 4,3 százalékkal emelkedett a 2007 márciusi szinthez képest – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

MTI Itthon

Elhárulhat az akadály a vízummentes amerikai utazás elől

A kormány jóváhagyta az információcseréről szóló magyar-amerikai megállapodást tartalmazó törvényjavaslatot, amelyet a nap folyamán - sürgős tárgyalást kérve - benyújt az Országgyűlésnek - mondta Budai Bernadett a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón.

Világ

Hat tipp utazástervezéshez

Az interneten számtalan praktikus eszköz található, amelyek használatával utazásaink megtervezése sokkal könnyebbé válik. Akik nem ismerik ezeket, azoknak most bemutatunk néhányat. Még arra a sokakat érdeklő kérdésre is választ kaphatunk, hogy mi van a Föld túlsó oldalán, vagyis hol bukkannánk fel újra a felszínre, ha átfúrnánk magunk alatt a jó öreg planétánkat.

MTI Gazdaság

KSH: a 12 hónapos fogyasztói infláció 6,9 százalék

A fogyasztói árak az idén februárban 1,1 százalékkal nőttek az egy hónappal korábbihoz képest, és 6,9 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden. Az elemzők februárra 7 százalékos inflációt vártak.

MTI Gazdaság

KSH: éves szinten 6,6 százalékkal nőttek a fogyasztói árak

A fogyasztói árak az idén áprilisban 0,3 százalékkal nőttek az egy hónappal korábbihoz képest, és 6,6 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A 12 havi adat megfelel az elemzői várakozásoknak.

MTI Gazdaság

KSH: 149 millió eurós javulás a külkermérlegben

A külkereskedelmi mérleg januárban 71 millió euró passzívumot mutatott, ez 149 millió eurós javulás az előző év azonos időszakához viszonyítva – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az előzetes adatok alapján.

Háromezer éves óegyiptomi szarkofágokat találtak Luxorban, bennük ép múmiákkal

Háromezer éves óegyiptomi szarkofágokat találtak Luxorban, bennük ép múmiákkal

Varga Mihály: A gazdasági lassulás mélyebb lehet annál, mint amire korábban bárki számított

Varga Mihály: A gazdasági lassulás mélyebb lehet annál, mint amire korábban bárki számított

Nyolc halálos balesetet hozott a hétvége

Nyolc halálos balesetet hozott a hétvége

Christopher Mattheisen: A felhő öt éve kockázat volt, ma megkerülhetetlen

Christopher Mattheisen: A felhő öt éve kockázat volt, ma megkerülhetetlen

Magyarország EU-s kizárásával fenyegetnek a német kormánypártok

Magyarország EU-s kizárásával fenyegetnek a német kormánypártok

Tíz éve nincs velünk a Gusztáv és a Vuk alkotója

Tíz éve nincs velünk a Gusztáv és a Vuk alkotója