szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Pénteken hajnalban még folytatódott a profitkivétel a kőolaj szabadpiacán a legújabb, csütörtöki árcsúcsdöntések után, de reggel tájt megint fölfelé tartottak az árak. A folyamat fordított irányú a dollár alakulásához képest: a dollár csütörtökön egyhavi mélypontra esett, majd megszilárdult, de péntek reggel már nem erősödött tovább.

Mélyszivattyú. Az olaj árak az égben vannak
© AP
Belátható időn belül nem lehet olcsóbbodásra számítani, mert a világméretű inflációs veszélytől, a bizonytalan pénzügyi piacoktól és a gyenge dollártól menekülő befektetési alapok, köztük főleg az amerikai nyugdíjalapok továbbra is minden ürügyre és ürügy nélkül is döntik a pénzt a nyersanyagpiacokra, értékőrzőbbnek vélt megtakarításokat keresve. Az árakat nem tényleges olajkereslet, hanem a határidős kontraktusok vételére rendelkezésre álló pénz szaporodása emeli.

Éppen ezért nemhogy fékezte volna, hanem éppenséggel gyorsította a drágulást az amerikai szövetségi tartalékbankrendszer szerdán nyilvánosságra hozott előrejelzése arra, hogy az Egyesült Államok gazdasági növekedése az idén legföljebb 0,3-1,2 százalékos lesz, a három hónapja jósolt 1,3-2,0 százalék helyett. Ez ugyan kisebb energiafogyasztást is valószínűsít, azonban a bejelentésre a dollár olcsóbbodott, tehát a befektetők ismét megrohanták az olajpiacot. Csütörtökön az Európai Bizottság is közölte - számok nélkül -, hogy az idei gazdasági növekedés bizonyára kisebb lesz a vártnál, éppen pontosan a kőolaj vártnál nagyobb drágulása miatt, de ez sem fogta vissza a lelkesedést az olaj szabadpiacán. A hangulatot táplálta az a közlés is, hogy a múlt héten az amerikai stratégiai tartalék az elemzői várakozással ellentétben csökkent - pedig ennek semmi közvetlen jelentősége nincs a fizikai piacon, hiszen a tartalék így is rekord nagyságú, és várhatóan júliusban az amerikai kormány abba is hagyja további töltögetését egy kongresszusi határozat alapján, amely szerint a mostani árakon pénzpocsékolás a további felhalmozás.

Manapság a drágaságot nemigen enyhítik afféle hírek, hogy Szaúd-Arábia napi 300 ezer hordóval növeli a termelést, miközben más OPEC-országok a kereslet apadását panaszolják, vagy hogy a Nemzetközi Valutaalap hónapról hónapra csökkenti az idei olajfogyasztás világszintű átlagos növekedésére szóló előrejelzését. Ha az OPEC vezetői újra meg újra kijelentik - amint e héten többször is tette az olajexportőr szervezet főtitkára -, hogy a fizikai világpiac bőven, sőt, a keresletet meghaladóan el van látva olajjal, abból az árutőzsdén csupán arra következtetnek, hogy a szervezet nem akarja átfogóan növelni a termelést - újabb indok az árfelhajtásra.

A fizikai piacon az egyetlen szűk keresztmetszet a dízelolajnál van, a termelőkapacitások ugyanis világszerte szűkösek az ázsiai és az amerikai villanyerőművek szükségleteihez képest.

Arany és energiahordozó árak (Oldaltörés)

A nyugati féltekén irányadó amerikai könnyűolajfajta, a West Texas Intermediate a legközelebbi, júliusi határidőre péntek reggel hordónként (159 liter) 131,44 dollár volt a New York-i árutőzsde (NYMEX) CME Globexen folytatódó elektronikus jegyzésében, 63 centtel drágább a csütörtöki New York-i zárónál. Hajnalban 24 centtel olcsóbb, majd 43 centtel drágább volt a csütörtöki zárónál. Csütörtökön 130,81 dolláron végzett a NYMEX-en, 2,36 dollárral olcsóbban, mint szerdán. Csütörtökön napközben 135,09 dollárig drágult, ez a legújabb csúcs a legközelebbi határidők történetében a jegyzés 1983. márciusi kezdete óta, és idén a harminchatodik napi csúcsdöntés.

Az etanolkeverésre alkalmas normálbenzin a legközelebbi, júniusi határidőre péntek reggel gallononként (3,78 liter) 3,3319 dollár volt a Globexen, 0,0022 dollárral drágább a csütörtöki New York-i zárónál. Csütörtökön 0,0668 dollárral olcsóbbodott. Csütörtökön napközben 3,4380 dollárig emelkedett az ára, ez az új abszolút rekordja, a tizennegyedik egynapi csúcsdöntés az idén.

Péntek reggel a földgáz tízmilliárd brit hőegységenként (btu) 11,685 dollár volt júniusra a Globexen, 0,012 dollárral olcsóbb a csütörtöki NYMEX-zárónál. Csütörtökön 0,057 dollárral drágult. Az eddigi rekord a jegyzés történetében 15,78 dollár volt, 2005. december 13-án. Az mai értékben 17,193 dollárnak felel meg.

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj referenciafajta a legközelebbi, júliusi határidőre péntek reggel 131,31 dollár volt az Intercontinental Exchange (ICE) londoni IPE-jegyzésében, 80 centtel drágább a csütörtöki zárónál. Hajnalban 35 centtel, majd 74 centtel volt drágább a csütörtöki zárónál. Csütörtökön 130,51 dolláron zárt, 2,19 dollárral olcsóbban, mint szerdán. Csütörtökön napközben 135,14 dollárig drágult, ez a legújabb csúcs a legközelebbi határidők történetében a jegyzés 1988. júniusi kezdete óta, és idén a harmincnegyedik napi rekorddöntés. A legalacsonyabb ára hordónként 9,55 dollár volt, 1999. decemberben, mai áron 12,10 dollár.

Péntek reggel az arany unciája (31,1035 gramm) 918,45 dollár volt Londonban azonnalra vételi oldalon, 0,85 dollárral drágább, mint csütörtökön későn. Egy hét alatt közel 60 dollárral drágult. Március 17-én napközben, 1030,80 dolláron, új rekordot ért el.

Az azonnali aranyár január 3-án 869,05 dolláron kezdte a rekordsorozatot, a dollár gyengeségére játszó nemzetközi spekuláció és az inflációs félelmek miatt, miközben a világ tényleges, fizikai aranykereslete csökken, mind az iparban, mind a kiskereskedelemben. Az előző árrekordsorozat 1980. január 21-én fejeződött be az iráni iszlám forradalmat követő piaci felfordulásban, szintén gyors infláció közepette, 850 dolláron, ennek az összegnek a mai vásárlóértéke 2398 dollárnak felel meg. Azóta 1999. augusztus 25-én végzett a legolcsóbban, 253,00 dolláron, ez mai áron 320,57 dollár.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

GS: megemelt átlagos olajárszint, lerontott régiós inflációs prognózis

Agresszív mértékben, húsz dollárral emelte az idei átlagos nyersolaj-árfolyamra szóló előrejelzését pénteken az egyik vezető londoni befektetési csoport, amely emiatt jelentősen rontotta az importra szoruló feltörekvő gazdaságokra, köztük Magyarországra érvényben tartott inflációs prognózisát is.

MTI Gazdaság

Az idén már 35-ször dőlt meg az olajár rekordja

Szerda délben újabb csúcsra drágult a kőolaj a szabadpiacon. A nyugati féltekén irányadó amerikai könnyűolajfajta, a West Texas Intermediate a legközelebbi, júliusi határidőre szerda délben hordónként (159 liter) 130,25 dollár volt a New York-i árutőzsde (NYMEX) CME Globexen folytatódó elektronikus jegyzésében, 1,27 dollárral drágább a keddi New York-i zárónál.

MTI Gazdaság

Újra rekordot döntött a kőolaj ára

Szerda reggel újabb csúcsra drágult a Brent kőolajfajta a szabadpiacon. Az északi-tengeri Brent könnyűolaj referenciafajta a legközelebbi, júliusi határidőre szerda reggel, az európai értéktőzsdék nyitása után, 128,23 dollár volt az Intercontinental Exchange (ICE) londoni IPE-jegyzésében, 39 centtel drágább a keddi zárónál.

Az Autóklub törvénymódosítást kezdeményez a gépjárműadó kerekítése miatt

Az Autóklub törvénymódosítást kezdeményez a gépjárműadó kerekítése miatt

Kunetz: Tömegnyomor lehet a nyitva tartó üzletekben

Kunetz: Tömegnyomor lehet a nyitva tartó üzletekben

Megjött a tájékoztatás: a jövő héten adják be a most elmaradt AstraZeneca-oltásokat

Megjött a tájékoztatás: a jövő héten adják be a most elmaradt AstraZeneca-oltásokat