szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az utóbbi hetekben mutatkozó stabilizáció ellenére még mindig nagyobb az esély az amerikai recesszióra, mint annak elkerülésére – mondta kedden Londonban megjelent nyilatkozatában Alan Greenspan. Független londoni elemzők is zömmel idei amerikai recesszióval számolnak, bár a korábbi konszenzus kezd meginogni.

Könyvajánló
A HVG Kiadó Zrt. gondozásában megjelent Alan Greenspan A zűrzavar kora című könyve.
Az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékbankrendszer – Federal Reserve (Fed) – előző elnöke a keddi Financial Timesnak azt mondta: továbbra is úgy gondolja, hogy 50 százalékosnál nagyobb a valószínűsége az amerikai recessziónak, "bár ez a valószínűség most már egy kicsit csökkent, a súlyos recesszió kockázata pedig markánsan enyhült".

Greenspan szerint korai lenne még azt latolgatni, hogy a pénzügyi válság nehezén túljutott-e az amerikai gazdaság, mivel ez attól függ, hogy miként alakulnak a lakóingatlan-árak. A volt Fed-elnök becslése szerint az átlagos amerikai ingatlanárak a februári szintről még 10 százalékot csökkennek, ami azt jelentené, hogy a korábbi csúcspontról összesen 25 százalékkal fog zuhanni az amerikai lakóingatlan-szektor árszintje. Greenspan szerint ha a gazdaság gyenge marad, és a piac "túlszalad", akkor még további 5 százalékos lakásárcsökkenés is várható.

Az amerikai lakóingatlan-piac áralakulása a globális likviditási válság szempontjából is döntő jelentőségű. A befektetési bankok által kockázatterítés céljából értékpapírosított és világszerte terjesztett, fedezetként lakossági jelzálog-követeléseket is tartalmazó pénzpiaci portfoliók értékvesztését ugyanis jórészt épp a fedezetként beemelt nem elsőrendű – subprime – jelzálog-kötelezettségek nem teljesítővé válása okozta. A jelzálogválság visszahatásaként árzuhanás indult meg az amerikai lakóingatlan-piacon, ami ördögi körként éppen a jelzáloghitelek fő fedezetétől, vagyis a megterhelt ingatlanok piaci értékétől fosztotta meg az adósokat; a két folyamat így egymást erősíti.

A londoni Economist Intelligence Unit (EIU) – a világ legnagyobb, nem befektetési banki jellegű gazdasági előrejelző intézete – által minap felvázolt amerikai gazdasági forgatókönyvek közül a 30 százalékos esélyűnek minősített "kockázati" azzal számol, hogy az amerikai lakóingatlan-állomány összértéke – amely 1997 és 2006 között 12 ezer milliárd dollárral nőtt, vagyis több mint megkétszereződött – 2008 végéig 20 százalékkal, 2010-re már több mint 50 százalékkal zuhanna a korábbi csúcs alá.

Az EIU Londonban most kiadott új, júniusra szóló havi világgazdasági előrejelzésében tényként számol az idei amerikai recesszióval, tovább rontva az amerikai gazdaságra adott, eddig is igen vérszegény prognózisait.

A ház londoni elemzői fenntartották azt az előrejelzésüket, hogy az amerikai gazdaság az idén egész évben mindössze 0,8 százalékkal fog növekedni - ebben a számításban benne van egy időszaki recesszió 2008-ban –, és a 2009-es amerikai GDP-reálnövekedési jóslatukat az eddigi, korábbról már szintén rontott 1,4 százalékról 1,1 százalékra süllyesztették tovább.

Ezt az első negyedévi előzetes hivatalos amerikai GDP-becslésre alapozzák, mondván: jóllehet negyedéves összevetésben nőtt a bruttó kibocsátási érték, a növekedés összetétele azonban "nem ad okot üdvrivalgásra", mivel a fő hajtóerőt a raktárkészlet-feltöltési célú beszerzések adták. A végső háztartási felhasználás ugyanakkor 17 éve először csökkent az idei első negyedévben.

Más londoni elemzések brit recessziót sem zárnak ki. A Moody's Investors Service hitelminősítő európai hitelfolyamat-elemzéseinek legutóbbi összeállítása szerint az elmúlt heti kereskedés zárónapján – immár a második egymást követő napon – inverz volt a szuverén brit adósságpapírok hozamgörbéje, vagyis a távolabbi lejáratok hozama alacsonyabb lett a rövid futamú állampapírokénál.

A kétéves brit állampapír (gilt) 4,985 százalékon, a tízéves lejáratra kiadott adósság 4,903 százalékon zárta a múlt hetet. A Moody's szerint az ilyen hozamgörbe-átfordulások Amerikában már gyakran jósoltak meg recessziókat.

Az amerikai recesszióról ugyanakkor most már nem egyöntetűek a vélemények a londoni elemzői közösségben.

A JP Morgan pénzügyi szolgáltató csoport Londonban kiadott globális makroadat-figyelő elemzéseinek egyik legutóbbi összeállítása például jelentősen javította a ház által az amerikai gazdaság következő néhány negyedévére adott előrejelzést, úgy, hogy jóllehet a növekedés a belátható távlatban végig gyenge marad, de egyszer sem fordul át tényleges visszaesésbe.

A cég becslése szerint a tavalyi negyedik negyedévtől számított öt negyedévben – vagyis 2008 végéig – az amerikai gazdaság negyedévenként, szezonálisan kiigazított éves ütemekben mérve, átlagosan 0,8 százalékkal fog növekedni.

A JP Morgan londoni elemzői a korábbiaknál derűlátóbb előrejelzést többek között azzal indokolták, hogy a kormány által meghirdetett adóvisszatérítési program szerintük a vártnál hamarabb jelentkezik majd pótlólagos költekezés formájában.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Fitch: a leírások zömén már túl vannak a bankok

A globális bankrendszer már túl van az amerikai nem elsőrendű – subprime – jelzálogadósi kör törlesztési válságából eredő kényszerű veszteségleírások több mint 80 százalékán, de a teljes rendszerszintű veszteség jóval meghaladhatja az 500 milliárd dollárt, áll a Fitch Ratings szerdán Londonban közzétett elemzésében.

MTI Gazdaság

EIU: továbbra sem látszik a hitelválság vége

Rontotta az idei és a jövő évi euróövezeti növekedésre adott jóslatát az egyik vezető londoni gazdaságelemző ház, amely szerint a dollár idei árfolyamátlaga 1,50 felett lesz az euróval szemben, a Fed-kamat 1 százalék alá is süllyedhet, de valószínűtlen a globális pénzpiaci normalizáció a közeljövőben. Az egyik vezető londoni befektetési bankcsoport szintén kedden kiadott elemzése szerint a jelenlegi válság valószínűleg egy teljes évtizedig érezteti hatását a piacokon.

Ingatlanmenedzser

Átvészelte a hitelválságot Kelet-Európa?

Erőteljesen növekedett 2007-ben a kereskedelmi ingatlanpiaci befektetések piaca Közép-Kelet Európában és Oroszországban, áll egy nemzetközi ingatlantanácsadó legfrissebb tanulmányában. A nemzetközi hitelpiacok zavara által generált bizonytalanság ellenére a régió eddig jól átvészelte a hitelválságot.

MTI Gazdaság

Hitelválság: Európa már túl lehet a nehezén

Az európai vállalati szektor már túljuthatott a globális hitelválság okozta legnagyobb károkon, ha a cégadósságot terhelő kockázati felár a mérce, áll a Moody's Investors Service londoni elemzésében, amely szerint ugyanakkor a hitelpiaci helyzet változatlanul ingatag, és az euróövezeti gazdasági növekedési kilátások sem jók.

MTI/hvg.hu Gazdaság

A Bank of England 50 milliárd fontot költ a hitelválság kezelésére

A világgazdaság egyetemes történetének eddigi legnagyobb értékű, 50 milliárd fontos (csaknem 100 milliárd dolláros) egyszeri nagybani hitelpiac-segítő fedezetcsere-akcióját jelentette be hétfőn a Bank of England (BoE), hogy feloldja a teljesen bedugult brit bankközi és lakossági hitelpiac bénultságát.