szerző:
MTI

A Fitch Ratings kedden kiadott londoni elemzése szerint Magyarország nincs az inflációtól leginkább sebezhető felzárkózó térségi gazdaságok között, ami nem azt jelenti, hogy ne lennének nehézségeink. Ezt erősíti a többi elemzőház véleménye is.

Az inflációs nyomás miatt további, akár meredek magyarországi jegybanki kamatemeléseket valószínűsítenek az MNB újabb negyed százalékpontos kamatemelése után is a hétfői londoni szünnap miatt kedden adott kommentárjaikban londoni felzárkózó piaci elemzők, arra hivatkozva, hogy még mindig kérdéses a 2009-es inflációs cél elérhetősége.

A Goldman Sachs globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének kommentárja szerint várható az energiaárak további emelkedése, ami Magyarországon jövőre is inflációs nyomással jár, az erősödő forint ellenére.

A GS szerint a 2009-re kitűzött 3 százalékos inflációs cél „ind távolabb kerül az elérhetőségtől” a ház felfelé módosított saját becslése 4 százalék körüli jövő év végi éves fogyasztói inflációval számol.

A Goldman Sachs londoni nyersanyagpiaci szakértői nemrég az eddigi hordónkénti 104 dollárról 124 dollárra emelték 2008-as egész évi átlagár-előrejelzésüket a világpiaci alaptípusnak tekintett északi-tengeri Brent olajfajtára, és jövőre már 140 dollár feletti éves Brent-árfolyamátlaggal számolnak. Mindez a cég szerint jelentős hatással lesz a felzárkózó térség inflációjára, főleg jövőre.

A GS elemzői az idei magyarországi éves átlagos inflációra adott saját jóslatukat például az eddigi 5,8 százalékról 6,1 százalékra, 2009-es átlagos magyar inflációs prognózisukat 3,5 százalékról 4,3 százalékra emelték.

A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő szintén kedden Londonban kiadott átfogó elemzése szerint ugyanakkor a magyar gazdaság nem tartozik az inflációs sokkoktól leginkább veszélyeztetett feltörekvő térségi országok közé.

A legnagyobb európai hitelminősítő 15 oldalas jelentése szerint nem a gazdasági lassulás, hanem az emelkedő infláció a feltörekvő gazdaságok előtt álló legnagyobb adóskockázati kihívás, mert ha az inflációs nyomást nem sikerül kordában tartani, az a teljes makrogazdasági stabilitást megingathatja.

A Fitch több alapvető kritérium –például a pillanatnyi tizenkét havi inflációs ráta, a mostani drágulási ütem és az egy évvel ezelőtt mért ráta különbsége, az 1995-2007 közötti időszak inflációs kilengései, a tavalyi GDP-arányos folyómérleg-hiány, a jelenlegi rövid távú reálkamat-szint, a pénzügypolitikai kondíciók 2007 óta bekövetkezett változása és a GDP-arányos beladósság – lapján inflációs sebezhetőségi indexet dolgozott ki a nála adósbesorolással szereplő 73 feltörekvő piaci gazdaságra.

A hitelminősítő által kedden közzétett lista első tíz –vagyis leginkább sebezhető –helyezettje között öt a tágabb értelemben vett Kelet-Európában van –Ukrajna, Kazahsztán, Bulgária, Lettország és Litvánia – de a következő tízben is benne van Románia, Észtország és Oroszország. Magyarország ugyanakkor a mezőny alsó felébe került, 41. helyezésével.

A térségi EU-államok közül a Fitch Ratings Csehországot (55.) és Szlovákiát (57.) találta a legkevésbé veszélyeztetettnek az inflációs sokkoktól; Lengyelország az 51. helyre került.

A Goldman Sachs keddi londoni kamat-előrejelzése szerint mindazonáltal az MNB a jelenlegi 8,50 százalékról még fél százalékponttal emeli tovább alapkamatát.

A GS londoni elemzői elismerik, hogy ezt még a piac sem árazza; a piacon innentől változatlan kamatszintet várnak. A Goldman Sachs központi forgatókönyve azonban az, hogy a ház által várt további emelések a következő három hónapban megtörténnek, bár „a forint erősödése ezt késleltetheti”.

A Dresdner Kleinwort befektetési csoport londoni elemzői keddi kommentárjukban „üdvözlendőnek” nevezték az MNB kamatemelését kísérő kemény retorikát. Várakozásuk szerint azonban a Monetáris Tanács most egy ideig kivár, hogy legyen ideje megállapítani a dezinfláció ütemét, és értékelni a globális környezetet, valamint az élelmiszer- és energiaár-fejleményeket.

A Dresdner szerint további negyed-fél százalékpontnyi kamatemelés valószínű még az idén, ha a költségoldali sokkok súlyosbodnak, vagy ha a belpolitikai környezet hirtelen romlana, ami ismét elriasztaná a befektetőket a kockázatvállalástól. A londoni Dresdner-elemzők várakozása szerint mindazonáltal 2009 elejétől „nagy pénzügypolitikai lazítás” veszi kezdetét Magyarországon.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI/hvg.hu Gazdaság

Londoni elemzők: mi lesz Magyarországgal?

A piaci konszenzust több mint kétszeresen meghaladó, akár 4 százalék feletti idei GDP-növekedést is eredményezhet Magyarországon a várt, rendkívül jó termés, jósolja az egyik vezető londoni gazdasági előrejelző cég.

MTI Gazdaság

Agresszív kamatemelés jöhet londoni elemzők szerint

A januári visszaesés után "erőteljesen megugrott" februárban a bérkiáramlás a magyar gazdaságban, ami jó eséllyel erősíti az MNB-nek a növekvő inflációs várakozásokkal kapcsolatos aggodalmait, és a további agresszív kamatemelés kockázatát, vélik londoni felzárkózó piaci elemzők.

MTI Gazdaság

Londoni elemzők agresszív kamatemelésre számítanak

"Sokkolóan magasak" a legutóbbi magyarországi bérkiáramlási adatok, amelyek az MNB által várt idei lassulás helyett gyorsuló bérnövekedésre utalnak, áll az egyik vezető londoni befektetési ház pénteki elemzésében, amely szerint a béradatok miatt már ebben a hónapban újabb agresszív jegybanki kamatemelés várható.

MTI Gazdaság

Londoni elemzők: rosszabb közép-európai és magyar előrejelzések

Kelet-Európa országai meglepő ellenálló-lépességet tanúsítanak a globális hitelpiaci felfordulással szemben, gazdasági növekedésük azonban ezzel együtt is jelentősen lassulni fog az idén – áll az éves közgyűlését tartó Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) előrejelzésében.

MTI Gazdaság

Londoni elemzők: további kamatemelések szükségesek

További kamatemelések szükségesek a magyarországi inflációs várakozások kordában tartása végett, mondták magyar pénzügyi illetékesek az egyik vezető londoni befektetési ház szakértőinek a cég szerdán kiadott ismertetése szerint. Ugyanakkor továbbra is teljes a megosztottság a magyar pénzügypolitikai pálya jövőjéről: év végéig kitartó jelenlegi kamatszint és már áprilisi fél százalékpontos agresszív emelés egyaránt szerepel a jóslatok között.

MTI Gazdaság

London: az infláció lassú csökkenését várják az elemzők

A teljes kosárra számolt éves infláció lassú további csökkenését várják a múlt hónapról a londoni felzárkózó piaci elemzők zöme, jóllehet az átlagon belül vannak olyan vélemények, hogy áprilisban az energiahordozók drágulása miatt kis mértékben még visszagyorsulhatott az áremelkedési ütem.

Szlovákiát is megbüntette az Európai Labdarúgó-szövetség

Szlovákiát is megbüntette az Európai Labdarúgó-szövetség

34 év után fogták el egy repülőgép-eltérítés gyanúsítottját

34 év után fogták el egy repülőgép-eltérítés gyanúsítottját

És akkor kiderült, hogy Kisvárdán még mindig nincs elég focipálya

És akkor kiderült, hogy Kisvárdán még mindig nincs elég focipálya

Huszonöt éve nem tudjuk megunni a Jóbarátokat

Huszonöt éve nem tudjuk megunni a Jóbarátokat

Új hűtőraktára lesz az Aldinak Magyarországon

Új hűtőraktára lesz az Aldinak Magyarországon

670 lóerős luxus-villanyautóval csaphat oda a BMW a Teslának

670 lóerős luxus-villanyautóval csaphat oda a BMW a Teslának