szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Magyarországon a legutóbbi kamatemelést már nem követi több szigorítás, a következő pénzügypolitikai lépés várhatóan kamatcsökkentés lesz, de csak jövőre, jósolja az egyik vezető londoni befektetési csoport. Az előrejelzés mutatja, hogy a City elemzői közösségében nincs konszenzus: más nagy londoni házak további agresszív szigorításokat valószínűsítenek.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlege által befektetőknek kiadott napi felzárkózó piaci helyzetértékelések szerdai összeállítása szerint, jóllehet a hétfői, negyed százalékpontos kamatemelésnek jelentős többsége volt a Monetáris Tanácsban, az a tény azonban, hogy kamattartás, sőt kamatcsökkentés is szóba került, jó eséllyel arra utal, hogy "a tagok némelyike egyre érzékenyebb" a forint erősödésére.

A JP Morgan londoni elemzőinek olvasata szerint a kamatemelést kísérő MNB-nyilatkozat előremutató része "végre elismeri" a legutóbbi forinterősödés dezinflációs hatását, mivel arra történik benne utalás, hogy szükséges az általános pénzügypolitikai kondíciók szigorának fenntartása, és nem arra, hogy "pusztán kamatemelések révén tovább kell szigorítani".

Ennek alapján a ház megfelelőnek tartja azt a jóslatát, hogy az MNB – miután az elmúlt három hónapban összesen 1,00 százalékpontos emelést hajtott végre – most hosszabb ideig 8,50 százalékon tartja alapkamatát, és a következő módosítás valószínűleg kamatcsökkentés lesz, 2009-ben.

Más citybeli elemzők ugyanakkor azzal számolnak, hogy az inflációs nyomás miatt a magyar jegybank további, esetleg agresszív emelésekre kényszerül.

A Goldman Sachs (GS) londoni befektetési részlege szerdai kommentárjában megerősítette azt a jóslatát, hogy további kamatemelések várhatók, akkor is, ha a forint erős marad. A GS szerint az általa várt emelések időzítését befolyásolhatja a forint ereje. A ház azonban nem valószínűsíti, hogy a forintfelértékelődés elégséges lesz az inflációs kockázatok ellensúlyozásához, bár "ez rövid távon nem feltétlenül nyilvánvaló".

A Goldman Sachs idézi Király Júliát, az MNB alelnökét, aki előző nap újságíróknak azt mondta: az MNB kitart a szigorú pénzügypolitikai kondíciók fenntartása mellett, ami azonban nem jelent feltétlenül további kamatemelést, ha árfolyamoldalon garantált a dezinfláció.

A GS londoni elemzői szerint ugyanakkor valószínűbb, hogy a forinterősödés csak késlelteti, de nem fogja helyettesíteni teljes mértékben a további kamatemelést. A cég központi forgatókönyve változatlanul az, hogy az MNB a következő három hónapban fél százalékponttal emel, bár "a forint ereje növelheti a késleltetés kockázatát", áll a szerdai londoni elemzésben.

A Dresdner Kleinwort befektetési csoport londoni elemzői szerint is további negyed-fél százalékpontnyi kamatemelés valószínű még az idén, ha a költségoldali sokkok súlyosbodnak, vagy ha a belpolitikai környezet hirtelen romlana, ami ismét elriasztaná a befektetőket a kockázatvállalástól. A londoni Dresdner-elemzők várakozása szerint mindazonáltal 2009 elejétől "nagy pénzügypolitikai lazítás" veszi kezdetét Magyarországon.

Az MNB hétfőn végrehajtott negyed százalékpontos kamatemelését az MTI által előzetesen kérdezett kilenc nagy londoni befektetési és elemző ház – Deutsche Bank, JP Morgan, Crédit Suisse, UBS, Goldman Sachs, Merrill Lynch, Dresdner Kleinwort, Barclays Capital, 4cast – közül nyolc megjósolta.

A kivétel a Merrill Lynch volt, amelynek londoni elemzői a magyar gazdaság gyenge növekedése miatt az eddigi monetáris szigorításokat is rendre fölöslegesnek nevezték elemzéseikben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Simor: továbbra is szigorú monetáris kondíciókat érvényesít az MNB

A Monetáris Tanács biztos többséggel szavazta meg a 0,25 százalékpontos kamatemelést – mondta Simor András, a jegybank elnöke. Továbbra is szigorú monetáris kondíciókat érvényesít a Monetáris Tanács annak érdekében, hogy a 3 százalékos inflációs cél megvalósuljon 2010-re – tette hozzá.

MTI Gazdaság

Neue Zürcher Zeitung a magyar kamatemelésről

Nincs még egy olyan ország Kelet-Európában, amelynek hasonlóképpen bonyolult gazdasági helyzettel kellene szembenéznie, mint Magyarország – emelte ki keddi számában a Neue Zürcher Zeitung svájci világlap a nemzeti bank által végrehajtott kamatemelést elemezve.

MTI Gazdaság

Éles politikai reakció az alapkamat emelésére

Éles szavakkal kommentálta az MSZP hétfőn a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsának döntését a jegybanki alapkamat megemeléséről. A kamatszint módosítása miatt a Fidesz is lépett: kezdeményezte, hogy a parlament költségvetési bizottsága hallgassa meg az MNB vezetését. Az MTI által megkérdezett elemzők szerint elképzelhető, hogy a monetáris tanács tovább emeli majd a kamatot.