szerző:
MTI

A német szövetségi tartományokból eddig beérkezett, előzetes májusi inflációs adatok arra vallanak, hogy az infláció áprilisi csökkenése csak átmeneti volt Németországban, és a drágulás ismét gyorsul.

A német szövetségi statisztikai hivatal szerdán később adja közre országos előzetes becslését a májusi inflációra, az EU statisztikai hivatala pénteken közli előzetes becslését az euróövezet májusi inflációjára. Az elemzők számításai szerint a német adatokból arra lehet következtetni, hogy az euróövezetben a tizenkét havi infláció májusban visszagyorsult 3,5 százalékra az áprilisi 3,3 százalékról.

Márciusban 3,6 százalékos volt a tizenkét havi infláció az euróövezetben, új rekord a közös statisztika 1997. januári bevezetése óta; a tizenkét havi ütem tavaly szeptember óta van az Európai Központi Bank (EKB) kamatpolitikája számára irányadó, legföljebb 2 százalék fölött.

A múlt héten megjelent, legújabb euróövezeti beszerzőmenedzser-mutatók még meglehetősen semlegesek voltak az Európai Központi Bank (EKB) kamatpolitikája számára: részben jobbak a vártnál, és folytatódó, habár lassuló gazdasági növekedést jeleztek, jóllehet a lassulás csak a váratlanul erősre sikerült első negyedévhez képest értendő. Az euróövezetben az első negyedévben 0,7 százalékkal volt nagyobb az összesített GDP, mint a tavalyi utolsó negyedévben, és 2,2 százalékkal nagyobb, mint a tavalyi első negyedévben, az EU statisztikai hivatalának előzetes becslése szerint. Németország gazdasági növekedése, éves összehasonlításban, 2,6 százalékra ugrott a tavalyi utolsó negyedévi 1,8 százalékról. Franciaország teljesítménye 2,2 százalékos éves növekedéssel szinten maradt a tavalyi utolsó negyedhez képest. Az euróövezetben a tavalyi utolsó negyedévben 0,4 százalékos volt a negyedéves, és szintén 2,2 százalékos az éves GDP-növekedés. Erről az oldalról tehát az EKB továbbra sem érzi kamatcsökkentés szükségét, miközben az infláció oldalán a növekvő aggodalom átbillentheti a bank hangulatát a kamatemelés felé.

Az EKB igazgatótanácsának német tagja, Axel Weber maga is azt mondta a napokban, hogy nincs lehetőség kamatcsökkentésre, viszont a banknak "nyitva kell tartania az emelés eshetőségét".

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

EKB: elhúzódhat a hitelválság az euróövezetben

Az euróövezetben a vártnál tovább tarthat a pénzügyi válság és rövid távon erőteljes lesz az inflációs nyomás - állapította meg a gazdasági kilátásokat elemző áprilisi bulletinjében az Európai Központi Bank (EKB). Ezért az EKB-nak változatlanul az a legfőbb törekvése, hogy féken tartsa a közép- és hosszú távú inflációs várakozásokat.

MTI Gazdaság

Euróövezet: tovább romlott a gazdasági hangulat

Az euróövezetben áprilisban az átlag szintjén romlott a gazdasági bizakodás, az Európai Bizottság hétfőn megjelent felmérésében az átfogó hangulatmutató 97,1 pontra csökkent a márciusi 99,6 pontról. Februárra 100,2 pont volt ez a mutató.

MTI Gazdaság

Euróövezet: 3,3 százalékos tizenkét havi infláció áprilisban

Az euróövezetben az első negyedévben 0,7 százalékkal volt nagyobb az összesített GDP, mint a tavalyi utolsó negyedévben, és 2,2 százalékkal nagyobb, mint a tavalyi első negyedévben, jelentették az EU statisztikai hivatalában előzetes becslésként. Az elemzők 0,5 százalékos negyedéven belüli, és 1,9 százalékos éves növekedést vártak.

IDEA Intézet: A Fidesz EP-listavezetője a legkevésbé szimpatikus

IDEA Intézet: A Fidesz EP-listavezetője a legkevésbé szimpatikus

New York polgármestere betiltaná az acélból és üvegből épülő felhőkarcolókat

New York polgármestere betiltaná az acélból és üvegből épülő felhőkarcolókat

Meghosszabbították Hasszán F. letartóztatását

Meghosszabbították Hasszán F. letartóztatását

Itt az új Kia Stinger GTS, amivel könnyű a gumiégetés

Itt az új Kia Stinger GTS, amivel könnyű a gumiégetés

Szereti a Paintet? A Microsoft végre döntött a sorsáról

Szereti a Paintet? A Microsoft végre döntött a sorsáról

A Honvéd és a Vidi vívja a kupadöntőt

A Honvéd és a Vidi vívja a kupadöntőt