szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A tervek szerint 2013-tól a Kaszpi-tenger térségéből a Bécs melletti Baumgartenbe földgázt szállító Nabucco gázvezeték megépítése az eredetileg tervezettnek mintegy duplájába kerülhet majd. Eredetileg 4,4 milliárd eurós költségigényből indultak ki a tervezők, ezt azonban a 2005-ben elvégzett megvalósíthatósági tanulmány alapján 5 milliárd euróra emelték. A legújabb becslések viszont már 7,9 milliárd eurós költséggel számolnak.

A költségeket elsősorban a megemelkedett olaj- és acélárak nyomták fel. "A 2005-ös megvalósíthatósági tanulmány óta az olajárak több mint duplájára emelkedtek" – közölte a Nabucco konzorcium igazgatója Reinhard Mitschek az APA hírügynökséggel. Következésképpen megemelkedett a többi primer energiahordozó ára, valamint az acél ára is. Ehhez járul még az acél iránt számos nagyberuházás miatt megnövekedett világpiaci kereslet áremelő hatása is. "Ezek a tényezők áremelő hatást gyakorolnak" – fejtette ki Reinhard Mitschek, a Nabucco konzorcium ülését követően. A gázvezeték kivitelezéséhez kétmillió tonna acélra, 200 ezer csővezeték elemre és 30 kompresszor állomásra lesz szükség.

A Nabucco gázvezeték versenyképességét a megemelkedett kivitelezési költségek nem veszélyeztetik – hangsúlyozta Reinhard Mitschek; Ebben a konzorcium tagjai egyetértenek. Az energiahordozók iránti kereslet növekedése a gáz esetében is és a transzport díjak esetében is áremelő tényezőként hat. A beruházás finanszírozása biztosítva van és nem módosult a kivitelezés és az üzembe helyezés ütemterve sem.

A kivitelezési költségek egyharmadát a konzorcium tagjai fedezik – az OMV mellett a magyar Mol, a román Transgaz, a Bulgargaz, a török állami Botas, valamint a konzorcium legújabb tagja a német RWE. Kétharmadrészt intézményes befektetők, az EIB, az EBRD, az Österreichischer Kontrollbank (OeKB), valamint több más kereskedelmi bank finanszírozza a beruházást.

A beruházásról a végső döntést 2009 elején hozzák meg, a kivitelezés 2010-ben veszi kezdetét és előre láthatóan 2013-tól szállít majd gázt a vezeték.

A konzorcium tagjai nem számítanak a kivitelezési költségek további emelkedésére – jelentette ki Reinhard Mitschek. Az acélárak akár még csökkenhetnek is, amint megemelkedik Kína vagy India termelési kapacitása. Az olaj esetében azonban "viszonylag magas árakra" számítanak. Ezek a tényezők azonban a konkurenseket éppen úgy érintik mint a Nabucco konzorciumot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Gyurcsány: hamarosan Nabucco-nagykövetet neveznek ki

Magyarország a következő napokban nagykövetet nevez ki és irodát létesít a tervezett Nabucco gázvezeték ügyeivel kapcsolatos teendők intézésére - közölte Gyurcsány Ferenc miniszterelnök pénteken Brüsszelben.

MTI/hvg.hu Gazdaság

Nabucco-nagykövet védi a magyar álláspontot

Az európai földgázellátással kapcsolatos vita olyan összetetté vált, hogy Magyarország külön nagykövetet nevezett ki, aki az amerikai fővárosba érkezett, hogy védje a magyar álláspontot – írta a The Washington Times szerdán.

MTI Gazdaság

Iráni gáz folyhat 2015 után a Nabuccon

A német RWE AG energiavállalat új földgázpiacokat akar meghódítani Közép-Európában annak révén, hogy részt vesz a Nabucco projektben, amely a Kaszpi-tenger térségéből szállít majd csővezetéken földgázt Európába.

MTI Gazdaság

Magyarország koordinálja a Nabucco-projektet

Átadták a kormányközi megállapodás tervezetét annak a négy nagykövetnek, akiknek országán áthaladna majd a hazánkat is érintő Nabucco-vezeték – közölte Garamhegyi Ábel, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium szakállamtitkára.

MTI Gazdaság

A Nabucco törökországi kiindulópontja az Ankara melletti Ahiboz lesz

Jelentős lépést tett az EU támogatását élvező Nabbuco földgázvezeték tervezése: az Európai Bizottság és a török kormány megállapodott, hogy a vezeték kiindulópontja Európa felé a török főváros, Ankara közelében lévő Ahibozban lesz – közölték a török energiaügyi minisztériumban.

Minden Kínába érkező külföldi számára kötelező lesz az anális koronavírusteszt

Minden Kínába érkező külföldi számára kötelező lesz az anális koronavírusteszt

Zebrán ment neki a 15 éves lánynak egy türelmetlen autós Veszprémben

Zebrán ment neki a 15 éves lánynak egy türelmetlen autós Veszprémben

Ujjlenyomat-olvasós bankkártyákat adna ki a Samsung és a Mastercard

Ujjlenyomat-olvasós bankkártyákat adna ki a Samsung és a Mastercard