szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Reneszánszát éli Magyarországon az őshonos mangalica. Mindinkább felértékelődik ez a finom húsú, az egészséges étrendbe illeszthető sertés, amelyből ma 10 ezer anyakocát tartanak a gazdák – közölte a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének elnöke.

Mangalica koca. Új honfoglalás
© agraria.org
Metes György elmondta, hogy hiába vették fel a mangalicát 2005-ben a magyar őshonos állatok listájára, azóta sem élvez semmiféle állami támogatást. Pedig ez a különleges fajta széles körben elterjesztve nagyot lendíthetne például a hazai idegenforgalmon, a vendéglők étlapjain szerepelve vonzhatná az ínyencfalatokra nyitott közönséget. A mangalica zsírja nem gyarapítja a vér koleszterin- és trigliceridszintjét.

A finom és mégis egészséges húsnak viszont ára van. A mangalica tartása ugyanis többe kerül, mint a többi sertésé. Kukorica helyett árpát, búzát, napraforgót, lucernát eszik, zsúfolt ól helyett nagy kifutón erősítheti izomzatát, a természetes életmód miatt pedig a hagyományosnál 5 hónappal később éri el a 130 kilós vágósúlyt, ami többletkiadással jár – mondta a szakember. Ezt a költséges tartást, támogatás nélkül sokan nem bírják, a 198 nyilvántartott mangalicás gazda közül 20-an kénytelenek most feladni a küzdelmet az öldöklő árversenyben.

A többiek életben maradását viszont elősegíti az úgynevezett szolidaritás kereskedelem élénkülése. Mind több, a növekvő élelmiszerárakra választ kereső ember a kereskedő-láncokat, bevásárló központokat kihagyva közvetlenül a gazdától veszi meg a friss portékát, köztük a mangalica húst. Így olcsóbban, jobb minőségű élelem kerülhet a család asztalára. Többen összeállnak és közösen a városokból leutaznak a paraszti portára a tojás, zöldség, tejtermék beszerzésére. Így jól jár a gazda is, mert nincs kiszolgáltatva a felvásárlók árdiktátumának. Ebből kiindulva a mangalicatartók most egy termelő és értékesítő szövetkezetet hívnak életre, az új szervezet egyszerűbbé, olcsóbbá teheti a mangalica forgalmazását – mondta Metes György.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Gasztro

Mangalicakolbász dudaszóval

Húsimádóknak február 8-10. között a Vajdahunyadvárban a helyük az I. Budapesti Mangalicafesztiválon, ahol ingyenes belépés mellett kolbásztöltő vetélkedőn, bográcsfoglaláson, disznótoros kóstolón, főzőversenyen vehetnek részt népzenei aláfestéssel.

Prizma

Mangalicafesztivál

A mangalicasertés, az utóbbi években az egyik legkeresettebb hungarikum tiszteletére rendeznek a hétvégén...

Tavaly nyár óta nem volt ennyire kevés áldozata a koronavírusnak az Egyesült Királyságban

Tavaly nyár óta nem volt ennyire kevés áldozata a koronavírusnak az Egyesült Királyságban

Három évtized a hullámvasúton – így omlott össze az albán szocializmus

Három évtized a hullámvasúton – így omlott össze az albán szocializmus

Müller: a lezárás és az oltás együtt megszakíthatja a fertőzési láncot

Müller: a lezárás és az oltás együtt megszakíthatja a fertőzési láncot