szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke szerint a jegybanki alapkamat emelése nem jár szükségszerűen együtt a költségvetés terheinek növekedésével, a forint erősödése pedig mintegy 250 milliárd forinttal csökkentette az államadósságot.

A jegybank elnöke a Magyar Televízió Napkelte című műsorában csütörtökön az alapkamat-emelést ért bírálatokra reagálva hangsúlyozta: Magyarország államadósságának 30 százaléka a devizaadósság, így a forint mintegy 5 százalékos erősödésével durván 250 milliárd forinttal csökkent az államadósság.

Kifejtette azt is, hogy a rövid és a hosszú távú kamatok közötti összefüggés korántsem egyértelmű. A jegybank a rövid távú kamatot szabályozza, az államadósság átlag futamideje azonban 3 év, így a szigorítás nem biztos, hogy többe kerül a költségvetésnek hosszú távon. Példaként ismertette, hogy míg március 25-től a jegybank 100 bázisponttal emelte az alapkamatot, a rövid futamidejű kincstárjegyek kamata csak 30-50 bázisponttal, míg a hosszú futamidejű állampapíroké egyáltalán nem emelkedett. Ezzel szemben február és március között, amikor a jegybank egyáltalán nem emelt kamatot, a kincstárjegyek és az állampapírok kamata is 50-100 bázisponttal nőtt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Simor: kevesen fizetünk sok adót

Simor András jegybankelnök szerint az ország jelenlegi egyik legnagyobb gondját a konvergenciafolyamat terén az jelenti, hogy igen alacsony a foglalkoztatási ráta, másrészt a termékpiacok liberalizációját még nem sikerült megvalósítani, egyes estekben erőteljes a piaci monopóliumok hatása.

MTI Gazdaság

Simor: továbbra is szigorú monetáris kondíciókat érvényesít az MNB

A Monetáris Tanács biztos többséggel szavazta meg a 0,25 százalékpontos kamatemelést – mondta Simor András, a jegybank elnöke. Továbbra is szigorú monetáris kondíciókat érvényesít a Monetáris Tanács annak érdekében, hogy a 3 százalékos inflációs cél megvalósuljon 2010-re – tette hozzá.

MTI Gazdaság

Simor: nem kell kapkodni az euróval

A jegybank elnöke szerint az lenne a legkockázatosabb, ha Magyarország olyan pillanatban csatlakozna az euróövezethez, amikor a költségvetés „nincs tartósan rendben”. Simor András erről Salgótarjánban beszélt.

MTI Gazdaság

Simor: biztos többség szavazott a 25 bázispontos kamatemelésre

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa 25 bázisponttal, 8,25 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot hétfői ülésén. Biztos többség szavazott a 25 bázispontos kamatemelésre – jelentette ki Simor András, az Magyar Nemzeti Bank elnöke. Nem okozott meglepetést a kamatemelés az elemzők szerint, akik nem zárták ki egy újabb, 25 bázispontos emelés lehetőségét májusban.