szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Minden idők legmagasabb árfolyamát érte le a szlovák korona, az árfolyama 30,080 koronára emelkedett csütörtök reggel az euróhoz képest azután, hogy a szlovák korona árfolyamsávját az ERM II. árfolyamrendszerben felemelte a szlovák központi bank.

Szerdán későn a bank - egyeztetve az Európai Központi Bnakkal - a korona középárfolyamát 30,1260/euró szinten rörgzítette, magasabban, mint amelyen korábban a korona mozgott. Ez a sávközép azonos a korábbi sávhatár erős oldalával. Szerdán a korona 30,310/euró árfolyamon zárt.

Az Európai Központi Bank úgy értékelte, hogy az új - a középárfolyam 17,6 százalékos emelését jelentő - koronafelértékelést az ország gazdasági fundamentuma alapozza meg, illetve az az elkötelezettség, amelyet Szlovákia az infláció visszaszorításáért vállalt. 

A szakértők számítottak arra, hogy a szlovák korona az euró január 1-jén történő bevezetését megelőzően erősödni fog. Az elemzők most azt várják, hogy a korona ezen az új sávközépen fog stabilizálódni és ez a szint lesz az, amelyen a koronát jövőre euróra váltják majd át. 

Az korona új sávhatára az ERM II.-es rendszerben az euróhoz viszonyítva: 25,6071 korona, illetve 34,6449 korona.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ezt a hat számot kellett volna eltalálni

Ezt a hat számot kellett volna eltalálni

Mintha nem is lenne válság: 39 százalékkal nőtt a 4iG árbevétele tavaly

Mintha nem is lenne válság: 39 százalékkal nőtt a 4iG árbevétele tavaly

Hétfőtől kötelező az új, jobban értelmezhető energiacímkék használata

Hétfőtől kötelező az új, jobban értelmezhető energiacímkék használata