szerző:
MTI

A Pénzügyminisztérium és a jegybank illetékesei az inflációs célkövetés rendszeréről a napokban folytatott megbeszéléseiken egyetértettek abban, hogy a cél utólagos értékelésekor a céltól való 1 százalékpontos eltérés még elfogadható az árstabilitás szempontjából. Ugyanakkor a jegybank a 3 százalékos cél elérése érdekében folytatja monetáris politikáját.

"A középtávú inflációs cél kijelölésekor az előre nem látható, átmeneti inflációnövelő hatások miatt a jegybank és a kormány egyetértett abban, hogy az inflációs cél teljesülésének utólagos értékelésekor a 3 százalékos céltól legfeljebb ±1 százalékponttal eltérő fogyasztóiár-index elfogadható az árstabilitás szempontjából. Ez az utólagos értékeléskor értelmezhető toleranciasáv azonban nem engedi meg, hogy a jegybank ne a 3 százalékos cél elérése érdekében folytassa monetáris politikáját illetve, hogy ne reagáljon a már megismert inflációs hatásokra." - áll a PM-MNB pénteken kiadott közös közleményében.

A közlemény emlékeztet arra, hogy a Magyar Nemzeti Bank és a kormány 2005 augusztus 22-én állapodott meg az MNB 2007-től érvényes középtávú inflációs céljának kijelöléséről, melyet a Központi Statisztikai Hivatal által közzétett fogyasztóiár-index 3 százalékos értékében határoztak meg.

A folyamatos érvényű cél legfontosabb előnye, hogy kiszámítható környezetet biztosít a gazdasági szereplők számára, segíti az inflációs várakozások lehorgonyzását, ezáltal hozzájárul ahhoz, hogy az infláció tartósan alacsony, az árstabilitásnak megfelelő szinten maradjon - hangsúlyozza a közös közlemény.

A pénzügyminisztériumi és jegybanki szakértők megbeszéléséről hírt adó dokumentumban rögzítik azt is, hogy az MNB az inflációs célok teljesülését folyamatosan értékeli, tájékoztatja a Kormányt és a közvéleményt az inflációs folyamatokat alakító gazdasági folyamatokról és az inflációs cél elérése érdekében meghozott jegybanki lépésekről. Az értékelés során figyelembe kell venni, hogy a monetáris politika csak bizonyos késleltetéssel tud hatni az inflációs folyamatra. Így az előre nem látható, váratlan hatások átmenetileg eltéríthetik az inflációt a kijelölt céltól. A Monetáris Tanács kamatdöntéseit előretekintő módon, az inflációnak az elkövetkező 5-8 negyedév folyamán várható alakulását figyelembe véve hozza meg, ami az átmeneti eltérés után elősegíti, hogy az infláció nagy biztonsággal visszatérjen a 3 százalékos cél közelébe.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Éles politikai reakció az alapkamat emelésére

Éles szavakkal kommentálta az MSZP hétfőn a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsának döntését a jegybanki alapkamat megemeléséről. A kamatszint módosítása miatt a Fidesz is lépett: kezdeményezte, hogy a parlament költségvetési bizottsága hallgassa meg az MNB vezetését. Az MTI által megkérdezett elemzők szerint elképzelhető, hogy a monetáris tanács tovább emeli majd a kamatot.

MTI Gazdaság

London: kamatcsökkentés jön, de csak jövőre

Magyarországon a legutóbbi kamatemelést már nem követi több szigorítás, a következő pénzügypolitikai lépés várhatóan kamatcsökkentés lesz, de csak jövőre, jósolja az egyik vezető londoni befektetési csoport. Az előrejelzés mutatja, hogy a City elemzői közösségében nincs konszenzus: más nagy londoni házak további agresszív szigorításokat valószínűsítenek.

Helyretette az Európai Bizottság a gazdákat a migránsokkal riogató politikusokat

Helyretette az Európai Bizottság a gazdákat a migránsokkal riogató politikusokat

Videó: A hangja elég meggyőző az új BMW M3-asnak

Videó: A hangja elég meggyőző az új BMW M3-asnak

Nagy bírságot kaphat, aki rosszul számol a helyi iparűzési adóval

Nagy bírságot kaphat, aki rosszul számol a helyi iparűzési adóval

A köztársasági elnök kinevezte Patai Mihályt a jegybank alelnökévé

A köztársasági elnök kinevezte Patai Mihályt a jegybank alelnökévé

Tizenkét rab lábát mosta meg Ferenc pápa

Tizenkét rab lábát mosta meg Ferenc pápa

Emmi: A miskolci gyermekváros nem megszűnik, hanem megújul

Emmi: A miskolci gyermekváros nem megszűnik, hanem megújul