szerző:
MTI

Lengyelország hazai összterméke az első negyedévben 6,1 százalékkal volt nagyobb a tavalyi első negyedévinél, jelentették a lengyel statisztikai hivatalban. Az ütem meghaladta mind a kormányzati előrejelzéseket, mind az elemzők 5,8 százalékos várakozását.

Tavaly az utolsó negyedévben 6,4 százalékkal, egész évben átlagosan 6,6 százalékkal nőtt a lengyel GDP az egy évvel korábbihoz képest. Lengyelországban tovább csökken a munkanélküliség, a kiskereskedelmi forgalom rendkívüli módon nő a korábbi, igen alacsony szintekről, a központi bank utoljára március végén emelte alapkamatát újabb negyed százalékponttal, 5,75 százalékra. Idén eddig háromszor, tavaly négyszer szigorított a Lengyel Nemzeti Bank negyed-negyed százalékponttal.

A lengyel gazdaság növekedési kilátásai nem egyértelműen jók a külső környezet romlása miatt, és piacon most már nem sok további szigorításra számítanak. Az infláció nem gyorsul tovább, áprilisban 4,0 százalékos, előtte márciusban tizenkét hónapra számolva 4,1 százalékos volt a februári 4,2 százalék után, amely hároméves csúcs volt. Mindazonáltal a lengyel központi banknak 2,5 százalékos tizenkét havi inflációt kell megcéloznia, plusz-mínusz 1 százalékpontos tűréssel, és a legújabb GDP-adat belső összetevői inflációs szempontból tovább romló összképet mutatnak. Ezért elemzők úgy vélik, a lengyel központi banknak legkésőbb júniusban még egy kamatemeléssel elő kell rukkolnia, habár az év végéig talán már megpihenhet.

A Lengyel Nemzeti Bank tavaly, 2007. április végén, egyévi szóbeli figyelmeztetés után, megkezdte a szigorítást az addigi rekord alacsony, 4 százalékos kamatszintről, az EU-beli, nyugati munkapiacok konkurenciája miatt gyorsuló, nagy béremelkedéssel, azzal összefüggésben a termelékenység gyengülésével, az élelmiszerek és az üzemanyagok drágulása miatt érezhető inflációs nyomással magyarázva intézkedéseit.

Az új adatok szerint az első negyedévben a lakossági fogyasztás éves növekedési üteme 5,6 százalékra nőtt a tavalyi utolsó negyedévi 3,7 százalékról. A lakossági fogyasztás tavaly egész évben átlagosan 5,2 százalékkal nőtt változatlan áron, a 2006-os, 4,9 százalékos éves átlagról gyorsulva. 2005-ben 2,0 százalékkal bővült a lakossági fogyasztás.

Márciusban, 3144,41 zlotyival (230 576 forint), a bruttó átlagbér a vállalkozási szektorban 10,2 százalékkal, előtte februárban még 12,8 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel azelőtt. Áprilisban megint gyorsabb, 12,6 százalékos éves béremelkedés következett. Tavaly átlagosan 9,2 százalékkal volt magasabb az átlagbér – 2,5 százalékos évi átlagos infláció mellett –, mint 2006-ban. 2006-ban az évi átlag még csak 5,1 százalékkal haladta meg az egy évvel azelőttit, 1,0 százalékos évi átlagos infláció közben. Ugyanakkor tavaly a foglalkoztatottak száma 5 százalék körüli mértékben nőtt 2006-hoz képest.

A kiskereskedelmi forgalom áprilisban 17,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a márciusi, 15,7 százalékos éves többlet után. Idén márciusban viszont az ipari termelés éves növekedési üteme váratlanul 0,9 százalékra esett a februári 15 százalékról, illetve a tavaly márciusi 11,3 százalékhoz képest. Ez akár arra is vallhatott volna, hogy a központi bank az eddigi szigorításokkal esetleg túllőtt a célon, csakhogy áprilisban ismét 14,9 százalékra ugrott az éves ütem.

A beruházások növekedése viszont lassult az első negyedévben, 15,7 százalékra éves összehasonlításban a tavalyi utolsó negyedévi 16,4 százalékról. Tavaly a beruházások értéke, változatlan áron, 19,3 százalékkal volt több a 2006-osnál. 2006-ban egész évben 15,6 százalékos, 2005-ben 6,5 százalékos átlagos többletet mértek.

A lengyel hazai össztermék egészében tavaly 6,6 százalékkal nőtt a legújabb felülvizsgálat szerint, tíz éven belül a leggyorsabban, meghaladva a körülbelül 6 százalékos GDP-növekedésre szólt, előzetes kormánybecslést. 2006-ban átlagosan 6,2 százalékkal bővült a lengyel gazdaság, kilenc éven belül a leggyorsabban, a 2005-ös, 3,6 százalékos ütem után.

A gazdasági növekedés várható lassulása ellenére a Lengyel Nemzeti Bankban továbbra is túl erősnek tartják a számokat, mert a nagy beruházási ütem nyomán a foglalkoztatás, a nyugat-európai konkurencia miatt a bérszínvonal – és vele a lakossági fogyasztás – egyenetlenül bár, de a termelékenység növekedését meghaladva nő. Ez viszont az energiaárak okozta külső hatással együtt erősíti az inflációs nyomást, függetlenül attól, hogy a lengyel pénzügyminisztériumban szinte biztosra veszik: a GDP-növekedés az idén legföljebb 5,7 százalékos vagy akár annál kisebb ütemű lesz. Az Európai Bizottság 5,3 százalékos gazdasági növekedést jósol idénre Lengyelországnak. Lengyel közgazdászok évi átlagban 4-5 százalékos GDP-növekedést tartanak általában inflációmentesen fenntarthatónak az országban.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Lengyelországban 4 százalékra csökkent az infláció

Lengyelországban áprilisban átlagosan 0,4 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak, és 4,0 százalékkal voltak magasabbak, mint tavaly áprilisban, jelentették a lengyel statisztikai hivatalban szerdán. Az elemzők is éppen 4,0 százalékos tizenkét havi inflációt vártak áprilisról.

MTI Karrier

Lengyelországban 10,5 százalékra csökkent a munkanélküliség

Lengyelországban áprilisban 10,5 százalékra csökkent a munkanélküliség a márciusi 11,1 százalékról - közölték a lengyel statisztikai hivatalban. Az országban 1,61 millió embernek nem volt állása, 96 500-zal kevesebbnek, mint márciusban. Tavaly áprilisban 13,7 százalékos munkanélküliséget mértek.

MTI Gazdaság

Lengyelország: újabb kamatemelés júniusig

A lengyel jegybank áprilisi döntése arról, hogy nem változtatott az alapkamaton, nem jelenti a kamatemelési sorozat leállását. Júniusig újabb kamatnövelésre kerülhet sor – jelentette ki hétfőn a monetáris tanács egyik keményvonalas tagja.

Tóta W.: Eközben Magyarországon

Tóta W.: Eközben Magyarországon

Itt a húsvét, bedugultak a határok

Itt a húsvét, bedugultak a határok

A Notre-Dame méhei is túlélték a tüzet

A Notre-Dame méhei is túlélték a tüzet

Ezért is eszünk annyit az ünnepekkor, mintha nem lenne holnap

Ezért is eszünk annyit az ünnepekkor, mintha nem lenne holnap

Kiégett egy magyarokat szállító busz Horvátországban

Kiégett egy magyarokat szállító busz Horvátországban

Korrupcióval gyanúsítják Salvini tanácsadóját

Korrupcióval gyanúsítják Salvini tanácsadóját