szerző:
MTI

A szlovák korona átváltási középértékének felértékelése jó eséllyel felgyorsítja a térség többi valutájának "felértékelődési menetrendjét", áll az egyik vezető londoni befektetési ház pénteki elemzésében, amely éves távlatban jóval 230 forint alá erősítette az euró/forintra adott előrejelzését, és visszafogta eddigi agresszív magyarországi kamatemelési prognózisát. Más londoni elemzések szerint az olajársokk inflációs hatása el fogja érni a kelet-európai gazdaságokat.

A szlovák koronára az ERM II. ingadozási sávon belül minap kijelölt új középparitás 30,1260 korona, pontosan az előző korona árfolyamsáv erős vége. Londoni befektetési házak korábbi elemzéseikben erős szinten várták ugyan az új középérték meghatározását, de ilyen mértékű felértékeléssel nem számoltak.

A Goldman Sachs globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének pénteken kiadott új, heti felzárkózó piaci elemzése szerint a ház eddig is várta a forint, a cseh korona és a lengyel zloty általános erősödését, de a profitrepatriálások okozta "nyári szünet" beiktatásával. A szlovák korona átértékelése azonban olyan hangulaterősítő tényező, amely előbbre hozza a többi valuta felértékelődését is, áll az elemzésben. A Goldman Sachs londoni elemzői a többi térségi valutánál nagyobb felértékelődést jósolnak a forint esetében, mert az eddig lemaradt a régiótól.

A cég ennek alapján háromhavi távlatban az eddigi 252-ről 238-ra, hathavi távlatban 245-ről 230-ra, tizenkét havi távlatban 235 forintról 225 forintra erősítette az euró forintárfolyamára adott előrejelzését. A GS a cseh koronára és a zlotyra adott jóslatát sokkal kisebb mértékben emelte, és az éves távlatú előrejelzéseit egyik valuta esetében sem változtatta meg.

Hasonló következtetésre jutottak a JP Morgan londoni elemzői is. A ház pénteki előrejelzése szerint profitkivétel indulhat meg a koronapiacon, ami korlátozza a szlovák korona további erősödésének mozgásterét. Ehelyett a többi térségi valuta erősítése valószínű; a cseh korona és a forint előző napi mozgása jelzi a térség iránti hangulatot, és azt, hogy változatlanul élénk a konvergenciajáték a piacon. A JP Morgan szerint "úgy tűnik, csak idő kérdése", hogy a forint mikor tör át a 240-nél meglévő opciós limitek alá.

A ház szerint valószínű, hogy a döntéshozók a szlovák korona végső euróbeléptetési szintjét 30-ra kerekítik, megkönnyítendő a kiskereskedelmi árképzést a csatlakozás után, ennél lényegesen erősebb, például 27-28 alatti végső átváltási kurzus azonban a JP Morgan elemzői szerint már sokkhatásként érné a szlovák gazdaságot.

Magyarország 'súlyos inflációs problémákkal' küzd (Oldaltörés)


A Goldman Sachs pénteki elemzése megjegyzi, hogy Magyarország a várt forinterősödéssel együtt is változatlanul "súlyos inflációs problémákkal" küszködik. A növekedés ciklikusan gyenge, és ez önmagában elősegíthetné a dezinflációt, de a beragadt inflációs várakozás és a magas bérkiáramlás akadályozza az alacsony infláció elérését.

A májusi inflációs jelentésben az MNB 253,80 forintos átlagos euróárfolyammal számolt, és a mostani árfolyam lejjebb nyomhatná az inflációs prognózist, de a forinterősödés hatását csaknem pontosan ellensúlyozza, hogy az olajárak már magasabbak az előrejelzésben szereplőnél (130 dollár hordónként az MNB által várt 106 dollárral szemben). A Goldman Sachs londoni elemzői szerint a várhatóan tovább emelkedő olajárak és a makacs inflációs várakozások még erősebb forintot tesznek szükségessé.

Külön elemzést közölt pénteken Londonban a magas olajárak kelet-európai inflációs hatásairól a Merrill Lynch, amely szerint a 130 dollár környékére drágult olaj a következő három hónapban 0,4-1,00 százalékpont közötti mértékben fogja emelni a térségi országok éves összevetésű inflációs ütemeit. A befektetési bankcsoport szerint Magyarországon az olajársokk közvetlen inflációs hatása "közel lehet a 0,6 százalékponthoz", ugyanakkor a kedvező bázishatások hasonló mértékűek, vagyis a két tényező kioltja egymást, hosszabb távra 6,5-7,0 százalékos sávban befagyasztva az éves magyar inflációs számokat. A Merrill Lynch szerint így a magyarországi dezinfláció leállt; a ház az idei átlagos magyar inflációra adott előrejelzését 6,0 százalékról 6,3 százalékra emelte.

Az elemzés szerint Lengyelországban az olajár inflációs hatása megközelítheti az 1,00 százalékpontot; a ház itt 5,5-6,0 százalékos éves inflációkat vár nyáron. Romániában 0,70 százalékpontos olajárhatást és a harmadik negyedévre 9,5 százalékig gyorsuló éves inflációs számokat, Csehországban 0,40-0,50 százalékpontnyi inflációemelkedést és nyárra 7,0 százalék feletti éves inflációs adatokat vár a Merrill Lynch.

A cég Szlovákiában, az erős valutafelértékelődés miatt csak 0,30-0,40 százalékpontnyi inflációemelő hatásra számít az olajdráguláshoz köthetően, a harmadik negyedévben azonban szerinte így is 4,5 százalékig emelkedhet az éves fogyasztói infláció. A Merrill Lynch 3,7 százalékról 3,9 százalékra emelte pénteki londoni előrejelzésében az idei átlagos szlovák inflációra adott jóslatát.

A londoni elemzői közösség különös jelentőséget tulajdonít az eurócsatlakozás utáni szlovák inflációnak a többi euróövezeti tagjelölt ország szempontjából. A JP Morgan minap kiadott londoni elemzése szerint például ha Szlovákiában a 2009-ben esedékes euróövezeti felvétel után meglódul az infláció, az késleltetni fogja a többi euróvárományos kelet-európai ország euróövezeti csatlakozását.
 

GS: a magyar gazdaság ciklikus helyzete megfordul (Oldaltörés)


A Goldman Sachs pénteki elemzése szerint az olajártól várható magyarországi inflációs hatás mellett a magyar gazdaság ciklikus helyzete is fordul: a GDP-növekedés kezd gyorsulni (jóllehet a kibocsátási rés továbbra is negatív marad, aminek dezinflációs hatása van), és a költségvetési pozíció is az elmúlt két év nagyon erős szigoráról jövőre – sőt esetleg már az idei második félévben – enyhe lazítás felé fog elmozdulni. A GS szerint az MNB hitelessége erősödik, és a "koronasztori" adta lendülettel – valamint a koronapiacról várható potenciális tőkeátcsoportosítás révén - a korábbiaknál könnyebb lesz az erősebb forintárfolyam elérése.

A Goldman Sachs egyelőre érvényben hagyja azt a prognózisát, hogy az MNB a jelenlegi szintről még fél százalékponttal 9 százalékra emeli alapkamatát, de most már úgy tartja, hogy növekedtek az e jóslatra ható, lefelé mutató kockázatok. A cég azzal a lehetőséggel is számol, hogy az általa várt emelések több hónapra elhúzódnak, és nem a Monetáris Tanács következő két ülésén következnek be, ahogy a ház azt eddig jósolta. A kormány a közelmúltban "elkezdett ugyan zajongani", hogy a pénzügypolitika túl szigorú, ám a GS londoni elemzői nem gondolják, hogy ez érdemben befolyásolná az MNB-t, áll a pénteki elemzésben.

A három másik térségi ország eurócsatlakozási menetrendjéről a Goldman Sachs azt írta, hogy a belépéshez Lengyelország áll a legközelebb. A lengyel kormány 2012-es csatlakozási szándékról beszél, amihez 2009 márciusa környékén be kellene lépni az ERM II. átváltási mechanizmusba. A GS szerint azonban az infláció miatt valószínűtlen, hogy ez 2009 második fele előtt megtörténhet.

Hasonló inflációs gondja van Csehországnak is, de itt még fontosabb tényező, hogy hiányzik a politikai akarat az elmozduláshoz az euróbevezetés felé. Előfordulhat egy "meglepetésszerű korai ERM II.-belépés", de a GS londoni elemzőinek alapvárakozása az, hogy erre legkorábban 2009 második felében lehet számítani, ami 2013-as euróövezeti csatlakozást tenne lehetővé.

A legmesszebb Magyarország jár az eurótól és az ERM II.-től. A Goldman Sachs szerint nem valószínű a magyar belépés az ERM II.-be a 2010-ben esedékes következő választások előtt. Az országnak még bizonyítania kell, hogy képes tartani, sőt tovább csökkenteni a költségvetési hiányt, emellett inflációs tehetetlenségi erőtől is szenved, de általában "jobb helyzetben van, mint néhány éve". Mindezek alapján a Goldman Sachs londoni elemzői 2011-es magyar ERM II.-csatlakozást várnak.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Minden idők legmagasabb árfolyamát érte el a szlovák korona

Minden idők legmagasabb árfolyamát érte le a szlovák korona, az árfolyama 30,080 koronára emelkedett csütörtök reggel az euróhoz képest azután, hogy a szlovák korona árfolyamsávját az ERM II. árfolyamrendszerben felemelte a szlovák központi bank.

MTI Gazdaság

Újabb rekordot döntött a szlovák korona

Szerdán csaknem másfél százalékkal erősödött a szlovák korona, új árfolyami rekordot ért el: 30,650-90 korona/euró volt a jegyzése kora délután. A szlovák pénz az elmúlt hónapokban rendre rekordra erősödött az euróhoz képest. Szerdán a dél-afrikai belpolitikai nyugtalanság irányította elsősorban a felzárkózó piacok devizái felé a befektetőket.

MTI Gazdaság

A szlovák korona felértékeléséből a forint is profitálhat

"Meglepő" mértékűnek nevezték csütörtökön londoni felzárkózó piaci elemzők a szlovák korona árfolyamsávbeli középértékének éjjel bejelentett, egészen a korábbi erős sávszélig történt felértékelését, amelyből a citybeli szakértők szerint a térségi valuták közül jó eséllyel a forint húzza a legnagyobb hasznot.

Borúra derű: egy szlovén politikus szájharmonikával szórakoztatta az EP-képviselőket

Borúra derű: egy szlovén politikus szájharmonikával szórakoztatta az EP-képviselőket

Tizenkét rab lábát mosta meg Ferenc pápa

Tizenkét rab lábát mosta meg Ferenc pápa

Nem áll meg az élet az ünnepek alatt sem: körülbelül 20 ezer bolt lehet nyitva az országban

Nem áll meg az élet az ünnepek alatt sem: körülbelül 20 ezer bolt lehet nyitva az országban

Hogyan válasszak designert?

Hogyan válasszak designert?

A fülöp-szigeteki "Jézus Krisztus" belefáradt a keresztre feszítésekbe, várja az utódját

A fülöp-szigeteki "Jézus Krisztus" belefáradt a keresztre feszítésekbe, várja az utódját

Nem engedik be a saját üzletébe az egykori motorversenyzőt

Nem engedik be a saját üzletébe az egykori motorversenyzőt