szerző:
MTI/hvg.hu

Minden nyolcadik üveg bor a Balaton környékéről kerül a magyar fogyasztók asztalára egy badacsonyi pincészet felmérése szerint.

Badacsonyi szőlők. Régi dicsőség, új népszerűség
© borregio.hu
Az elemzés szerint az évi 120 millió palackos magyarországi borforgalom 12,5 százaléka, összesen 15 millió palack bor származik a Balaton borrégióból. A túlnyomórészt fehérbort termelő régió borainak ára a "vörös" régiókhoz képest nem túl magas; az egyik legtöbbet termelt olaszrizling palackjának bolti ára például 400 forintnál kezdődik, a késői szüretelésű szőlőből készült borkülönlegességek ára viszont eléri az 5-6 ezer forintot is.

Nemzetközi tendencia, hogy a fehér fajták egyre nagyobb teret nyernek a vörösekkel szemben, és 2007-ben már Magyarországon is fehérborból adtak el többet. Az étkezési szokások változásával – a saláták, halak, szárnyasok népszerűségének növekedésével – összefüggésbe hozható fejlemény felértékeli a döntően fehérbort termelő magyar szőlő- és borágazatot, benne a badacsonyi borvidéket és a Balaton borrégiót – áll a badacsonyörsi Varga Pincészet elemzésében.

A pincészet korábbi adatai szerint a magyarországi borfogyasztás enyhén emelkedik, elérte az egy főre jutó 33 litert, és egyre többen vásárolnak drágább, minőségi bort. A fogyasztók ugyanakkor csupán hármat-négyet tudnak emlékezetből felsorolni a 22 magyarországi borvidék közül. Húsz badacsonyi pincészet ezért közösen borfesztivált szervezett Budapesten, hogy népszerűsítsék borászati tájegységüket. A kétnapos Badacsonyi Borfesztivál pénteken kezdődik az ötödik kerületi Városháza parkban.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Gazdaság

Magyarország legvidámabb borai a szekszárdi hegyhátakon

A szekszárdi talán a legszínesebb magyarországi borvidék. Az erősen tagolt domborzat, a változatos termőhelyek, a sok szőlőfajta, a hangulatos régi és látványos újonnan emelt borospincék, a nagy szőlőtáblák és az apró parcellák egyedi ritmusú látványától a látogatónak az a benyomása, hogy ez igazán jókedvű vidék.

MTI Itthon

Törvényi védelem alá kerülhet a tokaji borvidék

Az év végéig lezárulhat a tokaji borvidék történeti tájjá nyilvánításának folyamata. Ezzel a lépéssel a tokaji világörökségi helyszín törvényi védelem alá kerül - mondta Fejérdy Tamás, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) elnökhelyettese.

hvg.hu Ingatlanmenedzser

Mennyiért lehetünk borosgazdák?

Ha szőlővásárlásra adjuk a fejünket, megdöbbentő árkülönbségekkel találkozhatunk az ország különböző pontjain. Míg Villányban és Tokajhegyalján aranyárban mérik az ültetvényeket − pontosabban mérnék, ha egyáltalán eladnák −, addig más vidékeken fillérekért vásárolhatunk termőterületeket, akár nyaralónak is.

MTI Gazdaság

Gráf József: nagy siker nekünk az uniós borreform

Megállapodtak az Európai Unió mezőgazdasági miniszterei a borszektor reformjáról - közölte szerdán Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztés miniszter, a Brüsszelben tartott tárgyalások befejeztével.

hvg.hu Gazdaság

Miből van a pénz Villány milliárdos borászataiban?

Olyan kiváló hírnévnek örvend, az innen kikerülő borok olyan népszerűek, hogy a nagyközönség – annak borissza része is – úgy véli: a villányi az egyik legnagyobb hazai borvidék. Pedig a horvát határ mentén meghúzódó 1760 hektárnyi terület csak a fele-harmada az egrinek és negyede a tokajinak. Az utóbbi években a villányi borászkodás jó hírnevét sokmilliárdos befektetések alapozták meg. A helyszínen igyekeztünk kipuhatolni, hogy az elköltött rengeteg pénz fialni fog-e valaha.

Gasztro

Fricska borsznoboknak

Bár az alföldi borászokat sokszor azzal a legyintéssel intézték el, hogy ott úgysem lehet jó borokat készíteni, az idén Frittmann János lett az év borásza. "A tömegtermelésben nagyon nehéz versenyezni az olcsó, főleg olasz borokkal" - vallott ennek kapcsán a HVG-nek.

MTI/hvg.hu Gazdaság

A dugós borok és a parafa dugó jövője

Az évente a világon palackozott 17 milliárd üveg borból ma még 70 százalékot parafából készült dugóval zárnak le, ám az arány folyamatosan csökken. Terjednek a műanyagból vagy üvegből készült dugaszok, feljövőben van a csavarzáras megoldás, sőt a sörösüvegekről jól ismert koronazár is. A parafatermelők azonban ellentámadásba kezdtek.

hvg.hu Gazdaság

Frittmann Jánost választották az év borászává

A Magyar Bor Akadémia ma kihirdette az „ Év bortermelője” választás eredményét, s a borkedvelők körében egyáltalán nem okozott meglepetést, hogy a győztes a soltvadkerti, azaz a Kunsági Borvidéken tevékenykedő Frittman János lett. Ez egyben azt is jelenti, hogy 16 éves története során a cím először került az Alföldre.

hvg.hu Gazdaság

Etyek-Buda felzárkózik a borvidékek elitjéhez

A magyar bortermelő tájak között az Etyek-Budai Borvidék alighanem különleges és fontos szerepet fog betölteni. Bár pontos helyét még keresi, a főváros közelsége, természeti szépségei, kiváló termőhelyi adottságai s néhány turisztikai szempontból is vonzó beruházás (filmstúdió, golfpálya, lovaspóló pálya, horgásztó stb.) miatt a szép tájat, az izgalmas programokat és a jó borokat kedvelő utazók egyik fő magyarországi célpontjává válhat. Belestünk a kulisszák mögé.

MTI/hvg.hu Gazdaság

Az egri borászati kutatóintézet szerint kiváló a 2007-es évjárat

Kiváló évjáratként jegyezhetik fel a 2007-ben leszüretelt szőlőből készült egri bort – közölte csütörtökön a földművelési tárca egri szőlészeti és borászati kutatóintézetének vezetője. A leszüretelt szőlő fajtától függően 1-2 magyar mustfokkal meghaladja a korábbi években mért értéket, ami kiugró eredmény – mondta Gál Lajos.

hvg.hu Gazdaság

Milliárdos borászatok somlói bányásztelkeken

Ha a somlói bor kerül szóba, a magyarok többsége elismerő hümmögéssel jelzi, hogy az bizony jó dolog, még ha soha nem is kóstolta. A legkisebb magyar borvidék valamifajta misztikus hangulatot áraszt, mintha az ottani borok többek volnának egyszerű italnál, afrodiziákumnak vagy medicinának is számítanának. A somlói különlegességét a piac is mindinkább felfedezi.

Több kilométeres a kocsisor Hegyeshalomnál, a kilépő oldalon

Több kilométeres a kocsisor Hegyeshalomnál, a kilépő oldalon

Tenisz: Fognini nyerte a monte-carlói meglepetésdöntőt

Tenisz: Fognini nyerte a monte-carlói meglepetésdöntőt

Mbappé elmondta, hol tervezi a folytatást

Mbappé elmondta, hol tervezi a folytatást

Megbokrosodott lovak okoztak kis híján tragédiát az országúton - videó

Megbokrosodott lovak okoztak kis híján tragédiát az országúton - videó

A félelem legyőzésére hívott fel a pápa

A félelem legyőzésére hívott fel a pápa

A számok is igazolják, hogy a Brexit elvette az EU-s munkavállalók kedvét Nagy-Britanniától

A számok is igazolják, hogy a Brexit elvette az EU-s munkavállalók kedvét Nagy-Britanniától