szerző:
MTI

A közüzemi lakossági földgázárak átlagosan 9,9 százalékkal emelkednek 2008. július 1-jén, a közüzemi végfelhasználói átlagár 7,7 százalékkal nő – közölte a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium.

A változást elsősorban a nemzetközi piac folyamatosan emelkedő kőolajárai indokolják – áll a közleményben. A július 1-jei emelés egy átlagos (1660 köbméter éves fogyasztású), az ártámogatást igénybe nem vevő háztartásnak havonta mintegy 1540 forintos többletkiadást jelent.

Az energiaügyekért is felelős tárcánál felhívják a figyelmet: a földgáz importárát a kőolajtermékek, végső soron a kőolaj ára határozza meg. Az elmúlt időszakban a kőolajárak ismét tovább emelkedtek, míg 2007. október elején 80 dollár körül volt egy hordó kőolaj ára, addig napjainkra ez 130 dollár fölé emelkedett, ami több mint 60 százalékos áremelkedés.

A földgáz importárak – részletezik a szakértők a földgáz-áremelés okait – a kőolajtermékek utolsó kilenc hónapos súlyozott átlagára alapján határozzák meg. Tekintettel arra, hogy Magyarországon a földgázfelhasználás mintegy négyötöd részben importból származik, ezért közgazdasági szükségszerűség az importárak figyelembevétele a belföldi árszabályozásban.

A Magyar Energia Hivatal a továbbiakban is folyamatosan nyomon követi a tendenciákat, és a jogszabályok értelmében negyedévenként tesz javaslatot – ha szükséges – az árak módosítására.

A közlemény szerint a kormány tisztában van vele, hogy a folyamatosan emelkedő energiaárak a magyar lakosság számára egyre nagyobb terhet jelentenek - jelzi a közlemény. Ezért a lakosság terheinek enyhítését célzó gázár- és távhő támogatási rendszer az idén is elérhető a rászoruló háztartások számára.

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium adatai szerint az egy fogyasztási egységre jutó nettó havi jövedelem alapján számolt gázár-támogatás valamilyen formájában – az áprilisi adatok szerint – összesen 1662000 háztartás részesül. Ez a gázt fogyasztó háztartások mintegy 60 százaléka.

A 20 köbméter/hó alatti lakossági hatósági földgáz átlagárak 2008. július 1-jétől a nem támogatott kategóriában 123,2 forint lesz, míg a támogatottaknál az I. kategóriában 83,1, a II.-ban 90,4, a III.-ban 101,2, a IV.-ben 108,7 forint.

Tekintettel arra, hogy távhő előállítása a háztartások döntő többsége esetében földgázból történik, ezért a gáz árának emelkedésével a távhő díjának emelkedése is prognosztizálható – tartalmazza a közlemény, jelezve, hogy a távhő esetében ármegállapító hatóságként a települési önkormányzatok szerepelnek, így a díjrendszer országosan nem egységes.

A támogatási rendszer kiterjed a távhővel fűtő, a jövedelmi feltételeknek megfelelő háztartásokra is: az április adatok alapján közel 296 ezer háztartás részesült távhő-támogatásban. Ez az érintett – távhős – háztartások mintegy 45 százaléka.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Az E.On embere szerint gázáremelkedés lesz

Szembe kell nézni azzal, hogy a gázárak növekedni fognak; a benzinkutaknál tapasztalható folyamatos emelkedés némi késéssel begyűrűzik a gázpiacra is - hangsúlyozta a földgáz-nagykereskedő E.On Földgáz Trade igazgatóságának elnöke a Napi Gazdaságnak.

Nehéz-Posony: A hatalom önmaga felett ítél

Nehéz-Posony: A hatalom önmaga felett ítél

Oszlopnak csapódott egy turistabusz Budapesten

Oszlopnak csapódott egy turistabusz Budapesten

Megint robbant valami Észak-Koreában

Megint robbant valami Észak-Koreában

Íme egy török, akiben a majdnem diktátor Erdogan is emberére akadt

Íme egy török, akiben a majdnem diktátor Erdogan is emberére akadt

Szupermázlista autós, akit centikkel kerültek el a hegyről lezúduló sziklák földrengés után – videó

Szupermázlista autós, akit centikkel kerültek el a hegyről lezúduló sziklák földrengés után – videó

Egy „szellemileg is tisztán tartott” kulthely, amely „sziget az általános tahóságban”

Egy „szellemileg is tisztán tartott” kulthely, amely „sziget az általános tahóságban”