szerző:
MTI

A forint utóbbi hetekben tapasztalt erősödésének nincsenek az ország gazdasági helyzetéből fakadó fundamentális indokai, annak okai technikaiak – jelentette ki Felcsuti Péter, a Magyar Bankszövetség elnöke.

A bankár szerint a forint erősödése rontja a magyar bankszektor teljesítményét, hiszen a magyarországi hitelintézetek napjainkban már elsősorban devizában hiteleznek, miközben a megtakarításokat forintban őrzik. Az erősödő forint tehát csökkenti a kereskedelmi bankok nyereségességét.

A bankszövetség elnöke kiemelte: a szövetség nem ért egyet azzal a nyomással, amely napjainkban a jegybankra nehezedik. Úgy fogalmazott: a bankszövetség „zsigeri” alapon szolidáris a jegybankkal. A forinterősödés ugyanakkor negatívan hat a hitelezés teljesítményére, gyakorlatilag „leértékeli a devizamarzsokat”.

A Magyar Bankszövetség erre az évre mintegy 3-3,5 százalékos gazdasági bővülést vár, az infláció alakulását pedig úgy ítéli meg, hogy az ez év végére 5,5 százalék körüli szintre csökken.

A szövetség által készített tájékoztató szerint amennyiben Magyarország a korábban tervezett pályán halad, akkor mind régiós versenytársaihoz képest, mind a „vezető gazdasági hatalmakhoz” viszonyítva „jól vagy elfogadhatóan” teljesít 2008-ban, főként pedig 2009-ben a növekedési ütem, a bruttó állóeszköz-felhalmozás, az infláció alakulása és a költségvetési hiány szempontjából.

A szövetség szerint komoly problémát jelent azonban az alacsony foglalkoztatottság, a magas munkanélküliség és az államháztartás magas eladósodottsága. A szövetség összefoglalója szerint a foglalkoztatottság az idén tovább csökken, és jövőre is csak igen szerényen nő.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Újabb riadalom a bankpiacon: zuhannak a bankpapírok és a font

Ismét bankpiaci riadalom gyakorol markáns lefelé ható nyomást a brit bankrészvényekre és a fontra, miután a legnagyobb szakosodott brit jelzálogkölcsönző a már korábban bejelentett zártkörű részvénykibocsátáson túl váratlanul további nagy arányú, ezúttal külső tőkebevonást jelentett be. Emellett saját zuhanó részvényárai miatt kényszerűen levitte a saját részvényeseknek ajánlott új papírok kibocsátási árát.

MTI Gazdaság

Növekszik a jegybankra nehezedő politikai nyomás

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris politikáját a legutóbbi kamatdöntés után mind a magyar kormány, mind az ellenzék kritizálta, a politikai nyomás a jövőben fokozódni fog - állítja a Political Capital (PC) kockázat-előrejelző divíziója.

MTI Itthon

Túlszámláz bankkártyás vevőinek a Deichmann

Esetenként száz-kétszáz forinttal többet számláz a cipő fogyasztói áránál a német Deichmann üzletek terminálja a magyarországi bankkártyás ügyfeleknek: a cég banki hibára hivatkozik, de vállalja a vásárlók kárpótlását - írta a keddi Magyar Nemzet.

Nagyon rákaptunk a grillezésre

Nagyon rákaptunk a grillezésre

Meghalt a Celtic Glasgow BEK-győztes csapatkapitánya

Meghalt a Celtic Glasgow BEK-győztes csapatkapitánya

Rossz idők várnak Orbán Viktorra, ha teljesül Manfred Weber 12 pontja

Rossz idők várnak Orbán Viktorra, ha teljesül Manfred Weber 12 pontja

Banki kiszámolós: hányan maradhatnak?

Banki kiszámolós: hányan maradhatnak?

Kőbányán próbált kirabolni gázpisztollyal egy kisboltot

Kőbányán próbált kirabolni gázpisztollyal egy kisboltot

EP-választás: lejárt a határidő, legfeljebb 11 párt állíthat listát

EP-választás: lejárt a határidő, legfeljebb 11 párt állíthat listát