szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) nem adta fel 2009-re a 3 százalékos inflációs célt, noha a leírt inflációs alappálya szerint jövőre 4,2 százalék lehet az éves infláció, 2010-ben pedig 3 százalék, miközben jelentős felfelé mutató kockázatok jelentkeznek - felelte Simor András.

A monetáris politika a következő 5-8 negyedévre tud hatni, azaz 2009 második fele illetve 2010 első fele közötti időszakra, így a Monetáris Tanács döntéseivel ennek az időszaknak az inflációs pályáját képes befolyásolni - mondta Simor András, a jegybank elnöke, az Országgyűlés költségvetési bizottságának ülése után.
 
A jegybank arra törekszik, hogy már 2009-re minél közelebb vigye a tényleges inflációt a jelzett 3 százalékos célhoz - fűzte hozzá az MNB elnöke.
 
"A kormány részéről nem érzékelek nyomást arra, hogy az augusztusban, amikor közösen napirendre tűzzük az új középtávú inflációs célt, a világpiaci energia- és agráráremelkedés miatt felfelé módosítsunk a 3 százalékos mértéken, de nem szabad ezt a kérdést dogmatikusan felfogni" - fogalmazott az elnök.
 
Annál is inkább, mivel a világ mértékadó jegybankjai már 2009-ben teljesíteni kívánják az általuk kitűzött inflációs célt, sőt némileg lejjebb vitték a célkitűzéseket - jegyezte meg.
 
Simor András példaként hozta fel az Európai Központi Bankot, amely jövőre 3 százalék helyett 2 százalékos inflációt tűzött ki, s kissé hosszabb távra hasonló programot adott meg a cseh jegybank is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

A PM és az MNB az inflációs célkövetésről egyeztetett

A Pénzügyminisztérium és a jegybank illetékesei az inflációs célkövetés rendszeréről a napokban folytatott megbeszéléseiken egyetértettek abban, hogy a cél utólagos értékelésekor a céltól való 1 százalékpontos eltérés még elfogadható az árstabilitás szempontjából. Ugyanakkor a jegybank a 3 százalékos cél elérése érdekében folytatja monetáris politikáját.

MTI Gazdaság

Simor: súlyos kockázatokkal terhelt az inflációs cél

A jegybankot március óta az késztette egy százalékpontos kamatemelésre, hogy a bérinfláció és a növekvő energiaárak folyamatosan beépülnek a költségekbe - mondta Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke az Országgyűlés költségvetési, pénzügyi és számvevőszéki bizottságának keddi ülésén.

Fülöp herceget átszállították egy másik kórházba, ahol a szívét vizsgálják

Fülöp herceget átszállították egy másik kórházba, ahol a szívét vizsgálják

906 ezer forintnyi dollárt keresett a videós, aki élőben közvetítette, ahogy alszik

906 ezer forintnyi dollárt keresett a videós, aki élőben közvetítette, ahogy alszik

Matolcsy: Veszít, aki csak az 1 százalék, sőt a 0,1 százalék érdekét nézi

Matolcsy: Veszít, aki csak az 1 százalék, sőt a 0,1 százalék érdekét nézi