szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A jegybankot március óta az késztette egy százalékpontos kamatemelésre, hogy a bérinfláció és a növekvő energiaárak folyamatosan beépülnek a költségekbe - mondta Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke az Országgyűlés költségvetési, pénzügyi és számvevőszéki bizottságának keddi ülésén.

Az elmúlt hónapokban a kamatemelés - amelynek nyomán jelenleg 8,5 százalék az alapkamat - azért is vált szükségessé, mert, amíg Magyarország 2009-re 4,2 százalékos éves inflációt tudott kitűzni, addig Csehország 2,7 százalékos, Lengyelország 3,7, Szlovákia pedig 3,0 százalékos inflációt kíván elérni - magyarázta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke.

Simor András hozzátette azt is, hogy a 2010-évi 3 százalékos inflációs cél is súlyos, felfelé mutató kockázatokkal terhelt. A magyar államháztartás helyzete kedvezőbb a korábban vártnál, az MNB prognózisa szerint 2008-ban a GDP arányos hiány 3,6 százalék lesz, szemben a kormány által kitűzött 4,0 százalékkal - jelezte Simor András. Jövőre 3,3 százalékos, 2010-re 2,9 százalékos hiányt vár a jegybank - tette hozzá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

MNB: az inflációs cél 2009-re 3 százalék

A Magyar Nemzeti Bank várakozása szerint tartható az inflációs cél elérése, amely 2009-re 3 százalék - erről Király Júlia, a jegybank alelnöke beszélt Nyíregyházán, a Magyar Közgazdasági Társaság megyei szervezetének tisztújító közgyűlésén.