szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A távközlési szabályozó hatóságok európai uniós csoportja (ERG) azt fogja javasolni az Európai Bizottságnak, hogy korlátozzák az sms-továbbítás barangolási díjait is, csakúgy, ahogyan tavaly európai szinten felső határt szabtak a mobiltelefonálás barangolási (roaming) díjainak.

Az ERG soros elnökségét ellátó Pataki Dániel, a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) elnöke kedden Brüsszelben tájékoztatta az újságírókat a testület múlt heti vilniusi tanácskozásának döntéseiről. 
 
Mint elmondta, Vilniusban áttekintették a tavaly bevezetett árszabályozás tapasztalatait. Az uniós rendelkezés következtében a tagországokban drasztikusan csökkentek a hanghívások barangolási díjai. Magyarországon augusztusban 220-250 forintról 140 forint körüli összegre csökkent a külföldről kezdeményezett mobilhívások ára, a hívásfogadásé pedig mintegy 70 forintra. A tapasztalatok szerint a szolgáltatók árai beálltak nagyjából az árplafonra, nem alakult ki nagy aláígérési verseny. Az ERG szerint a szabályozási mechanizmust fenn kell tartani, tehát a fogyasztó arra számíthat, hogy a jövőben is a mostani, vagy annál valamivel alacsonyabb áron mobiltelefonálhat külföldről. 

Tekintettel arra, hogy az sms esetében is jelentősen meghaladják a mostani árak a tényleges költségeket - miként a tavalyi szabályozás előtt ugyanez volt a helyzet a hanghívások tekintetében -, az ERG azt indítványozza az Európai Bizottságnak, hogy az - mint az EU végrehajtó testülete - kezdeményezze az árplafon rendszer kiterjesztését az sms barangolási díjszabására is. Ennek hatása, a külföldről történő sms-ezés olcsóbbá válása legkorábban ősztől lehet majd érzékelhető. 
 
Az ERG az adatforgalom barangolási díjairól ettől eltérően foglalt állást Vilniusban, közölte Pataki Dániel. Elismerte, hogy az árak e téren is sokkal magasabbak, mint a költségek, de hangsúlyozta, hogy a mobil adatcsere és a mobil internetezés jelenleg feltörekvőben van, és az európai távközlési piac középtávú jövője szempontjából e tekintetben még nem lenne célszerű kiskereskedelmi árszabályozást alkalmazni. 
 
Az ERG ugyanakkor szorgalmazza, hogy tegyenek lépéseket az úgynevezett "sokkoló számlák" ellen. Gyakran előfordul ugyanis, hogy valaki külföldről hazatérve irtózatosan magas adatbarangolási számlát kap kézhez. Hogy senki "ne szálljon el", hasznos lenne, ha a szolgáltatók "átláthatóságot célzó intézkedéseket" vezetnének be, mondta Pataki.

Mint hozzátette, felmerültek olyan elgondolások, hogy adatbarangolás esetén legyen mód limitbeállításra, vagy olyan jelzőrendszer működtetésére, amely mutatja, hogy összegben "hol tart" a fogyasztás.
 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vízbe fulladt a Liverpool kapusának édesapja

Vízbe fulladt a Liverpool kapusának édesapja

Egy hét alatt 42 fokkal ugrott meg a hőmérséklet Németországon

Egy hét alatt 42 fokkal ugrott meg a hőmérséklet Németországon

Kommandósok mentek a mohácsi rendőrökért, akik összevertek két hajléktalant

Kommandósok mentek a mohácsi rendőrökért, akik összevertek két hajléktalant