szerző:
MTI

Az Európai Unió pénzügyminiszterei kedden jóváhagyták Szlovákia csatlakozását az euróövezethez 2009. január 1-jétől.

Luxembourgi találkozójukon a miniszterek egyidejűleg felszólították Szlovákiát arra, hogy szigorú költségvetési politikával vegye fel a harcot az inflációval szemben. A mostani döntést az EU-tagországok állam- és kormányfői még megerősítik június 20-i brüsszeli találkozójukon. A formális jóváhagyásra pedig a csúcsértekezletet követő újabb pénzügyminiszteri találkozón, júliusban kerül sor. Akkor határozzák meg azt is, milyen árfolyamon kötik a koronát az euróhoz a bevezetés előtti időszakban. 

A miniszteri egyetértés várható volt, miután az Európai Bizottság a múlt hónapban kedvező jelentést adott ki Szlovákia felkészültségéről. Joaquín Almunia pénzügyi biztos akkor jelentette be, hogy Pozsony teljesítette az euró bevezetéséhez szükséges szigorú kritériumokat. 

Ahhoz azonban, hogy az euró bevezetése valóban sikeres legyen, Szlovákiának további erőfeszítéseket kell tennie, hogy fenntartsa az alacsony inflációt, ambiciózusabbnak kell lennie a költségvetés konszolidációja tekintetében, és erősítenie kell versenyképességét - emelte ki Almunia. 

Fel kell gyorsítania a gyakorlati előkészületeket is annak biztosítására, hogy az átállás olyan zökkenőmentes legyen, mint 2008 januárjában Cipruson és Máltán.

A bizottsági bejelentéssel egyidejűleg az Európai Központi Bank "komoly aggodalmának" adott hangot amiatt, hogy Szlovákia tartósan képes lesz-e teljesíteni az eurózónabeli tagság feltételeit. A miniszterek most egyetértettek azzal, hogy az inflációra Pozsonynak nagyon oda kell figyelnie, de úgy vélték, ez nem akadálya annak, hogy Szlovákia bevezesse a közös pénzt.

Örömmel üdvözöljük Szlovákiát az euróövezetben a jövő év elején - jelentette ki Jean-Claude Juncker luxemburgi kormányfő, az euróövezeti miniszterek tanácsának elnöke.  A legfontosabb kritériumok négy, stabilitásorientált gazdasági feltételre vonatkoznak: az államháztartás költségvetési egyenlegére, az árak és az átváltási árfolyam stabilitására, valamint a hosszú távú kamatlábak konvergenciájára. Emellett a pénzügyekre vonatkozó nemzeti jogszabályoknak is összhangban kell lenniük az EU-szerződéssel.

Szlovákiában az átlagos éves infláció márciusban 2,2 százalék volt, ez jóval az erre a hónapra számított 3,2 százalékos referenciaérték alatt van. Az államháztartási hiány 2007-ben a GDP 2,2 százaléka volt, és a bizottság tavaszi előrejelzése szerint ebben az évben várhatóan a GDP 2 százalékára csökken a 3 százalékos előírással szemben. Az államadósság 2007-ben a GDP 29,4 százaléka volt.

Az átlagos hosszú távú kamatláb Szlovákiában a 2008 februárja előtti egy évben 4,5 százalék volt, amely a 6,5 százalékos referenciaérték alatt van, miként a hosszú távú kamatláb is referenciaérték alatti az EU-hoz való 2004-es csatlakozás óta.

Szlovákia lesz a születésének tizedik évfordulóját idén ünneplő euróövezet 16. tagja Ausztria, Belgium, Ciprus, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Írország, Luxemburg, Málta, Németország, Olaszország, Portugália, Spanyolország és Szlovénia mellett.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Szlovákia bevezetheti jövőre az eurót

A brüsszeli bizottság szerdán jóváhagyását adta ahhoz, hogy Szlovákia 2009. január elsején bevezesse az eurót. Szlovákia teljesítette az euró bevezetéséhez szükséges szigorú kritériumokat - jelentette be Joaquin Almunia, az unió pénzügyi biztosa.

MTI Gazdaság

A szlovákoknál jövőre euró - és nálunk?

A mindenkori magyar kormányok rendre amellett foglaltak állást, hogy az ország számára az Európai Unióba való belépéssel szinte egyenrangúan fontos az európai közös pénz, az euró mielőbbi bevezetése. Korábban erre már 2007-ben is láttak esélyt, de ma már céldátum sincs.

MTI Gazdaság

Újabb rekordot döntött a szlovák korona

Szerdán csaknem másfél százalékkal erősödött a szlovák korona, új árfolyami rekordot ért el: 30,650-90 korona/euró volt a jegyzése kora délután. A szlovák pénz az elmúlt hónapokban rendre rekordra erősödött az euróhoz képest. Szerdán a dél-afrikai belpolitikai nyugtalanság irányította elsősorban a felzárkózó piacok devizái felé a befektetőket.

MTI Gazdaság

Minden idők legmagasabb árfolyamát érte el a szlovák korona

Minden idők legmagasabb árfolyamát érte le a szlovák korona, az árfolyama 30,080 koronára emelkedett csütörtök reggel az euróhoz képest azután, hogy a szlovák korona árfolyamsávját az ERM II. árfolyamrendszerben felemelte a szlovák központi bank.

MTI Gazdaság

A szlovák korona felértékeléséből a forint is profitálhat

"Meglepő" mértékűnek nevezték csütörtökön londoni felzárkózó piaci elemzők a szlovák korona árfolyamsávbeli középértékének éjjel bejelentett, egészen a korábbi erős sávszélig történt felértékelését, amelyből a citybeli szakértők szerint a térségi valuták közül jó eséllyel a forint húzza a legnagyobb hasznot.

MTI Gazdaság

Szlovák Nemzeti Bank: jobb lesz az élet az euróval

A szlovák lakosságnak nem kell félnie attól a csekély inflációs többlettől, amelyet az euró bevezetése okozhat, ugyanis hosszabb távon az életszínvonal jobban nő majd euróval, mint ahogy euró nélkül emelkedne, hívta fel a figyelmet a Szlovák Nemzeti Bank korábban készült tanulmányára pénteken Martin Suster, a bank kutatási csoportvezetője.

A szlovák miniszterelnöknek sikerült: találkozik Trumppal

A szlovák miniszterelnöknek sikerült: találkozik Trumppal

László Zsolt: Minimum harminc évbe telik visszaállítani az utóbbi tíz év rombolását

László Zsolt: Minimum harminc évbe telik visszaállítani az utóbbi tíz év rombolását

Visszatér a rádiózáshoz Juhász Péter, az Együtt volt társelnöke

Visszatér a rádiózáshoz Juhász Péter, az Együtt volt társelnöke

Félnek a Twitternél, hogy álhírek lepik el a netet az EP-választásokkor, úgyhogy bevetnek egy új eszközt

Félnek a Twitternél, hogy álhírek lepik el a netet az EP-választásokkor, úgyhogy bevetnek egy új eszközt

Nagyon hasznos funkcióval bővült a Google Maps, de nem örülhet neki mindenki

Nagyon hasznos funkcióval bővült a Google Maps, de nem örülhet neki mindenki

Jónak jó, de mennyire ellenálló? Nézze meg a Huawei P30 Pro tortúratesztjét

Jónak jó, de mennyire ellenálló? Nézze meg a Huawei P30 Pro tortúratesztjét