szerző:
MTI

Az idén az első negyedévben a külkereskedelmi mérleg 74 milliárd forint (276 millió euró) aktívumot mutatott, ez 113 milliárd forintos, 428 millió eurós javulás a 2007. január-márciusi 39 milliárd forint (152 millió euró) passzívumhoz képest – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

A kivitel volumene 15, a behozatalé 10 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Az idén az első negyedévben az export értéke 4758 milliárd forint (8,3 milliárd euró), az importé 4683 milliárd forint (18,1 milliárd euró) volt. A kivitel forintban 16, a behozatal 13 százalékkal bővült 2007 azonos időszakához viszonyítva. Euróban a növekedés 13, illetve 10 százalék volt.

Január-februárban a külkereskedelmi mérleg 77,5 millió euró, 24,1 milliárd forint aktívumot mutatott, ami 347,6 millió eurós, 91,9 milliárd forintos egyenlegjavulás az előző év azonos időszakához képest.

Az idén márciusban a külkereskedelmi forgalom volumenbővülése az exportban és az importban is jelentősen mérséklődött, a kivitel 6, a behozatal 4 százalékkal volt több, mint egy évvel korábban.

Az előző év azonos időszakához képest a forgalom forintban mért árszínvonala az exportban 1, az importban 2 százalékkal emelkedett; így a cserearány 1 százalékkal romlott.

A forint árfolyama a főbb devizákhoz képest összességében minimálisan gyengült. Az euróhoz képest a gyengülés 3 százalék volt, a dollárhoz viszonyítva 10 százalékkal felértékelődött a forint.

Az idén az első negyedévben a gépek és szállítóeszközök kivitelének volumene 19, míg a behozatalé 15 százalékkal bővült. Az árufőcsoport húzótermékei továbbra is a híradás-technikai eszközök voltak, értékük az exportban 44, az importban 51 százalékkal volt több, mint egy évvel korábban.

A gépipari kivitel 18 százalékát adó mobiltelefon-export az unión kívüli országokba több mint a kétszeresére nőtt, kiemelkedő mértékű bővülés volt az Európai Unión kívüli európai országok, valamint az ázsiai reláción belül az arab világ országaiba. Az időszak folyamán a közúti járművek exportja az átlagnál kisebb mértékben, 9 százalékkal növekedett, a gépjárműmotorokat is magában foglaló energiafejlesztő gépek és berendezéseké mindössze 2 százalékkal volt több, mint 2007 azonos időszakában.

A feldolgozott termékek kivitelének volumene 9, a behozatalé 4 százalékkal emelkedett. Az exportforgalomban az átlagot meghaladó mértékben, 29 százalékkal nőtt a gyógyszerek, gyógyszerészeti termékek forgalma, 45 százalékkal az Európai Unión kívüli forgalom.

Az energiahordozók behozatalának volumene 11, míg a kivitele 23 százalékkal bővült. A kőolaj és kőolajtermékek importértéke – 44 százalékos árszínvonal-növekedéssel – 68 százalékkal, mintegy 290 milliárd forintra emelkedett, exportértéke 63 százalékos növekedéssel megközelítette a 100 milliárd forintot. A kőolajtermékek kivitele több mint 80 milliárd forintot tett ki, ahol a legfőbb export-célország Ausztria és Szerbia volt. A gázbehozatal forintértéke – a forintárszint 7 és a volumen 11 százalékos növekedése következtében – 19 százalékkal volt több, mint az előző év azonos időszakában.

Az élelmiszerek, italok, dohánytermékek exportvolumene – a 2007. január-márciusi magas bázisszinthez képest – 8 százalékkal csökkent, az importé 6 százalékkal emelkedett. Az élelmiszerek kiviteli, illetve behozatali árszintjének jelentős, 23, illetve 11 százalékos emelkedésével a forgalom értéke 13, illetve 17 százalékkal volt több, mint egy évvel korábban. Az exportban átlag fölötti növekedés többek között a hús és húskészítmények, valamint a zöldségfélék és gyümölcs csoportjában volt tapasztalható. Az importon belül az állati takarmányok, valamint a gabona és gabonakészítmények dinamikája volt a legmagasabb.

Az Európai Unióba irányuló kivitel volumene 9, az onnan érkező behozatalé 5 százalékkal nőtt. Az új tagállamok esetében mind a kiviteli, mind a behozatali forgalom továbbra is lényegesen nagyobb ütemben bővült, mint a régiek vonatkozásában.

Az egyenleg aktívuma a korábbi hónapok tendenciáját követve továbbra is javulást mutat: 134 milliárd forinttal, 466 milliárdra nőtt. A javulás mind az új, mind a régi tagországok esetében megfigyelhető, azonban míg az EU-15 országok esetében az előző év azonos időszakához képest a mérleg aktívuma mindössze 3 milliárd forinttal 158 milliárd forintra emelkedett, az új tagállamokkal folytatott kereskedelemben már több mint 130 milliárd forintos mérlegjavulással több mint 300 milliárd forint volt.

Az Európai Unión kívüli országokkal folytatott kereskedelem exportvolumene 38, importvolumene 24 százalékkal nőtt, a kereskedelem passzívuma 21 milliárd forinttal, 392 milliárd forintra emelkedett. A forgalom egyenlege az Európai Unión kívüli európai államokkal továbbra is javuló tendenciát mutat; a 2007. I. negyedévi 22 milliárd forintos passzívumhoz képest 2008. január-márciusában már 34 milliárd forint aktívumot mutatott. Az ázsiai országokkal folytatott kereskedelem egyenlege tovább romlott, a passzívum mértéke 94 milliárd forinttal volt több, mint a megelőző év azonos időszakában. Az egyenlegromlás mintegy 95 százalékban a kínai relációban következett be, ahol a passzívum mértéke megközelítette a 250 milliárd forintot, ez 2007. január-márciusban 158 milliárd forint volt.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

KSH: 149 millió eurós javulás a külkermérlegben

A külkereskedelmi mérleg januárban 71 millió euró passzívumot mutatott, ez 149 millió eurós javulás az előző év azonos időszakához viszonyítva – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az előzetes adatok alapján.

MTI Gazdaság

A külkereskedelem hiánya januárban 80 millió euró volt

Januárban a külkereskedelmi termékforgalom hiánya 80 millió eurót, 19 milliárd forintot tett ki, ami 140 millió euróval, 36 milliárd forinttal alacsonyabb a 2007 januárinál – közölte a Központi Statisztikai Hivatal A korábban közölt előzetes adatok 71 millió eurós passzívumot mutattak.

Miért nem a katolikus egyház fizeti a Notre-Dame felújítását?

Miért nem a katolikus egyház fizeti a Notre-Dame felújítását?

Megalázó vereségbe futott bele a Manchester United

Megalázó vereségbe futott bele a Manchester United

Felborult az autó, azonnal meghalt a sofőr

Felborult az autó, azonnal meghalt a sofőr

Két pályán is vesztésre áll a kormány

Két pályán is vesztésre áll a kormány

Kétszer annyi ideig gürizhet egy fővárosi fiatal egy lakásért, mint egy észak-magyarországi

Kétszer annyi ideig gürizhet egy fővárosi fiatal egy lakásért, mint egy észak-magyarországi

Orbán Viktor is locsolkodott húsvéthétfőn

Orbán Viktor is locsolkodott húsvéthétfőn